Læsetid: 2 min.

Topalov er stadig på toppen

Men verdensetteren risikerer karantæne efter nye anklager
8. januar 2007

Det internationale skakforbund FIDE har netop offentliggjort sin ratingliste for januar. De ti højest rangerede stormestre i verden er nu: 1. Topalov, Bulgarien, 2783 2. Anand, Indien, 2779 3. Kramnik, Rusland, 2766 4. Mamedyarov, Aserbajdsjan, 2754 5. Ivantjuk, Ukraine, 2750 6. Lekó, Ungarn, 2749 7. Aronian, Armenien, 2744 8. Morozevich, Rusland, 2741 9. Adams, England, 2735 10. Gelfand, Israel, 2733.

Den nye mand på listen, den unge aserbajdsjaner Mamedyarov, har foretaget et gevaldigt spring fremad, idet han var nummer 12 på den forrige liste. Han har simpelthen byttet plads med russeren Peter Svidler, der betaler prisen for et par sløje turneringer. Bedste kvinde på listen er nu som før Judit Polgar, Ungarn, der med 2727 indtager en 13. plads. Norske Magnus Carlsen har 2690 og en 24. plads. Danmark har to spillere blandt de 100 bedste: Peter Heine Nielsen indtager med 2651 en 54. plads, mens Curt Hansen med 2621 endnu er med på listen - som nummer 96.

Forbløffende er det, at skaklegenden Viktor Korchnoi stadig holder høj klasse: han ligger med 2629 på en 85.plads. Manden er altså 75 år gammel!

Nye beskyldninger

IDE's liste kan imidlertid blive udsat for en del rystelser, når den årlige Corus-turnering i næste weekend bliver indledt i hollandske Wijk aan Zee. De tre øverste på listen stiller alle til start, og afstanden mellem Topalov og Anand er efter Topalovs VM-nederlag til Kramnik i Elista så smal, at den bulgarske eksverdensmester meget vel kan blive væltet af førstepladsen. Ikke mindst det indbyrdes parti mellem Topalov og Kramnik bliver spændende at følge. Kemien mellem de to verdensstjerner er næppe blevet bedre, efter at Topalov i slutningen af 2006 i et interview i den spanske avis ABC har gentaget og uddybet sine beskyldninger om fusk i VM-matchen i Elista - et sted, han aldrig vil sætte sine ben igen, fortæller han, da han og hans team ved et par tilfælde følte sig truet. Det hele var fra højeste sted (læs: Kreml) tilrettelagt sådan, at Kramnik skulle vinde, kan man forstå, og Topalov drager storpolitikken ind i billedet, når han erklærer, at "Kreml aldig vil indrømme, at de har slået en russisk spion ihjel, det er indlysende, og Kramnik vil ikke indrømme, at han har snydt".

Man skal høre meget, inden ørerne falder af. På den engelske hjemmeside Chessbase.com, hvor man kan læse interviewet i sin helhed - på engelsk og de kritiske steder også på spansk - hævdes det, at balladen eventuelt kan resultere i en turneringskarantæne til Topalov på op til tre år. Men foreløbig spiller han altså i Wijk aan Zee. Sammen med Kramnik, Anand, Aronian, Magnus Carlsen og yderligere ni stormestre.

Den turnering vil Information selvsagt følge nøje. Både trækkene på og uden for brættet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her