Læsetid: 1 min.

ANDRE AVISER MENER

2. november 2006

KURIER

Polen støder EU fra sig

WIEN, 31. okt. – Naturligvis måtte Angela Merkel og Jaroslaw Kaczynski ved mødet i Berlin bedyre, hvor gode naboer Tyskland og Polen gerne vil være. I praksis vil lidt ændre sig, for de påståede ’misforståelser’ bunder i den polske sindstilstand: Kacynski er fra en nationalistisk generation, hvor man hader russerne, ser på tyskerne med mistro og frygter krav om skadeserstatninger til fordrevne. For at føle sig sikker over for Rusland behøver Polen EU’s resolutte opbakning. Men med sin ubehøvlede stil svækker Kaczynski-regeringen Polens indflydelse i Unionen og dermed dens evne til resolut opbakning. Tillid er en langsomt voksende plante, som Kaczynski gøder med saltvand.

LA REPUBBLICA

Hvedebrødsdagene er forbi

*ROM, 31. okt. – Popularitetstab, spændinger mellem socialdemokrater og kristendemokrater, opsætsighed fra den mandlige CDU-ministerpræsident i det rige Vesten over for damen fra øst: Et år ved magten har ikke levnet meget af Angela Merkels og storkoalitionens forførelseskunst. Og dog – i sammenligning med Frankrig, der hænger fast i valgkamp og forstadsoprør; Storbritannien, der bevidner Blairs politiske efterår; og Italiens kroniske skavanker – går det langt bedre i Tyskland. Det økonomiske lokomotiv trækker igen, skatteindtægterne stiger, statsunderskuddet nærmer sig Maastricht-kriterierne. Men at klare sig mindre skidt end andre er ikke nok for tyskerne.

FINANCIAL TIMES

Fældende argumenter

*LONDON, 31. okt. - Det er ikke længe siden, at debatten om klimaforandringer kun førtes inden for rammer, hvor økonomiske omkostninger blev holdt op imod en fjern, uvis fremtid. Hvor megen af vor nuværende velstand skulle vi ofre for at undgå en teoretisk risiko for overophedning af planeten? Det var altid et forfejlet udgangspunkt, selv om det fint imødekom politikernes træghed og vælgernes mistro. Nu har Stern-rapporten berøvet politikerne deres sidste undskyldninger. Nu er de økonomiske argumenter så overbevisende som de videnskabelige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her