Læsetid: 2 min.

'Potentialet bliver ikke udnyttet'

Enhedslistens Line Barfod jubler over måling, som viser, at danskerne på fire afgørende områder er venstreorienterede. Men Enhedslisten har ikke udnyttet situationen, erkender gruppeformanden
24. november 2006

En måling i Ugebrevet A4 viste i denne uge, at tre ud af fire danskere er venstreorienteret målt på fire områder: skat, sociale reformer, ulighed og kontrol med erhvervslivet. Alligevel er vælgerfremgangen hos Enhedslisten meget svær at få øje på.

73 pct. af danskerne er venstreorienterede målt på en traditionel højre-venstreskala. Hvad siger det formanden for Danmarks sande venstrefløjsparti?

"Det siger mig, at der er rigtig gode muligheder for at omsætte det til at få en helt anden politik i Danmark, end den der bliver ført under Fogh. Desuden viser målingen også, at der er medvind i forhold til at få ændret politikken markant i en anden retning. Fogh skal ikke bare udskiftes med en ny Fogh."

- Når du nu siger, at målingen viser, at der er gode muligheder for venstrefløjen, hvorfor er det så ikke lykkedes for Enhedslisten at gå frem i meningsmålingerne. Der er jo total stilstand.

"Vi kan se, at vores politik slår igennem hos alle de andre partier, men vi bliver desværre ikke krediteret for den. Vi vil gerne have den kredit, men det vigtigste er fortsat, at vores politik vinder opbakning. Når vi for fem år siden sagde, at den offentlige sektor skulle vokse lige så meget som den private, så var der jo ingen, der lyttede til det. I dag er det anerkendt politik, som selv Fogh ikke tør sige noget andet om."

- Jamen, hvorfor har I ikke nogen vælgersucces? Tager man de seneste meningsmålinger, er det jo kun Socialdemokraterne, der stormer frem. Hvor bliver Enhedslisten af?

"Det er helt normalt, at Socialdemokraterne går meget frem, når der er en så stor bevægelse i samfundet, som vi ser i øjeblikket. Vælgerne går til Socialdemokraterne i første omgang, fordi vælgerne begynder at tro på, at de kan vippe Fogh af magten. Så er det jo så vores opgave at gå ud og sige, at hvis vælgerne vil være sikre på, at Socialdemokraterne også går en anden vej, hvis de får regeringsmagten, så skal de altså stemme på Enhedslisten."

- Det er vigtigt, at Fogh ikke bare bliver udskiftet, men at man rent faktisk får en anden politik, hvis Thorning bliver ny statsminister. Betyder det, at Enhedslisten vil komme med ultimative krav ved en regeringsdannelse.

"Nej. Vi vil bare blive ved med at holde Socialdemokraterne fast på det, de er ude og love. Vi vil kun stemme for velfærdsforbedringer. Derfor bliver det meget svært for Socialdemokraterne at vedtage velfærdsforringelser, hvis vælgerne ved, at S kan skaffe velfærdsforbedringer ved at bruge Enhedslisten."

- I sidder seks mand i Folketinget. Socialdemokraterne har overtaget velfærdsdagsordenen. Gør I det godt nok?

"14 procent af befolkningen har overvejet at stemme på Enhedslisten ved sidste valg. Det viser jo, at vi har et enormt potentiale for at få en del flere vælgere, end vi har i dag. Det er noget, vi arbejder med, men potentialet er ikke blevet udnyttet. Vi kan jo se, at der er masser af danskere, der vil have mere af Enhedslistens politik. Nu skal vi bare blive mere synlige."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her