Læsetid: 2 min.

ANDRE AVISER MENER

9. december 2006

LETTRE INTERNATIONAL

Neoliberalismens apoteose

*BERLIN, 8. dec. – I endnu højere grad end Singapore eller Texas repræsenterer Dubai apoteosen af de neoliberale værdiforestillinger i vor tids kapitalisme. Dubai har virkeliggjort noget, som selv de mest reaktionære amerikanere kun kunne drømme om: En oase af fri foretagsomhed uden indkomstskatter, fagforeninger eller oppositionspartier. Dubais feudale absolutisme – emirfamilien al-Makum ejer ministaten – er blevet udmøntet i den nyeste trend inden for virksomhedsledelse. I Dubai er det politiske rum reduceret til rene driftsøkonomiske forløb. Når hele landet er et firma, således som al-Makum hævder, så har en regering af folkerepræsentanter ikke længere nogen mening. Trods alt er heller ikke General Electric og Exxon demokratier.

SVENSKA DAGBLADET

Jøsses piger, Bush havde ret

*STOCKHOLM, 8. dec. - USA's fiasko i Irak og den kritik, som med rette rettes imod Det Hvide Hus, har gjort, at en central dimension i Bush-doktrinen er forsvundet ud af diskussionen. Det gælder den, som handler om demokrati og retsstat som etisk grund for politikken og mere pragmatisk som langsigtet løsning på den islamistiske terrortrussel. Bakerrapporten og dens modtagelse viser, at tiden for idealistisk udenrigspolitik er veget for en mere hårdkogt realisme. Bush havde ret, men handlede galt. Demokratiske reformpakker kan ikke eksporteres til den arabiske verden (især ikke hvis de er made in USA) - demokrati må vokse frem indefra. Dette reducerer dog ikke os til passive tilskuere, for vi kan stadig gøre meget for at opmuntre de kræfter, som vover at ville frihed og til at fremme fremvæksten af institutioner, som kan garantere den. Hvor vigtigt dette er, understreges af den virkelighed, som aftegnes i en ny rapport fra FN's udviklingsorgan, UNDP, om kvinders vilkår i den arabiske verden: Arab Human Development Rapport 2005 er et studie i kønsdiskrimination og politisk undertrykkelse, som skildrer en virkelighed, der står i skarp kontrast til den, som er vores. Den sætter perspektiv på den svenske feministdebat med dens fokus på 'patriarkat' og herskerteknikker. Vi lever måske ikke i den bedste af alle verdener, men til sammenligning gør vi det faktisk. De virkelige problemer handler ikke om kønskvotering til børsselskabers bestyrelser. Jøsses piger, Bush havde ret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her