Læsetid: 2 min.

ANDRE AVISER MENER

*OSLO, 4. dec. - Hvad sker der i Putins Rusland? En kritisk journalist bliver skudt og dræbt i sin egen opgang i det, som bærer alle et bestillings...
5. december 2006

DAGBLADET

Putins problem

*OSLO, 4. dec. - Hvad sker der i Putins Rusland? En kritisk journalist bliver skudt og dræbt i sin egen opgang i det, som bærer alle et bestillingsmords præg. Det politiske system Putin har et motiv. En tidligere agent i de hemmelige tjenester bliver forgiftet af et kernefysisk materiale og dør på et sygehus i London. Han når lige at give Putin personligt skylden for at have dræbt ham, før har dør. Igen har det politiske system Putin et motiv. En tidligere statsminister forgiftes, før han skal lancere sin nye bog om Rusland i Dublin. Han ser ud til at overleve. Igen havde det politiske system Putin et motiv.

Men selv om vi endnu ikke ved, hvem som står bag to drab og et drabsforsøg, gør summen af politisk motiveret vold det trods alt mindre sandsynligt, at Putin står bag. For Putin har intet motiv til at få mistanken om to politiske mord og et mordforsøg rettet imod sig og sit system samtidig. Det vidner kun om, at Putin er leder af en røverstat, hvor lovløshed ser ud til at løbe om kap med enorme pengestrømme og en sikkerhedstjeneste, der kan være ude af kontrol.

En central spekulation er, at volden er gennemført af folk i Putins kreds, som vil sprede frygt og krav om en stærk mand før præsidentvalget om halvandet år. En anden er, at det er tidligere FSB-agenter, som har erklæret sin private krig imod 'samfundsfjender' hjemme og ude.

Uanset hvem som står bag den politiske vold med rødder i Moskva, er det Putins problem. Og det må være i hans interesse at kaste mest muligt lys over volden, Sker det ikke, står det enhver frit for at tænke sit.

La Repubblica

Berlusconi uden rivaler

*ROM, 3. dec. - Blandt de mange Berlusconi-days, som har fundet sted siden partiejerens opstigen til den politiske magt for 12 år siden, var den, der afvikledes lørdag, måske den sidste, men det var også en af de mest storladne. Protesten imod premierminister Prodis regering var blot et påskud. Sandheden er, at Silvio Berlusconi bragte sine støtter til Rom for at vise verden, at stadig er herre over højre lejr. Alle, selv lederen af Alleanza Nazionale, Gianfranco Fini, måtte over for Berlusconi bøje sig som fromme vasaller over for Berlusconi-religionen. Der var tale om en manifestation i ren Farao-stil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her