Læsetid: 2 min.

Henriette Kjær vil fastholde flygtninge på asylcentre

Den konservative udlændingeordfører afviser oppositionens plan om at gøre det lettere for afviste asylansøgere at få midlertidigt ophold i Danmark. De afviste asylansøgere hører hjemme på centrene, mener hun
12. januar 2007

Først den ene vej og så...

Man skal ikke følge meget med i mediebilledet for at kunne konstatere, at den konservative udlændingeordfører, Henriette Kjær, har store problemer med at finde ud af, hvad hun egentlig mener om den danske asylpolitik. I foråret var hendes forargelse stor, da hun sammen med en række folketingspolitikere besøgte de to asylcentre Kongelunden og Sandholm.

"Forholdene på de danske asylcentre er rystende ringe og uværdige," sagde Henriette Kjær.

Med opbakning fra den konservative folketingsgruppe fremsatte hun en række krav til integrationsminister Rikke Hvilshøj (V). Der var behov for en "øvre grænse for opholdstiderne på asylcentrene," mente Henriette Kjær, der desuden ville diskutere muligheden for at benytte midlertidige opholdstilladelser, så det var muligt at få "et normalt liv".

Nu afviser hun imidlertid et konkret forslag fra Enhedslisten, SF og de radikale, som netop skal gøre det lettere at få en midlertidig opholdstilladelse, hvis man efter halvandet år fortsat ikke kan vende tilbage sit hjemland, fordi der er krig, eller fordi hjemlandet nægter at tage imod en.

Så sent som for en uge siden kom Henriette Kjær ellers de afviste asylansøgere til undsætning:

"Vi bør drøfte, om vi ikke skal tilbyde dem en anden boligform end asylcentrene," mente Kjær.

En uge senere - onsdag i denne uge - havde hun skiftet mening igen. Efter et møde med Venstre og Dansk Folkeparti handlede det pludselig om at få de afviste asylansøgere sendt tilbage til Irak.

"Nu sætter vi kul på hjemsendelser," sagde Henriette Kjær.

Bjørnetjeneste

Socialdemokraterne har allerede sendt positive signaler til den øvrige opposition over for forslaget. Specielt fordi det kommende beslutningsforslag ikke lægger op til, at der skal gives flere permanente opholdstilladelser. Først efter otte et halvt år i Danmark kan mennesker på midlertidigt ophold få grønt lys til et liv i Danmark. Alligevel afviser Henriette Kjær forslaget, når det kommer op i Folketingssalen.

"Vi bliver nødt til at fastholde folk i centrene i en form for erkendelse af, at de skal tilbage. Det er at stikke dem blår i øjnene, hvis man giver dem en midlertidig opholdstilladelse. Jeg synes, man gør dem en bjørnetjeneste," siger hun.

Derimod går hun nu ind for "positive" motivationsfremmende foranstaltninger på asylcentrene, som skal forberede folk på hjemsendelse.

Røde Kors, som driver centrene, har tidligere råbt vagt i gevær over forholdene. En stigning af antallet af selvmord samt et øget medicinforbrug fik i maj Røde Kors' overlæge i asylafdelingen, Ebbe Munk-Andersen, til at sige:

"Folk bliver syge i vores asylcentre."

Alligevel skal der altså ikke gives flere midlertidige opholdstilladelser, mener Henriette Kjær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her