Læsetid: 1 min.

ANDRE AVISER MENER

25. januar 2007

SYDNEY MORNING HERALD

Hillarys hæmsko

*SYDNEY, 23. jan. - Dette år og det næste kan blive en historisk triumf for kvindelig ledelse i Vesten. Vi kan komme til at opleve den første kvindelige præsident i den ældste republik, Frankrig, og den første kvindelige præsident i den største republik, USA. I Frankrig er Ségolène favorit til at vinde præsidentvalget til maj, og i USA er Hillary Rodham Clinton favorit til at blive nomineret som demokraternes kandidat ved præsidentvalget i 2008. Skulle hun tilmed vinde det, ville dette markere en dynastisk epoke uden fortilfælde i amerikansk historie, hvor Det Hvide Hus i en lang ubrudt periode vil have været beboet af Bush, Clinton, Clinton, Bush, Bush, Clinton - 24 år, hvor præsidentembedet blev delt imellem to familier. Dette vil store dele af det amerikanske vælgerkorps dog muligvis finde ubekvemt, og netop dette kan blive en afgørende grund til, hvorfor Clinton, sine mange fortrin til trods, vil gå ind i en valgkamp belastet af sin politiske bagage.

DONG-A ILBO

Ildevarslende satellitnedskydning

*SEOUL, 23. jan. – Kinas nylige nedskydning af en af sine aldrende vejrsatelliter med et jordbaseret ballistisk missil er en så åbenlyst uansvarlig handling, og Sydkorea bør ikke se på den med ligegyldighed. Eksperter vurderer, at Kina hermed har villet demonstrere sine militære evner og på samme tid lægge pres på USA, som hditil har afvist at diskutere, hvordan et våbenkapløb i rummet kan forebygges. USA er nødt til at erkende nødvendigheden af en sådan dialog, hvis det ønsker at forhindre, at rummet kan blive fremtidig slagmark. Havde det været USA, der havde ødelagt en satellit, ville det have udløst kraftige antiamerikanske reaktioner hertillands, men Sydkorea har foreløbig været fuldstændig tavs om Kinas ambitioner om at udbygge sin militære magt. Vi må holde os for øje, at hvis Kina øger sin oprustning, vil følgen blive forværrede kinesisk-amerikanske relationer. Dette vil kunne skabe en ny kold krig, hvis offer i første række vil kunne blive Sydkorea.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her