Læsetid: 2 min.

ANDRE AVISER MENER

30. december 2006

LIBÉRATION

Lynkrig redder ikke Somalia

* PARIS, 29. dec. - En lynkrig har det været. På under en uge har den amerikanske støttede etiopitiske hær, som er langt bedre udrustet og kamptrænet end Somalias Islamiske Domstole, slået sidstnævnte på flugt. Mogadishus islamister var ikke sympatiske: 'Afrikas talebanere' uddelte piskestraffe til khat-tyggere og andre, der forsyndede sig imod islams strengeste disciplin, ligesom de plejede forbindelser til al-Qaeda.

Men de krigsherrer, som takket være etiopiske MIG-fly har nu genindtaget Mogadishu, er ikke blevet mere legitime i somaliernes øjne end før. Alle frygter en tilbagevenden til de anarki-tilstande, der gødede jorden for islamisterne. En korrupt regering og en besættelseshær forekommer ikke at være bedste bolværk imod islamismen.

IL MESSAGERO

Saddams død redder ikke Irak

* ROM, 29. dec. – Saddam Husseins dødsdom blev afsagt i det irakiske folks navn. Men man må spørge sig selv, om man overhovedet kan tale om et folk og en nation i det borgerkrigsklima, som hver dag ender i nye grusomme tabsopgørelser på dusinvis af dræbte. Man kan udmærket forestille sig, at Saddams henrettelse kun vil pøse mere benzin på bålet. I stedet for at markere indstiftelsen af en retsstat fører dødsdommens eksekvering kun risici for nye ulykker med sig, deriblandt en sprængning af den i forvejen så skrøbeligt funderede irakiske regeringstop.

BARRIE EXAMINER

Uinspireret Time-udnævnelse

* BARRIE, 28. dec. – Sikke et kiks! Nyhedsmagasinet Time har udnævnt »alle med en internetforbundet computer« til ’Årets Person’. Times hædring af »borgerne i det nye digitale demokrati« vil ikke udløse mange diskussioner, endsige kontroverser. Det er ikke første gang, Time har været for konfliktsky til at udnævne en rigtig person. I 1966 gik æren til ’generationen under 25’, i 1975 til ’amerikanske kvinder’ og i 1982 til ’computeren’. At være debatskabende hører til et medies fornemmeste forpligtelser, men det forudsætter også vovemodet til at tage et klart standpunkt. Nogle gange kunne det måske se ud til, at medier kun indtager standpunkter for at skabe debat. Men slet ikke at formulere en position er værre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her