Læsetid: 6 min.

Balladen om Alex

Transaktioner. Brasilianske Alex Rodrigo Dias da Costa spiller for hollandske PSV Eindhoven, men i virkeligheden er han ejet af britiske Chelsea. Klubben kunne ikke importere ham direkte fra Brasilien, men måtte omgå de britiske regler ved at lade ham spille for hollænderne i nogle år, inden han kan komme til Storbritannien. Og Alex er ikke den eneste
17. marts 2007

På næsen af den Boeing 737, der fragtede PSV Eindhovens spillere hjem til Holland, efter at de havde slået Arsenal ud af Champions League i sidste uge, havde piloten malet fire store bogstaver: ALEX.

Teksten var en hyldest til den spiller på det hollandske hold, der havde sikret de rød-hvid stribede fra Eindhoven adgang til kvartfinalerne: Forsvarsklippen Alex Rodrigo Dias da Costa, i daglig tale blot kaldet Alex eller The Tank på grund af hans hærdebrede ydre og tromlende spillestil. Det var Alex, der i det 83. minut steg op ved forreste stolpe til et hjørnespark fra holdkammeraten Edison Mendez og pandede bolden ind bag Arsenals målmand Jens Lehmann - og dermed sendte sidste sæsons finalister ud af kontinentets fineste klubturnering. Men Alex's bedrifter bestod ikke kun i at score det afgørende mål. Han havde mindst lige så stor betydning i den anden ende af banen, hvor han udgjorde om-drejningspunktet i det forsvar, der gennem hele kampen modstod Arsenal-spillernes angreb.

"Det er mit indtryk, at han (Alex, red.) vandt kampen for dem på egen hånd," sagde Arsenals træner, Arsène Wenger, bagefter. "Han holdt sammen på deres forsvar, vandt alle dødboldene og reddede dem hele tiden. Han dominerede mine spillere i luften."

Og derefter kom Arsenal-træneren med en tilføjelse, der overrumplede stort set hele fodbold-Europa. Han sagde:

"Og hvad betyder det? Det betyder, at Chelsea har penge nok til at købe alle de bedste spillere. Men det er der jo ikke noget nyt i. Jeg er ikke sikker på, at Alex er den eneste spiller, de ejer."

Med sine ord hentydede Wenger til en mistanke, der længe har verseret blandt topfolkene i de største klubber og i magtens korridorer hos UEFA om, at PSV's stjernespiller i virkeligheden er ejet af de dobbelte engelske mestre fra Stamford Bridge, der blot har indgået en skjult aftale med hollænderne om, at de kan låne ham, indtil han kan sluses ind i truppen i Nordlondon.

Hvem ejer Alex

PSV's træner, Ronald Koeman, bekræftede Wengers formodninger, da han efter kampen sagde:

"Alex er en Chelsea-spiller, som PSV lejer. Han spiller for vores hold, men vi ved godt, at han ikke vil blive hos os i de næste to-tre år. Det er en slags forretnings-arrangement, som mange klubber indgår. Og det er vores eneste mulighed for at få en spiller af den kaliber til PSV."

Fra Chelseas side var man dog ikke enig i den udlægning. Eller også ønskede man ikke, at det såkaldte forretnings-arrangement mellem de to klubber skulle diskuteres offentligt. I hvert fald blev Koemans udtalelse straks imødegået af en anonym repræsentant fra Stamford Bridge, der sagde:

"Han (Alex, red.) er en PSV-spiller. Hans internationale spiller-certifikat tilhører dem, og han er registreret hos dem. Vi har en option på at købe ham til sommer, men han er ikke Chelsea-spiller, og vi har ingen indflydelse på hans forhold i PSV."

Denne benægtelse lukkede dog ikke sagen, og efterhånden som pressen - især de engelske medier - har efterforsket omstændighederne vedrørende ejerskabet af den brasilianske stjernespiller, tegner følgende billede sig:

PSV købte i 2004 Alex for fem millioner pund af den brasilianske klub Santos. I virkeligheden var det dog Chelsea, der finansierede købet. Det skete med henblik på at parkere Alex i en europæisk klub og derefter hente ham til England, når det var muligt. Manøvren var nødvendig, fordi det ofte er svært for brasilianske spillere at opnå arbejdstilladelse i England. For at undgå at de engelske divisioner bliver oversvømmet af udlændinge fra tredjeverdens lande, har England nemlig lavet en regel om, at udlændinge uden for EU-området skal have deltaget i 75 procent af sit hjemlands landskampe inden for de seneste to år for at få lov at skifte til en engelsk klub. Dette krav kan Alex ikke opfylde, og derfor var det nødvendigt for Chelsea at sætte ham på græs i en periode i Holland, hvor spillere fra lande uden for EU har lettere ved at få adgang. Når han har spillet i Holland i tre år, vil han problemfrit kunne skifte til Premier League, eftersom han så vil leve op til en anden regel, der siger, at aktører, der har spillet i tre år i en europæiske liga, automatisk kan skifte til en engelsk klub.

Dette forløb bekræftes af hovedpersonen selv, den 24-årige forsvarsspiller, der har udtalt til de internationale medier:

"Chelsea købte mig for et par år siden af Santos, men eftersom jeg ikke kunne få visum (han blev nægtet arbejdstilladelse, red.,) blev jeg lejet ud til PSV. I starten ville ingen tale om den aftale, og jeg måtte heller ikke kommentere den. Men nu er de begyndt at udtale sig om den, og så kan jeg også gøre det."

Og Alex er tilsyneladende ikke den eneste PSV-spiller, som Chelsea har et skjult ejerskab af. Det er kommet frem, at de engelske mestre formentlig også ejer den 21-årige brasilianske forsvarsspiller Alcides, ligesom klubben tilsyneladende har sikret sig option på at købe Eindhovens fransk-portugisiske talent Manuel da Costa.

Ikke den eneste

Sagen om Alex kaster lys over de kreative løsninger, som de engelske storklubber nogle gange må betjene sig af for at erhverve sig de bedste spillere uden for EU. Således måtte Liverpool i sidste sæson udleje den chilenske wing Mark Gonzales til Albacete i den spanske første division, fordi holdet fra Merseyside ikke kunne få arbejdstilladelse til ham.

Det særlige ved historien om forbindelsen mellem Chelsea og PSV er imidlertid, at der tilsyneladende er tale om flere spillere, samt at Chelsea har forsøgt at holde ordningerne hemmelige - med en indbygget risiko for, at spillerne bliver fanget i en skjult loyalitetskonflikt, hvis de to klubber tørner sammen. Og det kan udmærket ske, eftersom Champions League-lodtrækningen har maget det således, at PSV og Chelsea skal møde hinanden i seminifinalen, hvis begge klubber trækker sig sejrrigt ud af deres kvartfinaleopgør.

Det perspektiv bekymrer Mathieu Sprengers, der er præsident for det hollandske fodboldforbund og medlem af UEFAs executive committee.

"Lige nu er forholdet mellem PSV og Chelsea ikke farligt," sagde han for nylig.

"Men det vil være en helt anden problemstilling, hvis der bliver tale om flere spillere end bare Alex og Alcides. Hvad hvis vi pludselig taler om fem spillere, som Chelsea har anbragt under sådan en ordning i en anden klub? Så vil vi være alvorligt bekymrede."

Også den nyvalgte præsident for UEFA, Michel Platini, er efter sigende foruroliget, men UEFA har vanskeligt ved at gribe ind i ordningen, der ikke strider mod nogen regler. For at skabe mere gennemsigtighed på området har Phillippe Piat, der er formand for den internationale spillerunion Fifpro, foreslået, at transfersummen i alle internationale spillerhandler skal formidles gennem en uafhængig myndighed - et clearing house - der dermed kan skabe klarhed over, hvilke spillere der købes af hvilke klubber. Det er dog højest tvivlsomt, om forslaget kan realiseres, eftersom storklubberne er imod.

Kiksere

Lige så tvivlsomt er det i øvrigt, om Alex nogensinde får mulighed for at vise sine færdigheder for et engelsk publikum. Han har selv udtalt, at det er hans store drøm at spille for Chelsea, men ifølge forlydender fra Stamford Bridge er den brasilianske spiller blevet fanget i magtkampen mellem manager José Mourinho og talentchef Frank Arnesen.

Arnesen, der har en fortid i PSV, vil gerne have Alex til klubben, men han bliver modarbejdet af Mourinho, der efter sigende ikke er imponeret af brasilianeren, som han anser for at være for langsom til Premier League. Mourinho skulle endda være gået så vidt, at han har sendt Chelseas ejer, Roman Abramovich, et videobånd med fejl, som Alex har begået i hollandsk fodbold.

Så selv om den brasilianske forsvarer ifølge reglerne kan skifte til Chelsea til sommer, så er det usikkert, om Chelsea nogensinde får andet ud af deres investering end en serie artikler i de engelske aviser om deres skyggefulde transferaktiviteter. Nåja, og så lige målet, der sendte lokalrivalerne fra Arsenal ud af Champions League. Det fryder man sig stadig over på Stamford Bridge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her