Læsetid: 3 min.

10 mia. kr. til Aceh havner i de forkerte lommer

10 mia. danske kroner ryger i de forkerte lommer, når det internationale samfund sender penge til genopbygning i Indonesiens Aceh-provins, spår korruptionsekspert
29. august 2005

200-250 eksperter bliver i disse uger sendt til Indonesiens Aceh-provins for at overvåge fredsprocessen efter en historisk fredsaftale mellem oprørsbevægelsen, GAM, og den indonesiske regering. Hvis fredsaftalen bliver ført ud i livet - og dermed lægger låg på tre årtiers konflikt i Aceh - vil det åbne for fem milliarder dollar (30,1 milliarder kroner) i international hjælp til genopbygningen af den tsunami-ødelagte provins.

"Hvis man kigger på, hvor meget andre donorer såsom Verdensbanken taber på korruption i et land som Indonesien, så ligger det officielle tal på omkring 30 procent af det samlede budget. Det er bare det officielle tal, så det uofficielle tal er sikkert meget højere. Det bliver til ret mange penge, hvis du regner med, at 30 procent af de 30,1 mia. danske kroner ender i de forkerte lommer," siger Michael Bühler, som forsker i korruption i Indonesien, og er ph.d.-studerende på London School of Economics (LSE).

Korruption - en selvfølge

Altså knap en tredjedel af alle de penge, der går til genopbygningen efter tsunamien går til korruption. Dette er ikke en overraskelse, hvis man ser på, hvilket rygte Indonesien har i forhold til korruption.

Ifølge antikorruptions-organisationen Transparency International hører Indonesien til top fem-listen over verdens mest korrupte lande sammen med lande som DR Congo, Georgien og Elfenbenskysten.

"Det er en selvfølge, at en del af de penge, der kommer til Indonesien i forbindelse med genopbygningen, ryger i de forkerte lommer," siger Bühler, som for øjeblikket arbejder på Java i Indonesien.

Et andet sted i verdens fjerde-folkerigeste land, skaber korruptionen også bekymring.

"Vi er ikke i tvivl om, at der i genopbygningsfasen sker en del korruption - desværre," siger jurist og menneskerettighedsforkæmper Hendra Budian i Banda Aceh.

Han mener, at udfordringen ligger i, hvordan hele fredsprocessen kan overvåges, så man hindrer, at alt for mange penge kommer i de forkerte hænder.

"Det er ikke kun et lokalt ansvar. Det også et ansvar for det internationale samfund, da langt de fleste af pengene, der går til genopbygning, er penge udefra" siger Hendra.

Aceh har brug for hjælp til at overvære processen, mener han: "Der findes desværre utallige eksempler på, at Indonesien ikke selv kan administrere pengene - de ryger alt for ofte i de forkerte lommer," siger Hendra Budian.

Fredsproces i fare

Men når der ikke en gang er styr på korruptionen, så er der ikke meget, man kan gøre for at forhindre den.

Ifølge Bühler var korruptionen stabil under præsident Suharto. Det betød, at investorer og organisationer altid kunne budgettere med en hvis procent til korruption. I dag er der ikke stabilitet på samme måde som før. Det skyldes stridigheder mellem de forskellige grupper i regeringen og en uklar politisk situation.

"De fleste internationale organisationer har i dag ikke styr på årsagerne til, at de mister penge, og hvad de i det hele taget gør imod det," siger Bühler, der arbejder for Verdensbanken for at finde ud af, hvad der kan gøres for at forhindre den slags.

Der vil den kommende tid i forbindelse med fredsprocessen flyde en lind strøm af penge til Aceh til genopbygningen efter tsunamien.

"Så er spørgsmålet bare, om de her penge vil nå frem til ofrene - eller om de ender i andres lommer på vejen. Og hvis den almindelige acehneser ikke ser fremskridt og ændringer, vil det skabe frustrationer, som kan forpurre fredsprocessen og i værste fald få den til at bryde sammen," siger Kirsten Schulze, lektor i historie på LSE, og forsker i den tre årtier lange konflikt i Aceh.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu