Læsetid: 6 min.

Fogh gør klogt i at skrue ned

Statsminister skal holde sit livs nytårstale, når han på mandag får 13 minutter alene med den danske befolkning. Han skal derfor droppe arrogancen og skrue ned for den hårde Fogh, lyder rådet fra en tidligere rådgiver
30. december 2006

En gennemgang af Anders Fogh Rasmussens fem foregående nytårstaler viser et billede af en maskulin statsminister, der kender vejen og ikke mindst svarene.

Ved sin første nytårstale i 2002 brugte Fogh en stor del af talen til at tale om terrorangrebet mod USA den 11. september 2001. Dialogen var udskiftet med et angreb mod de formørkede kræfter', der stod bag terroren. Kampen mod det 'onde' skal USA ikke stå ene om, pointerede Fogh. I talen rettede han samtidig et skarpt angreb på eksperttyranniet. De såkaldte 'smagsdommere' som ved bedre end befolkningen. En æra var slut, en ny kunne begynde.

Vælgerne var inde i folden og frem til efteråret 2006 har Anders Fogh Rasmussen - bortset fra sommeren 2004 - siddet trygt og godt i Statsministeriet. Modstanden har været ikke eksisterende, og regeringen har gang på gang sat den politiske dagsorden.

Vælgerne er trætte af Fogh

Men 2006 blev for meget macho og for lidt dialog. Året, hvor statsministeren har været mere konfrontatorisk end de foregående år. I Muhammed-krisen havde han vælgernes opbakning i starten, men da han i sit får-og-bukke-interview begyndte at dele befolkningen op, blev det for meget. Senere på året gik han til angreb på de 'socialistiske ballademagere' i velfærdsdiskussionen. Krigen i Irak står heller ikke længere lysende klart for hr. og fru Danmark. Måske var der alligevel grund til at rejse kritiske spørgsmål i forhold til Danmarks koalition med præsidents Bushs væbnede styrker. Så kom ministerstormen mod familie- og forbrugerminister Lars Barfoed. Der var ikke noget at komme efter, mente Fogh. Jo, der var, mente Pia Kjærsgaard, og Barfoed blev fyret. På plussiden kan Fogh fremvise en historisk lav arbejdsløshed, et rekordstort overskud på de offentlige finanser såvel som på betalingsbalancen, og danskerne har aldrig været rigere end i dag. Alligevel er vælgerne trætte af Fogh.

Potentialet er der

På mandag klokken 19.30 får statsministeren en gylden mulighed for at rette op på tingene i sin 13 minutter lange nytårstale.

Med talen skal statsministeren runde året af og få det 'lagt rigtigt' (spindoktorslang, red.), og så skal han signalere, hvad det nye år bringer. Det er kunststykket. Men for at det skal gå op, skal Fogh erkende, at han har placeret sig et sted, hvor befolkningen ikke er længere befinder sig. Der er en forståelseskonflikt mellem statsministeren og vælgerne, og det faktum skal han bruge nytårstalen til at ændre, mener Se og Hørs chefredaktør Henrik Qvortrup, der var Anders Fogh Rasmussens rådgiver, før han blev statsminister i november 2001.

"Nytårstalen er jo en unik mulighed for at tale direkte til befolkningen uden, at der er nogen, der kan blande sig. Den varer et lille kvarter, og han lever jo højt på, at befolkningen faktisk sidder og lytter," siger Henrik Qvortrup. Han gætter på, at statsministeren vil bruge talen til at rette på året 2006.

"Det er en god platform for at bryde en ond cirkel og skabe et momentum i positiv forstand. Sætte en ny dagsorden. Alt det gætter jeg på, at statsministeren gerne vil lige nu. Der er et potentiale for at bruge talen offensivt."

Ifølge Henrik Qvortrup kan man dele talen op i to planer. Indholdet samt fremtoning og stil. Det sidste er vigtigst for Fogh lige nu.

"Hvis jeg var Anders Fogh, så ville jeg overveje, om jeg ikke kunne sende lidt mere forsonlige signaler, end han har gjort hidtil. Når jeg taler om bløde værdier, så taler jeg ligeså meget om den attitude, han lægger for dagen. Uden at statsministeren skal springe ud som blød mand og erkende fejl for åben skærm, så skal han vise danskerne, at han godt forstår, at de kan blive bekymret over, hvordan det går med den offentlige service."

Han mener, at statsministeren er fanget af magtens arrogance, og at han har glemt at appellere til 'hr. og fru almindelig', som Qvortrup udtrykker det.

"Mange af de vælgere, han gerne vil have fat i, har en oplevelse af, at der er gået arrogance i regeringen og dermed Fogh. Mange har en opfattelse af, at statsministeren ikke lytter, for Fogh ved jo bedst. Det bryder vælgerne sig ikke om. Slet ikke de kvindelige vælgere, som han har brug for lige nu."

Kvalitetsreformen er for luftig

I forhold til de foregående fem nytårstaler, skal statsministeren derfor lægge stilen en lille smule om, mener han.

"Hvis han giver den i rollen som den skråsikre og fuldstændig bedrevidende statsminister, ja så taler han kun til dem, der i forvejen støtter ham - til menigheden. Nytårstalen er en god platform til at favne bredere."

Henrik Qvortrup mener ikke, at Fogh kan komme uden om Irak-krigen, men velfærdsspørgsmålet vil alligevel overskygge talen.

"Fogh skal ind og formulere et troværdigt projekt for velfærdssamfundet, uden det bliver for luftigt, og så skal han mildest talt holde sig fra at tale om venstreorienterede ballademagere. Han skal undgå konfrontationen. Men han skal samtidig også vise, at han er skruet sådan sammen, at han klart giver udtryk for, at der er noget, der er rigtigt, og noget er forkert. Vi kan godt lide en leder, der viser vejen. Men han skal ikke være helt så arrogant, som han har været i den seneste tid."

Skal regeringen erobre velfærdsdagsorden tilbage, så skal Fogh diske op med noget end den kvalitetsreform, han prøvet at sælge til vælgerne siden august.

"Det er ikke nok at blive ved med at tale om kvaliteten i den offentlige sektor. Det bliver meget luftigt. Kvaliteten i den offentlige sektor er ikke svaret på danskernes bekymringer. Berettiget eller uberettiget så synes danskerne ikke, at børnepasningen, folkeskolen, ældreplejen og sundhedsvæsenet er i orden. Og det faktum bliver Fogh nødt til at forholde sig til. Han bliver nødt til at sige lige ud, at der er en række sager, som ikke har været godt nok. Alt hvad der hedder managementmantraer, skal han holde sig langt væk fra," siger Henrik Qvortrup og opsummerer:

Forventer ydmyghed

"Det vil være uklogt, hvis statsministeren ikke meget tydeligt viser, at han tager borgernes bekymringer alvorligt. Det er lige præcis den del, han har forsømt det seneste halve år. Han skal ikke lægge sig fladt ned på maven og undskylde, men omvendt må han ikke være konfrontatorisk. Han skal ikke negligere folks bekymringer. Han er nødt til at erkende, at der er en stor del af danskerne, der mener, at tingene ikke kører godt nok lige nu. Jeg forventer at se en lidt mere ydmyg statsminister."

Det er anden gang statsministeren skal holde nytårstale tale uden hjælp fra Michael Kristiansen. En rådgiver, mange har karakteriseret som den bedste, en dansk statsminister nogen sinde har haft. Kristiansen vil nødig spille klog på statsministeren vegne, men alligevel er han meget enig med Qvortrup i, at Fogh bliver nødt til at forholde sig til den virkelighed, vælgerne oplever. En disciplin, som statsministeren fik magten på i 2001.

"Fogh blev i sin tid valgt på, at han tog vælgernes bekymringer alvorligt. At han tog befolkningens bekymringer om udlændingepolitikken alvorligt. At han tog husejerne alvorligt i forhold til skattepolitikken. At han tog vælgerne alvorligt i forhold til de lange ventelister på landets sygehuse. Det vandt han på dengang i 2001. 'Tid til forandring. Stem på Fogh. Mig kan I stole på, fordi jeg lytter til jeres bekymringer'. Derfor er det farligt, hvis befolkningen ikke længere tror, at statsministeren forstår dem," siger Michael Kristiansen.

I fire år var han del af statsministerens inderkreds, og han kender personen Fogh Rasmussen bedre end de fleste.

"Fogh er en meget effektiv mand. Når det går godt, får befolkningen billedet af en mand, der får skabt resultater. En mand, der får noget for hånden. Men når det ikke går godt, så virker han arrogant. Det er den store udfordring."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her