Læsetid: 3 min.

Hvilshøj står fast: Starthjælpen handler om at få folk i arbejde

Oppositionen kritiserer regeringen for at spille med fordækte kort i forbindelse med den omdiskuterede starthjælp. Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) er nu kaldt i samråd i sagen
9. december 2006

Rikke Hvilshøj er uenig med Dansk Folkepartis udlægning af årsagen til at indføre den såkaldte starthjælp for nyankomne flygtninge.

I gårsdagens Information fortalte Søren Krarup, at hovedårsagen til at indføre den lave introduktionsydelse i virkeligheden handlede om at afskrække flygtninge fra at søge asyl i Danmark.

Men den begrundelse passer ikke, siger Rikke Hvilshøj.

Integrationsministeren medgiver, at starthjælpen var en del af den udlændingelov, som havde det overordnede sigte at begrænse antallet af udlændinge til Danmark, men ordningen blev udelukkende indført med det formål at motivere folk til at tage et arbejde.

"Når det gælder starthjælpen isoleret set, så handlede det om at sikre, at der var et tilstrækkeligt incitament til at tage et arbejde. Desuden skulle startydelsen ned på EU-niveau. Så nej, starthjælpen handlede primært om at skabe tilstrækkelige incitamenter, så det kan betale sig at tage et arbejde," siger Rikke Hvilshøj.

Hun ønsker ikke kommentere Søren Krarups udmelding, som stritter i den stik modsatte retning. For Krarup er starthjælpen en vigtig brik i forhold til den overordnede målsætning:

"Man finder ikke guld på gaden, sådan som man har fortalt ude i Den Tredje Verden," sagde han til Information fredag. Søren Krarup har noteret et kraftigt fald i antallet af asylansøgere, så noget må være "sivet ind" hos asylansøgerne, forklarede indfødsretsordføreren, som i sin tid forhandlede udlændingeloven fra 2002 hjem i tæt samarbejde med Bertel Haarder.

Hvilshøj i samråd

Oppositionen stiller sig nu kritisk over for integrationsministerens forklaring. Enhedslisten har kaldt Rikke Hvilshøj i samråd. Ifølge partiets integrationsordfører Jørgen Arbo-Bæhr er det befriende, at Søren Krarup toner rent flag med sin udmelding i Information.

"De to gamle sure mænd (Søren Krarup og Jesper Langballe, red.) fra Dansk Folkeparti er befriende ærlige. De er bedøvende ligeglade med, at starthjælpen gør tusinder af mennesker fattige og ikke får flere i arbejde. Meningen med starthjælpen har fra starten kun haft til formål: at skræmme udlændinge væk fra Danmark," siger Jørgen Arbo-Bæhr. Han mener, at Hvilshøjs bortforklaringer med, at 'det skal kunne betale sig at arbejde' klinger mere og mere hult.

"Hvilshøj skal udrede de modsatrettede forklaringer fra hende og fætrene om motiverne for starthjælpen. Samtidig skal hun kommentere kritikken fra Det Økonomiske Råd af den fattigdom, der følger i kølvandet af den lave starthjælp,"siger han.

Også den radikale integrationsordfører Morten Østergaard er forarget. Han mener, at integrationsministeren har et stort forklaringsproblem med de modsatrettede synspunkter mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

"Hvis Dansk Folkepartis påstand holder vand, har ministeren et kæmpe problem. Søren Krarup siger til Information, at det faktiske formål med starthjælpen er diskrimination af flygtninge - for at afskrække andre fra at følge efter dem til Danmark. Men det har regeringen hidtil benægtet. Nu må vi have fuld klarhed: Hvad er regeringens formål med en starthjælp, der kun skaber fattigdom og diskriminerer nye danskere økonomisk," siger Morten Østergaard, der har stillet to paragraf 20 spørgsmål til ministeren.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Lotte Bundsgaard, mener, at sagen er et meget godt eksempel på, at regeringens forsøg på at pakke ting ind i flotte mottoer ikke holder i virkeligheden.

"Regeringen siger ét, men gør noget andet. Starthjælpen handler ikke om at få flere folk i arbejde, den gør kun folk fattigere. Sammenholdt er sagen et meget godt billede på den grove administration, som Rikke Hvilshøj lægger for dagen," siger Lotte Bundsgaard.

Starthjælpen blev tirsdag udsat for en voldsom kritik af Det Økonomiske Råd, som fandt ydelsen 'forbarmende' og uden en reel jobeffekt.

"Uanset hvad vismændene siger, så er der er en større selvforsørgelsesgrad blandt de personer, der er på starthjælp i forhold til dem, der er på kontanthjælp," siger Rikke Hvilshøj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her