Læsetid: 1 min.

For 100 dollar bærbart informations-samfund

En længe ventet 'bærbar computer til ethvert barn' blev introduceret på topmødet i Tunesien. "Et udtryk for global solidaritet," sagde FN's generalsekretær Kofi Annan
18. november 2005

En helt særlig bærbar computer til blot 100 dollar (630 kr.) blev onsdag aften introduceret på FN-topmødet i Tunesien om informationssamfundet. Computeren er skriggrøn og leveres ikke i mindre mængder end en mio. stk. Til gengæld er den udstyret med håndsving, så den fungerer uden strøm og et trådløst netkort, det kan etablere et netværk fra computer til computer uden en central server og en velfungerende infrastruktur. Prisen er vel cirka en tiendedel af hvad den ville være, hvis computeren blev solgt i dansk detailhandel. Og så er den bærbare computer et af de mest konkrete bud på, hvordan verdens nationer skal overkomme den digi-tale kløft mellem rig og fat-tig.

"Vi tror virkeligt på at vi kan lave hundreder af millioner af disse bærbare computere rundt omkring i verden," sagde Nicholas Negroponte, idemanden bag og stifter af MIT Media Lab, da han sammen med FN's generalsekretær introducerede computeren, som finansieres af velgørenhedsorganisationer og regeringer, men ejes af det enkelte barn.

"Ejerskabet er altafgørende," sagde Negroponte ved fremvisningen af prototypen i Tunis.

"Har du nogensinde vasket en lejet bil?"

Computeren er udviklet på MIT Media Lab i Boston og skal distribueres af non-profit organisationen One Laptop Per Child.

Brasilien, Thailand, Egypten og Nigeria er blandt de lande, der på forhånd har udvist stor interesse, men Negroponte har tidligere afvist at indgå kontrakter med købere, før prototypen var blevet vist frem. Tre-fire selskaber har tilbudt at producere computeren, som skal ud-styres med styresystemet Linux og andet open sour-ce-software. Produktionen kan begynde allerede til februar.

"Studier har vist at det er så meget nemmere for børn end for voksne at bruge en computer - og det gælder ikke kun i de varme og veloplyste stuer i den rige verden, men også i slummen og i de fjerne områder overalt i den udviklende verden," sagde FN's generalsekretær Kofi Annan. Topmødet i Tunis slutter i dag.

Se den grønne maskine på laptop. media.mit.edu

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her