Læsetid: 4 min.

La Furia Roja fra Las Rozas

Euro 2008. I aften møder Spanien Danmark til EM-kvalifikationskamp i Madrid. Spanierne dingler på kanten af et tidligt exit, og trænerne Luis Aragonés og Morten Olsen burde kunne blive gode venner
24. marts 2007

Det er som en rejse mellem to verdener. Fra det forhutlede Las Rozas uden for Madrid, hvor det spanske fodboldforbund Real Federación Española de Fútbol og det konstant underpræsterende landshold holder til, og så ind til det glitrende superstadion, Estadio Santiago Bernabéu.

Det er herinde, Real Madrid til daglig slår deres milliardtunge folder. Det er her, præsidenter jonglerer med sportsdirektører og egenrådige trænere og finpudser finanserne i oplevelsesøkonomiens absolutte top. Det er her, VM-helten Fabio Cannavaro har floppet i årets løb til trods for alverdens hæder. Det er her, Raúl González og José María Gutierrez Hernandez, med kælenavnet Guti, er selve indbegrebet af madridismo. Og det er her, Spaniens udskældte landstræner, den 68-årige Luis Aragonés, skal ind i aften for at møde Danmark i kvalifikationen til Euro 2008.

Man lurer hurtigt spaniernes yndlingserhverv. De er trænere hele bundtet. Med store armbevægelser, tapas i mundvigen og afvæbnende smil, som lader en forstå, at det er nemmere at riste i Skærsilden end at holde med fjendens helvedeshold, tegner og fortæller de, hvordan slaget skal stå på den mytologiske grønsvær.

De ved alle sammen bedre. Godt nok anerkender de Aragonés' svære vilkår, efter at han skulle genrejse La Furia Roja - 'den røde vrede' - efter endnu en skuffelse ved EM i 2004. Vi er i et land, hvor det kan trække op til tæsk, hvis man siger spanier om en katalaner. Eller hvis man i det forkerte nabolag formaster sig til at påkalde FC Barcelonas tekniske særstatus som rollemodel for Spaniens kunstigt sammenbragte nationalmandskab.

Selv har manden i orkanens øje været forbavsende rolig. Også over for dem, der forbitret raser over den rekordindehavende Raúls fravær på bekostning af arvefjender fra Valencia og Atletico Madrid, eller dem, der gerne ser midtbanedynamoen Xavi fra Barcelona erstattet af Guti, som hovedstadspressen ophøjede til semi-gud efter 3-3-opgøret mellem Real og Barca for ganske nylig. Men Barcelona og Madrid er jo verdenshold, ikke eksportører til de rødblusede. Storklubberne satser på teknikken, fordi de også har fysikken. Luis' eget hold har kun teknikken. Den er til gengæld i verdensklassse. Men spørgsmålet er, om den er nok til at blive Europas bedste. Eller vinde over Danmark.

Det handler om psyke

Roligans bør især hæfte sig ved to af Aragonés' kernespillere. De er nemlig ikke med i aften. Både Carles Puyol, den langkrøllede katalaner og personificerede bølgebryder fra Barcelona, og Sergio Ramos - et spansk svar på outsiderhelten i Rifbjergs Den kroniske uskyld, indianer-look, elegant og bomstærk på en ungdommeligt senet måde - sidder over med karantæne. Det giver plads til Carlos Marchena, der blot var sporadisk gæst under VM sidste sommer. Ellers er der klar Valencia-dominans, ikke mindst med David Villa og Fernando Morientes i angrebet. De suppleres af den altid iøjnefaldende Fernando Torres, som med hurtighed og overraskende vendinger kan smide bomber i et hvilket som helst forsvar. Barca-drengene Xavi og Iniesta skaber koloritten på midten. De er fysisk underlegne i forhold til vores egen Christian Poulsen, som de kender fra Sevilla, men på deres gode dage kan de splitte systemerne i småstykker med fedt trekantsspil mod målet. Har de en dårlig dag, smider de bare bolden tilbage til Puyol.

Det handler om psyken. Spanien har altid haft et problem med den mentale kampgejst. Godt nok stod de distancen under EM i 1984, da Preben Elkjær skød over mål, men i finalen mod Platinis jazzede blå, som virkede ligeså skødesløst ranglede som træner Miguel Munoz' udvalgte, måtte de endnu engang tage til takke med tjansen som evige to'ere. Legenden Emilio Butragueno leverede fire fuldtræffere, da Danmark og Spanien tørnede sammen i sekstendedelsfinalerne under VM 1986. Til gengæld styrtblødte Luis Enrique på det grønne græs efter en gevaldig næse-knockout fra Mauro Tassotti, da Italien besejrede Spanien i VM 1994 på Roberto Baggios kyniske kontra.

VM 2002 i Fjernøsten satte tyk streg under Spaniens kvartfinale-kompleks. Hertil og ikke længere. Efter flotte sejre over Irland og Paraguay blev det i stedet Korea, som solede sig i øjeblikkets rus, efter at Joaquín havde brændt et straffespark i overtiden.

Historien er et katalog for feinschmeckere. Ferenc Puskas, 'den lille fede'. Alfredo di Stefano, kosmopolitten, som også nåede at optræde for Argentina og Columbia, og som stadig var verdens bedste som 40-årig. Her er legenden fra Barca og tidens mest imposante pubcrawler, Ladislao Kubala, hårde hunde som Adoni Zubizarreta, Fernando Hierro og José Camacho og moderne målslugere i form af Raúl, Julio Salinas og Míchel. Og historiens motto? De kom, så - og krakelerede.

Vi danskere skal ikke lade os distrahere af det gigantiske EM-telt, som det spanske fodboldforbund har opført lige uden for det imponerende Bernabéu-stadion. Lad os bare køre på psyken. Lad os bare bralre op om, at sådan et telt ligner dét ude ved molen, da der sidst var havnefest i Thyborøn. Lad blot det iberiske hjemmepublikum vende deres furia roja mod trænerbænk og sindig midtbane. Lad dem bare blive utålmodige og skubbe backs og hele pibetøjet frem over stepperne, så vi kan udnytte hullerne bagi og lukrere på vores hurtige spillere.

Med nederlag til Nordirland og Sverige dingler Luis og hans tropper lige på kanten af tidlig exit i et EM, der minder om La Furias bopæl. Gemt væk fra de rige klubber. Derude, hvor alle har en mening, men hvor ingen rigtig gider gøre noget, og en 68-årig landstræner med et anakronistisk job stadig vælger at tro på overlegen teknik midt i fysikkens tidsalder. De burde blive gode venner, Aragonés og Olsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her