Læsetid: 2 min.

ANDRE AVISER MENER

27. december 2006

LA Times

Tik, tik, tik

*LOS ANGELES 26. dec – Somalia er en bombe, der er ved at eksplodere. Washington ved det, men har ingen gode politiske handlemuligheder. Kunne Bush have forhindret det? Selvfølgelig. Men prisen for at gøre det var uacceptabelt høj – for administrationen, det amerikanske folk, for Europa og for FN. (...) USA kunne have støttet den mindst slemme af krigsherrerne – en menneskeretsovertræder, selvfølgelig – og håbet på, at diktaturet blev bedre end anarkiet: At ’vores’ krigsherre ville vise sig at være til at håndtere, og at han i sidste ende ville blive tvunget til at afholde valg og trække sig tilbage i Florida. Den velafprøvede model har med rette fået et dårligt ry. Vi kunne også have besat landet – hvis der var nogen, der havde ønsket det, og hvis vi ikke havde haft så travlt med at lave Afghanistan og Irak om. USA kunne også have bedt FN om at sætte landet under administration. (Det er midlertidig kolonialisering under et pænere navn.) Men hvem ville frivilligt have budt ind med tropper og penge til sådan en operation? En korrekt diagnose er første skridt, men når det kommer til fejlslagne stater, er kuren mere omstændig.

Aftenposten

Statoil og etikkens gråzoner

*OSLO. 26. dec - Der sker noget nyt og vigtigt, når Statoil går ud i verden og vokser sig til en international gigant, som lægger alt, vi ellers har i Norden - Nokia, A.P. Møller, Volvo og Ericsson - bag sig målt i omsætning. Det norske selskab bliver et af de verdensomspændende firmaer, som er symbol på globaliseringens tidsalder. (...) Fordi størrelse faktisk betyder noget på verdensscenen, bliver den politiske effekt af disse selskabers opførsel så stor, at det både er rigtigt og forkert når Statoils informationschef understreger at "vi er et kommercielt selskab, ikke en politisk institution." De politiske sider af virksomheden vil altid være der. (...) Her mangler verdenssamfundet spilleregler. Et etisk regelsæt må få en politisk form. (...) Solheim har allerede sin kravsliste klar til Statoil: Brug lokale underleverandører, reinvester fortjenesten i et udviklingsland, vær åbne omkring pengestrømmene og den sociale ansvarlighed, undgå korruption. Men i praksis bliver det en balancegang. (...) Derfor bør Norge arbejde for et internationalt regelsæt sammen med FN og de store industrilande. Norge og Statoil bevæger sig ind på nyt land. Undervejs vil de gamle normer være vigtige: Dømmekraft, karakter, personlig integritet. De er nu som før kernen i et godt lederskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her