Læsetid: 1 min.

ANDRE AVISER MENER

10. oktober 2006

LIBÉRATION

Noget er råddent i Rusland

PARIS, 9. okt. – At myrde budbringeren for at blive fri for dårlige nyheder er en yndet skik blandt tyranner. Anna Politkovskaja forsømte ikke en lejlighed til at sige, at noget er råddent i Putins rige og at påvise hvad med sine beskedne midler. Trods dødstrusler og attentatforsøg svigtede hun aldrig sin journalistiske profession. Sandheden kræver undertiden heroisme, og det havde Anna Politkovskaja i rigt mål. I et medielandskab, hvor 99 procent af informationerne er forfalskede, vejede hun ikke tungt, men alligevel for tungt.

LA REPUBBLICA

Grusom, men folkekær

ROM, 9. okt. - Anna Politkovskajas død må få os alle til at indse, at Rusland er vendt tilbage til et autoritært diktatur, ikke til kommunismens, men til en politistat, der styres af en tidligere KGB-mand, der både er grusom, men ulykkeligvis også folkekær.

KÖLNISCHE RUNDSCHAU

Med døden som erhvervsrisiko

KÖLN, 9. okt. – I denne weekend blev indvielsen i Bayeux af et mindesmærke for 2.000 myrdede journalister overskygget af nyheden om drabene i Afghanistan på to tyske journalister og mordet i Rusland på Anna Politkovskaja. Alle tre blev ryddet af vejen, fordi de søgte den frie, uhindrede tilgang til informationer og at videreformidle disse. Journalistik er i dag farligere end nogensinde. Faren er, at publicistisk mod herefter
bliver stemplet som mangel på forsigtighed – i så fald er også Vesteuropa på vej ned af presse-ufrihedens skråplan.

DIE WELT

Hvem frygter den frie presse?

BERLIN, 9. okt. – Hun var advaret. Mordtrusler havde Anna Politkovskaja modtaget igennem lang tid. Flere af hendes kolleger fra avisen Novaja Gaseta var allerede blevet myrdet. Hvem i Rusland frygter dette lille på sandhed forpligtede blad? Dette spørgsmål burde man afkræve Vladimir Putin
et svar på. Mord er den værste form for undertrykkelse af ytringsfriheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her