Læsetid: 5 min.

Ny strid mellem Thor Pedersen og miljøministeren

Klimauenigheden mellem miljø- og finansministeren blusser op igen. Thor Pedersen tror fortsat ikke på klimaeksperternes temperaturmålinger. Connie Hedegaard finder derimod målingerne 'meget præcise'
25. november 2006

Regeringen har et internt klimaproblem, som gang på gang dukker op til overfladen. Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen forsøger at overtage den grønne klimadagsorden, så bliver miljøminister Connie Hedegaard og finansminister Thor Petersen ved med at bekrige hinanden. Selv om begge ministre på et åbent samråd i går nikkende erklærede sig enige i regeringens klimapolitik, så var der stor uenighed mellem de to ministre på afgørende punkter.

For det første mener finansministeren ikke, at EU's såkaldte to-graders-målsætning er noget værd. Den bygger simpelthen på et tyndt videnskabeligt grundlag, lød det fra finansministeren. Modsat mente miljøministeren, at temperaturberegningerne, som ligger til grund for EU's to-graders-målsætning, er meget nøjagtige.

Heller ikke den opsigtsvækkende klima-økonomiske Stern-rapport fra den tidligere cheføkonom i Verdensbanken, Sir Nicholas Stern, kunne de to ministre blive enige om. Connie Hedegaard bakker 100 procent op om rapportens hovedkonklusion: Hvis verden ikke reagerer på klimatruslen nu, bliver det fem gange så dyrt i nær fremtid. Thor Pedersen undlod derimod at svare direkte på, om han bakker op om Stern-rapportens hovedpointe på det to timer lange samråd i Europaudvalget.

Dermed har statsminister Anders Fogh Rasmussen et alvorligt problem, da klimapolitikken er et højt profileret satsningsområde for regeringen. Ydermere har Fogh, sammen med EU's 24 andre regeringschefer tilbage i marts 2005, bakket 100 pct. op om EU's to-graders-målsætning. En målsætning som ifølge finansministeren tilsyneladende bygger på et forkert videnskabeligt grundlag.

"Det er højst besynderligt, for ikke at sige uhensigtsmæssigt, at man vælger en målsætning om maksimalt to grader celsius ud fra et udefineret præcist niveau. Det kan ikke måles," sagde Thor Pedersen på samrådet. Han langede især ud efter oppositionen, som 'ukritisk' bakker op om videnskaben.

"Det generer mig, at der er andre, der mener, at vi udelukkende skal lade os styre af videnskaben. Når man spørger videnskaben om den gennemsnitlige overfladetemperatur, så kan man ikke få et præcis svar. Man kan måske regne baglæns? Så kan man måske også regne baglæns og finde ud af, hvad min temperatur var i sidste uge. Der mangler seriøsitet i det i spørgsmål," sagde Thor Pedersen. Men ifølge miljøminister Connie Hedegaard er middeltemperaturen regnet ud på et meget seriøst grundlag.

"Allerede nu kan computermodeller og forskellige rekonstruktioner af den globale middeltemperatur give os et temmeligt, for ikke at sige meget præcis billede, af middeltemperaturen fra år 1000 og frem til 1750. Det kan man bl.a. ved hjælp af borehulstemperaturmålinger i indlandsisen og ved hjælp fra årringe i træer," sagde Connie Hedegaard.

I diskussionen om man overhovedet kan stole på verdens førende klimaeksperter valgte miljøministeren også side.

"Nu er der så meget, der peger i en retning af, at klimaforandringer er en realitet. Vi får altså mere og mere evidens for, at det er dyrere at lade være med at handle frem for at handle nu," sagde Connie Hedegaard og erklærede sig meget enig med Stern-rapporten, som den britiske regering har fået udarbejdet.

Thor Pedersens mange indlæg bar præg af en finansminister, der tænker mere på den hjemlige dagsorden, end på klodens tilstand.

"Det er vigtigt, at det, vi sidder og taler om, er baseret på viden. Det koster milliarder og atter milliarder. Enhver forkert beslutning er et fravalg af mere velfærd," sagde Thor Pedersen.

At der er stor uenighed mellem Thor Pedersen og Connie Hedegaard fortæller miljøministeren selv om i bogen Borgens Dronninger, der udkom i sidste uge. Her langer Connie Hedegaard ud efter Thor Pedersen for at modarbejde miljøpolitikken. Connie Hedegaard henviser ofte - med himmelvendte øjne - til, at Thor Pedersen flere gange har sagt, at EU's klimapolitik for at bekæmpe den globale opvarmning er 'Kejserens Nye Klæder'. Og den opfattelse deler Connie Hedegaard ikke.

Både SF og de radikale fandt finansministerens opførsel for plat, mens den tidligere miljøminister, Svend Auken, noterede sig, at manden med pengepungen ikke holder med miljøministeren.

Ifølge SF's klimaordfører Anne-Grete Holmsgaard og den radikale Europaordfører, Lone Dybkjær, latterliggjorde Thor Pedersen endnu engang klimadebatten med sin "platte" humor.

"Det kan godt være, at Thor Pedersen synes, at klimadagsordenen er noget, man kan gøre grin med. Jeg finder bare det her spørgsmål alt, alt for vigtigt til den slags platheder," sagde Anne-Grete Holmsgaard efter samrådet. "Finansministeren er jo i virkeligheden dybt uenig i den to graders målsætning, som Danmark har forpligtet sig til i EU. Nu bruger han alle mulige tal til at sætte spørgsmålstegn ved EU's målsætning. Hele Thor Pedersens øvelse går ud på at forhindre, at vi får en seriøs klimapolitik," fastslog hun.

Heller ikke Lone Dybkjær var begejstret over finansministerens skepsis over for EU's målsætning:

"Thor Pedersen er uenig med miljøministeren. Han tror grundlæggende ikke på, at der er behov for de store omlægninger i forhold til klimadagsordenen. Thor Pedersen er en ren Lomborg. Han mener, at der er andre ting, der skal prioriteres højere. Han stiller spørgsmålstegn ved miljøministeren, og det er jo det, han vil markere med sine indlæg," siger Lone Dybkjær. Hun mener, at finansministeren klimaskepsis åbner op for spørgsmålet, om Thor Pedersen står i vejen for en offensiv dansk klimaindsats.

"Det her samråd viste med al tydelighed, at Thor Pedersen latterliggjorde hele klimadiskussionen, og det finder jeg det ærligt talt alt for vigtigt til. Det tror jeg i øvrigt, at Connie Hedegaard er enig med mig i,"sagde Lone Dybkjær.

Svend Auken betegnede Thor Pedersens opførsel som en "klassisk Thor P".

"Finansministeren stiller spørgsmålstegn ved den måde, man har beregnet middeltemperaturen på tilbage i tiden. Men man kan beregne det her på et ret præcist grundlag, som miljøministeren jo også redegjorde for. Formålet ved at stille spørgsmålstegn ved videnskaben er jo, at Thor Pedersen ikke anser klimaspørgsmålet som en vigtig politisk dagsorden. Det er helt reelt, og det har jeg hele tiden vidst," sagde Auken, og kom med et eksempel.

"På spørgsmålet om Stern-rapporten undlod han at svare mig. Jeg spurgte ham tre gange, om han var enig i Stern-rapportens hovedkonklussion. Jeg fik ikke ét præcist svar på noget tidspunkt. Det er tydeligt for enhver, der var med på samrådet, at Connie Hedegaard er meget optaget af det her spørgsmål, men det er Thor Pedersen ikke. Den mand, der træffer de vigtige afgørelser, anser hele klimadiskussionen for at være noget intellektuelt pladder," siger Svend Auken.

For blot to måneder siden rejste tidligere folketingsmedlem Helga Moos, der indtil valget i 2005 var energiordfører for Venstre, et hårdt angreb på Thor Pedersen for i årevis at have bremset en satsning på vedvarende energi i Venstre: "Det klinger hult. Min erfaring har vist, at det kun bliver ved snakken," sagde Helga Moos til Børsen om regeringens planer om, at Danmark i højere grad skal satse på vedvarende energi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her