Læsetid: 2 min.

ANDRE AVISER MENER

8. januar 2007

Politiken

Naivister

*Vidneforklaringer fra amerikanske forhørsledere afdækker det samme billede, som en dansk tolk allerede indberettede i 2002: Fanger blev vitterlig mishandlet i Kandaharlejren, også i den periode, hvor danske soldater overgav tilfangetagne afghanere. Hvilket måske heller ikke er så overraskende, da USA på daværende tidspunkt - ifølge et memorandum fra præsident Bush - kun respekterede Genèvekonventionerne "i det omfang, det er passende og foreneligt med militær nødvendighed". Spørgsmålet er, om regeringen nu kan undskylde sig med kun at have spurgt til, hvad der skete med de 31 fanger, vi selv overleverede. For hvordan blev de andre fanger behandlet? Der findes således spørgsmål, der er så påtrængende, at man ikke kan bortforklare dem med uvidenhed. End ikke naivitet kan bruges som undskyldning for overlagt passivitet i forhold til menneskerettighedskrænkelser. Desværre turde den danske regering ikke udfordre vores tætte allierede. I angst for eventuelt at få ubekvemme svar fra amerikanerne valgte regeringen at forholde sig tavs og følgagtig. I hvert fald udadtil. Stik modsat den officielle retorik om en "aktivistisk udenrigspolitik" har regeringen handlet fejt og underdanigt i den alt for langsommelige opklaring af, hvordan krigsfangerne reelt blev behandlet. Regeringstoppen er i bedste fald naivister, der ikke tør se konsekvenserne af egne handlinger i øjnene; i værste fald hyklere, der dækker over en beskidt virkelighed.

Morgenavisen Jyllands-Posten

Sundt signal

*Alligevel har Allerød Kommunes borgmester, Eva Nejstgaard, meget modigt sat fokus på et særdeles alvorligt samfundsproblem ved at hæve lønnen for samtlige hjemmehjælpere i kommunens ældrepleje. Endda med fare for at blive udråbt som usolidarisk af landets øvrige kommuner, der også mangler arbejdskraft. Med sit skulderklap til de ansatte tager borgmesteren også resolut regeringens ønsker om en kvalitetsreform for pålydende ved i god tid at pege på det område, som risikerer at blive sundhedsvæsenets smertensbarn, hvis man ikke kommer i gang med den nødvendige opprioritering. Behovet for at få sat den politiske dagsorden for alvor på et område, som hidtil har været stærkt forsømt, er betydeligt. Efter alt at dømme skyldes det bl.a., at især de svage brugere anses for marginale i politikernes jagt på de store stemmetal ved valgene. Ikke desto mindre er det et område, som bør tilgodeses stærkt økonomisk, hvis velfærdssamfundet ønsker den tabte værdighed genskabt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her