Læsetid: 4 min.

Don Ø's to-frontskrig

Hvis FCK skal klare sig bedre i Champions League fremover, må klubben formå at tiltrække spillere, der egentlig er for gode til dansk fodbold
24. november 2006

"His head has gone, he's going to miss." Med de ord fra Gary Neville til Celtics anfører Neil Lennon forudsagde Manchester Uniteds højre back ikke blot sin klubkammerat Louis Sahas afbrænder fra straffesparkspletten i klubbens kamp mod Celtic men også FCK's skæbne i Champions League.

Da Celtics målmand, Artur Boruc, kastede sig til højre og parerede Sahas forsøg i næstsidste minut af opgøret mellem Celtic og Manchester United på Celtic Park tirsdag aften, sendte han nemlig samtidig de danske mestre - der et par tusind kilometer sydligere på lysets stadion, Estádia da Luz, i Lissabon var ved at tabe til Benfica - ud af europæisk fodbold. Uanset udfaldet af FCK's sidste kamp mod Celtic er københavnerne låst til bundpladsen i puljen, og de har kun æren og de sidste bonusmillioner pr. optjent point tilbage at spille for, når skotterne gæster Parken.

Nevilles ord er dog ikke de mest ildevarslende, der er sagt om FCK's ambitioner på europæisk plan i den forløbne uge. De kom fra københavnernes egen spiller, Jesper Grønkjær, der på et spørgsmål fra Berlingske Tidende om, hvad skal FCK gøre for at forbedre sig i Europa, svarede:

"Rent fodboldmæssigt handler det kun om en ting, og det er kvaliteten af de spillere, du henter til klubben. Det er svært at hente dem meget bedre til Danmark, end FCK allerede har gjort."

Journalisten fulgte op med at spørge: "Men hvor store spillere kan man hente til FCK - man kan vel ikke forestille sig 10 gange Jesper Grønkjær i FCK-truppen?"

Og Grønkjær svarede: "Det kan jeg ikke svare dig på. Superligaen er klart blevet bedre med årene og på højde med mange andre ligaer i Europa. Men det vil være dumt for mig at sige, at det ikke er mere attraktivt at spille i visse andre ligaer."

Udtalelsen fra københavnernes bedste spiller definerer lige netop den udfordring, som FCK skal overvinde, hvis klubben vil løfte sig til et højere europæisk niveau i de kommende år. Som det er sagt så mange gange før, så råder FCK formentlig over den stærkeste trup i Superligaens historie, men de fem hidtidige kampe i Champions League har afsløret, at den alligevel ikke er god nok til at begå sig på fineste niveau i Europa. Ganske vist har FCK leveret godkendt fodboldspil hjemme i Parken, men under deres besøg på Celtic Park, Estádio da Luz og Old Trafford har de reelt ikke været i nærheden af at få point, og dermed har de demonstreret, at de stadig er et stykke fra det niveau, det kræves for at blive taget alvorligt blandt de tunge drenge i europæisk fodbold.

Hvis FCK skal op på dét niveau - hvis klubben vil kunne nære realistiske drømme om at gå videre fra puljen, næste gang de deltager i Champions League - skal holdet forstærkes. Det er ikke nok at have én spiller i Jesper Grønkjær-klassen. Man skal råde over om ikke 10, så i hvert fald en fem-seks stykker. Og som Grønkjær selv påpeger, så vil Don Ø, Ståle Solbakken og de øvrige beslutningstagere på Øster Allé få ganske vanskeligt ved at tiltrække spillere med et så højt niveau til Superligaen, for hvad skal motivere dygtige og højt betalte fodboldspillere i deres bedste alder til at skrive kontrakt med FCK, når de kan tørne ud for en topklub i Holland eller Frankrig eller en klub i den bedste halvdel af den engelske eller tyske turnering?

Spillere på vej væk

De største talenter vil altid søge mod større ligaer end den danske, og selv om FCK har pengene til at købe de eftertragtede spillere og honorere deres lønkrav, så er det ikke en garanti for, at de accepterer et kontrakttilbud fra en klub i Danmark. Denne kendsgerning måtte københavnernes ærkerivaler fra Brøndby erfare i løbet af sommerens transferperiode. Klubben på Vestegnen rådede over en fyldt pengekasse efter lukrative salg af Daniel Agger, Morten Skouboe, Johan Elmander og Thomas Kahlenberg og indgav efter sigende bud på en række skandinaviske topspillere - blandt andet angriberen Marcus Rosenberg i Ajax - men blev afvist, fordi spillerne simpelthen ikke ønskede at tilbringe deres bedste år i dansk fodbold.

FCK's udfordirng bliver ikke mindre af, at en række af klubbens bedste spillere meldes på vej væk i løbet af det næste halve år. Således må københavnerne formodes at modtage bud på Lars Jacobsen, Tobias Linderoth, Jesper Christiansen og Michael Gravgaard, så Don Ø og konsorter må i de kommende måneder berede sig på at kæmpe en to-frontskrig: På den ene side må de indhente markante forstærkninger til klubben, så den kan forøge sine chancer for at få succes på de europæiske plæner i Champions League til næste år. Og på den anden side må de forhindre, at den nuværende - og efter danske forhold ekstraordinært stærke - trup bliver ribbet for sine største profiler. For knap halvandet år siden - ja, længere er det faktisk ikke - fejrede Brøndby sin erobring af the double, altså både mesterskabet og pokalturneringen, med en stor fest i Tivoli for sig selv og sine fans. I de kommende måneder overvintrer klubben på en syvendeplads i Superligaen - langt fra Europa, langt fra guldkampen, langt fra alting. Og i et kontor på Brøndby Stadion sidder en klubdirektør ved navn Per Bjerregaard og kan bruge den lange vinter til at tænke over, hvordan det går, når man lader udlandet rende med profilerne og ikke formår at tiltrække tilfredsstillende erstatninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her