Læsetid: 7 min.

Drama om massefyringer

Det spørgsmål, som gjaldt TDC, gav hovedbrud, da der ikke findes nogen klar definition. 983 læsere deltog i årets profetkonkurrence, og mange gav svarene kommentarer med
30. december 2006

Svineproduktion, massefyringer, kinesisk valuta, tysk bruttonationalprodukt. Sidste års profetbestyrerinde gjorde sandelig ikke livet let for de af Informations læsere, der ved nytåret i fjor ønskede at spå om fremtiden i vores konkurrence.

Men det spørgsmål, som var det mest drilagtige, lød sådan:

"Hvem bliver kåret af Dansk Idrætsforbund som Årets Navn 2006?"

Vor læser Henning Thomsen skrev: "Det er jo den slags spørgsmål, man skal være en virkelig seer eller profet for at svare på."

Det vil nemlig først afsløres den 6. januar i en tv-transmission på tv, hvorfor det korrekte svar derfor lyder:

Ingen!

Det havde kun seks læsere kigget ud. Men indrømmet: Den var tricky, for ikke at sige ond.

Flest troede, det blev kyllingen fra Tølløse. Næsthøjeste score fik Årets Navn fra 2005, racerkøreren Tom Kristensen, så fulgte fodboldens Daniel Agger og dernæst: Michael Maze, Louise Ørnstedt, Joakim Olsen, Caroline Wozniacki, Peter Gade og Mikkel Kessler.

Nogle få virkelige optimister foreslog: Anders And, Fætter Guf, Flemming Østergaard, Kultur-Brian, profeten Muhammed, Prins Henrik, Superman eller sig selv. En pegede på de Meza, en af fortidens danske generaler - eller en forvanskning af Maze?

I alt 112 mere eller mindre sportslige navne var foreslået, hvilket ikke er optimalt i statistisk sammenhæng.

Et regulært hadespørgsmål

Nu over til de spørgsmål, der viste sig nemmest at besvare.

At FIAT-koncerten ikke gik konkurs, havde allerflest forudset, og som læser Ulla Hjorth i den forbindelse bemærkede: "Et italiensk firma? De går aldrig konkurs, og hvis de endelig gør, lader de som om, det ikke er sket."

Heller ikke mange, der havde tiltro til, at prins Joachim havde fået en kæreste, som dronningen kunne acceptere. Mange tilføjede kommentarer af den spidse slags.

Søren Damgaard: "Lad den 'unge' mand få tid til at løbe hornene af sig. Han har fornuftigvis ligesom Klaus Pagh, Klaus Riskær, Peter Aschenfeldt med flere fået smag for lidt yngre modeller. Så svaret er nærmest, at Joachims fremtidige kæreste skal findes på en af børneinstitutionernes røde eller blå stuer i dag."

Niels Olaf Crossland: "Folk siger, dronningen er lidt snerpet. Så det sikre svar er nok et nej."

Siri Hansen og hendes mor: "Manden er jo skilt og partyfreak, så dronningen skal nok vare sin mund for at godkende nogen."

Johnny Jensen: "Kan vi da ikke blive fri for den slags ligegyldige stads?"

Netop dette mente i øvrigt mange af vore republikanske læsere også. Med andre ord et hadespørgsmål.

Til gengæld regnede de fleste med, at Tony Blair fortsat ville være premierminister. In-gen sag at gætte, men ud over Gordon Brown blev der også 'stemt' på Helmuth Lotti og Jesus!

At det tyske bruttonationalprodukt under Aggela Merkel ville stige, havde dernæst de fleste regnet med, men det gik nu lidt op og ned, sagde man på den tyske ambassade i København - hvorfor vi måtte ty til Danske Banks regnedrenge, der konkluderede, at fremgangen har været godt og vel et par procent, hvilket de karakteriserer som 'pænt'.

Bruttonationalprodukt hedder på tysk grossdomestic product med en sær sproglig hybrid, erfarede vi undervejs.

En rigtig udfordring

Spørgsmålene om Sharon og Orhan Pamuk viste sig nemme. Svarene gav efterfølgende sig selv, mens profeten havde tolkningsvanskeligheder med nogle, der ikke var så ligetil, at man - vi tilhører jo Google-generationen - blot kunne slå dem op.

TDC og massefyring, se, det var en udfordring. Der findes nemlig ikke nogen officiøs definition på en massefyring. Hvor mange hoveder skal der ryge, før man kan kalde det en massefyring?

Profetbestyreren var i tvivl. Altså greb han resolut knoglen og ringede til TDC, idet han gik ud fra, at man der havde telefon.

Jo, man havde godt nok nedlagt 6-700 medarbejderes stillinger i årets løb, men så var flere hundreder medarbejdere alligevel blevet omplaceret til andre funktioner i koncernen. Mange havde fået aftrædelsesordninger, og så var det ikke fyringer. En del var gået af ved naturlig afgang. De eksakte tal havde man ikke.

Det var sket i en løbende proces, så massefyring kunne man bestemt ikke kalde det, sagde presseofficeren. Det fordrede, at det skulle ske i et hug - og man skal også tage i betragtning, at der er 14.000 ansatte.

Profeten lagde tankefuld og forvirret røret på.

For selvfølgelig er TDC, en arbejdsplads i Henning Dyremoses ånd, ikke interesseret i at fremstå med massefyringer. Det lyder grimt.

Altså greb profetbestyreren igen knogletelefonen og ringede denne gang til Dansk Metal, som har mange medlemmer i netop TDC.

Hvis Dansk Metal kaldte det massefyring, var profeten helt klar til at glæde Informations republikanske læsere med at godtage afgørelsen, men så gelinde skulle det ikke gå.

Til vores udelte forbavselse var presseofficeren her i dybeste tvivl. Selvfølgelig kunne man vælge at kalde det en massefyring, sådan med løs hånd. Ganske vist findes der noget, der hedder 'lov om varsling i forbindelse med afskedigelse i større omfang', men det fordrer afskedigelse i et hug, og man skulle jo tænke på, at TDC beskæftiger de 14.000, osv. Han måtte rådføre sig med et par kolleger og rin-gede lidt efter tilbage: Den ene mente ja, den anden nej. Selv hældede han nu til, at man ikke uden videre kunne kalde det masse-fyring.

Det blev vi jo ikke klogere af, men eftersom en afgørelse skulle træffes, skar overdommeren - det er også profetbestyreren - igennem. Thi kendes for ret: Halvanden af de adspurgte, TDC og Dansk Metal, ville ikke kalde det massefyring. Tvivlen må komme 'anklagede' til gode. Altså landede vi på et nej. Man kan ikke kalde det massefyring.

Afgørelsen kan ikke appelleres.

Vor læser dr. Lars V. Jørgensen, der arbejder på European Laboratory for Particle Physics i Geneve, Schweiz, gav sit nej-svar følgende kommentar med og skar dermed problemstillingen ud i pap:

"Hvor mange fyringer skal der egentlig til, før der er tale om massefyringer? 1000? 100? 50? 10? 1? Jeg er ikke helt klar på, hvad definitionen er, så med forbehold for fjollede definitioner tror jeg ikke der bliver tale om massefyringer i 2006."

Dermed havde videnskaben udtalt sig, og vi må i al fald medgive, at en enkelt fyring næppe kan karakteriseres som en hel masse.

Og dog.

Jens Enggaard Rasmussen skrev: "Når de fyrer Dyremose, må det økonomisk set betegenes som en massefyring."

Pyha! Sikken et drama.

5.000 til 5.000?

Så var der svineproduktionen. Om den ville stige med mere end tre procent?

Her måtte vi ty til Danish Meat Association, der ville vide, hvad vi egentlig mente. Om det f.eks. var den samlede bestand af svin? Efter en kort forhandling enedes vi om, at spørgsmålet måtte forstås som nye svin, der fødes, hvilket i fagsprog mindre romantisk hedder produceres.

I 2005 produceredes 25.750.232 grise, i 2006 var der på forespørgselstidspunktet kort før jul produceret en formodning om 25,8 millioner for hele året. Et par smågrise fra eller til ville ikke kunne ændre det klare nej, som da også de fleste havde gættet. Stort set har der været stagnation i det forgangne år.

Ritt Bjerregaards 5.000 boliger til 5.000 kr. om måneden?

På med vanten, ringe til Fonden for Billige Boliger. Er der taget beslutning om dem i Københavns Borgerrepræsentation? Sekretariatet kommer med en forblommet melding om, at "konceptudviklingen er i gang," "vi venter på lokalplanerne" og "Det er 99,9 procent sikkert."

Med tommelskruerne på landede det på, at principbeslutningen blev truffet i borgerrepræsentationen den 23. marts, og at intet i verden - Kløvermarken og andelsboliger eller ej - vil kunne stoppe projektet. Boligerne bliver bygget. Det må vi så tro på.

Det er ikke nok at dumme sig

Mest ligeligt fordelte læserne sig - 457 nej, 427 ja - på spørgsmålet, om kineserne ville revaluere med deres fine nye kapitalistiske økonomi. Det ville de godt gøre. Dejlig nemt at besvare.

Et andet, som delte læserne - 495 ja, 389 nej - var, om Helle Thorning og Socialdemokraterne ville indgå forlig med regeringspartierne om et velfærdsforlig. Det ville de godt, og det gav også et par kommentarer.

Signe Skovmand skrev: "Ja! De laver dem i hvert fald ikke uden soc'erne, og de bliver vel nødt til at gøre et eller andet efter al hypen det sidste par år om, at vi ikke kan gøre noget, før vi har fået velfærdskommissionens rapport... men jeg jeg tror, det bliver en meget spinkel pakke, der næsten ikke vil kunne kaldes en reform."

At Eva Kjer Hansen fortsat er minister havde de fleste luret.

Bente Willumsen havde denne forklaring: "Vi kender efterhånden Fogh. Han skifter ikke ministre ud, bare fordi de dummer sig. Hvis de dummer sig rigtig meget, kan de endda være heldige at få endnu et ministerium! Det er hans måde at vise, at han har valgt de rigtige folk."

Bente Willumsen nævner ingen navne, men enhver kan jo tænke sit. Dog kunne man for nylig konstatere, at han Fogh fyrede forbrugerminister Lars Barfoed, men ganske rigtigt hårdt presset og ikke med sin gode vilje.

Vinderen blev en 12'er

Ingen havde alle 13 svar rigtige. I alt deltog 983 læsere i årets profetkonkurrence - flere end i fjor, hvor 833 deltog.

Den heldige - og dygtige - vinder med 12 rigtige er:

Tom Gotthold,

Friheden 13,

4900 Nakskov

1.000 kroner kommer med posten inden længe. Andre med 12'ere er: Rikke Jensen, Hornslet; Anne Sofie Amstrup, Randers; Gert Søndergaard, Århus; Mikkel Joensen, Næstved; Niels Gottlieb og Mette Fjeldhagen, Virum; Ruth Andersen, Horsens, samt - så vidt vi kan læse - Ronni Mentz, Aalborg.

Husk: Æren er det fagreste træ i skoven, og det vigtigste er ikke at vinde, men at være med. Husk også til næste år: Man bliver (helt urimeligt) diskvalificeret, hvis man ikke svarer på alle spørgsmål.

God fornøjelse med 2007.

weekend@inforamtion.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her