Læsetid: 2 min.

ANDRE AVISER MENER

12. januar 2007

DER TAGESSPIEGEL

Hitler var ikke en vitsfigur

*BERLIN, 11. jan. - At grine af Hitler er ikke nyt. Charlie Chaplin, Ernst Lubitsch og Mel Brooks har på fortræffelig vis demaskeret nazidiktaturet i komedier og satirer. Men alle sammenligninger af Dani Levys komedie Mein Führer med film som Diktatoren eller At være eller ikke være halter. Da Chaplin og Lubitsch lavede deres film, stod det fulde omfang af det nationalsocialistiske folkemord endnu ikke klart. Det er tvivlsomt, om disse instruktører ville have satiriseret over Hitler med den viden, vi har i dag. Levys film har intet med jødisk humor at gøre. Snarere bliver der her serveret fastfood for de hungrende masser. Over for nazisternes fabriksmæssige mord på millioner af mennesker er det umuligt at mobilisere latter, og filmen er sammenlignet med andre Hitler-parodier overfladisk, overflødig og sågar farlig. Hitler var ikke en vitsfigur med en ulykkelig barndom. Han var ikke utilregnelig eller et tilfælde for terapeuter. Han fortjener ingen formildende omstændigheder eller publikums medlidenhed.

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE

Tragisk tågesnak

*NEW YORK/PARIS/HONGKONG, 11. jan. – Præsident Bush fortalte i aftes amerikanerne, at fiasko i Irak vil udløse en katastrofe. Men katastrofen er Bushs krig, og fiasko har han for længst fået. Tv-talen var hans chance for at stoppe sin tågesnak og henvende sig ærligt og redeligt til nationen. Han greb den ikke. Amerikanerne og verden havde brug for at høre en klar plan for at vikle de amerikanske tropper ud af den katastrofe, Bush har skabt. Hvad de fik, var mere varm luft om ’sejr i krigen mod terrorismen’ og om at skabe et ’ungt demokrati i Irak’. Med andre ord blev talen anledning for denne præsident til at løbe linen ud og efterlade hele redeligheden til næste.
Bush indrømmede, at dele af den hidtidige taktik er slået fejl, men selv da, lød præsidenten, som om han var turist ved et tilfælde i Irak. Han beskrev fiaskoen for sidste års indsats for at pacificere Bagdad, som om Det Hvide Hus og Pentagon intet ansvar bar.
Bushs undskyldninger var tragisk utilstrækkelige. Nationen behøver en øjeåbnende erkendelse af, at det eneste tilbageværende mål er at få USA’s militær ud af denne borgerkrig på en måde, der kan minimere nedslagtningerne af irakere og reducere risikoen for, at det kaos, Bush har sluppet løs, også vil opsluge Iraks naboer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her