Læsetid: 1 min.

ANDRE AVISER MENER

*LONDON, 16. jan. - Condoleezza Rices invitation til treparts-topmøde bør ikke forlede til falske forhåbninger. På alle tre sider er der alvorlige ...
17. januar 2007

THE TIMES

Topmøde indgyder håb

*LONDON, 16. jan. - Condoleezza Rices invitation til treparts-topmøde bør ikke forlede til falske forhåbninger. På alle tre sider er der alvorlige knaster: Trods løfter om det modsatte har Olmert stadig ikke udbetalt tilbageholdte skattemidler, fordi Israel ikke ønsker, de skal gå til Hamas. Samtidig har Israel i modstrid med sine forpligtelser åbnet op for nybyggeri i en af de største Vestbred-bosættelser. Abbas har begrænset manøvrerum og har allerede forkastet et forslag om en interim-aftale, der lader spørgsmålet om den endelige grænsedragning for en fremtidig palæstinensisk stat stå åbent. Og den amerikanske præsident, for hvem det i forvejen er op ad bakke at få Kongressens støtte til flere soldater til Irak, kan få svært ved at finde opbakning til et nyt forpligtende amerikansk initiativ i den palæstinensisk-israelske konflikt.

Alligevel er det forestående topmøde det mest ambitiøse møde mellem israelere og palæstinensere i seks år, og fordi så meget politisk troværdighed står på spil for alle parter, vil de involverede komme under hårdt pres for at nå et resultat. Tålmodighed og udholdenhed er påkrævet, hvis der igen skal skimtes et håb på Mellemøstens himmel.

LE TEMPS

Ny anti-amerikansk akse

*GENÈVE, 16. jan. - Blandt hædergæsterne i Quito i går ved indsættelsen af Rafael Correa som Ecuadors præsident var en mere uventet person: Mahmoud Ahmadinejad. Den iranske præsident havde forinden i Caracas omfavnet sin "bror", Hugo Chávez, før han drog videre for at besøge sandinisten Daniel Ortega. Alt dette udspillede sig i en atmosfære af største velvilje med gensidige forsikringer om handelsaftaler og politisk støtte.

Hvordan skal man forklare, at lederne af Latinamerikas marxistisk-kristne venstrefløj fraterniserer med et islamistisk og antisemitisk teokratis udsending? Hvilke fællestræk består mellem den 'bolivariske' og 'den islamiske revolution'? Ingen som helst. Det skulle da lige være en antiamerikansk og antiimperialistisk ideologi, som ikke har afventet Irak-krigen for at manifestere sig, men som utvivlsomt er blevet styrket proportionelt med George Bushs stedse mere stædige enegang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her