Læsetid: 3 min.

100.000 ton affald og en regning oveni

Borgerne i Frederikssund hænger på regningen for de 100.000 ton produktionsaffald, A.P. Møller og staten har efterladt
21. september 2005

Indbyggerne i Ny Frederikssund Kommune kommer efter alt at dømme til at betale for millionoprydningen af Stålvalseværket i Frederiksværk, der gik konkurs i 2002. Efter en domsafgørelse i går sidder Frederiksborg Amt indtil videre med sorteper, men når amtet om lidt over et år nedlægges som følge af strukturreformen, vil den kommende kommune stå med regningen.

Da Stålvalseværket i 2002 gik konkurs, efterlod det sig 100.000 ton produktionsaffald, som der skal holdes opsyn med langt ud i fremtiden. Selv efter flere hundrede års almindelig udvaskning vil affaldet nemlig ikke kunne udledes i grundvandet, fremgår det af dokumenter, Information er kommet i besiddelse af. Og både den årlige vedligeholdelse på 1,2 mio. kr. og en eventuel komplet oprydning for 50 mio. kr. ender hos borgerne.

Ansvar afvises

Rent juridisk er hverken A.P. Møller eller staten, der ejede henholdsvis 48 og 30 procent af aktierne, nemlig forpligtet til at rydde op efter værket. Og i går slog retten i Frederikssund fast, at nok har amtet et berettiget krav mod konkursboet, men amtet må melde sig i rækken af simple kreditorer. Amtsborgmester Jørgen Christensen (V) kalder det en halv sejr:

"Vi får nu ligesom de øvrige kreditorer betalt omkring 40 procent af vores udgifter, som indtil nu har været 2,4 mio. kr. Og så kan vi jo i princippet være ligeglade med fremtidens finansiering af oprydningen, der overgår til kommunen - men de har endnu færre penge end os. Selv om staten og A.P. Møller ikke har et juridisk ansvar, kan de jo godt have et moralsk. De er simpelthen ikke blevet presset hårdt nok. Et større fokus på sagen kunne måske få konkursboets tidligere ejere til at tage et økonomisk ansvar, ligesom det før er sket med blandt andet sojakagefabrikken på Islands Brygge."

Ethvert moralsk, juridisk og økonomisk ansvar afvises dog kategorisk hos A.P. Møller, der i en pressemeddelelse erklærer at have sikret Stålvalseværkets overlevelse, men ikke drevet det. Og virksomheden får medhold af professor i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh:

"Et aktieselskab betyder jo netop et selskab med begrænset ansvar, og aktieholderne kan på ingen måde stilles til regnskab for konkursboet. Jeg forstår slet ikke forargelsen, for der er intet overraskende i, at amtet og kommunen nu stilles på samme måde som alle mulige andre. Hvorfor skulle skatteborgerne stilles bedre end den lokale rørleverandør, der må gå fra hus og hjem, fordi han heller ikke har fået sine penge udbetalt?"

Peter Pagh mener, at man blot må konstatere, at muligheden for at indføre krav om miljømæssig sikring ikke er blevet benyttet.

Denne type krav bakkes op af Frederikssunds borgmester Helge Friis (S), der mener at man i fremtiden må sikre sig, at der er kapital til oprydning, når man giver miljøtilladelser: "Det er urimeligt, at borgerne i kommunen kommer til at hænge på det. Jeg havde helst set, at de to rigeste i det her land, A.P. Møller og staten, havde betalt. Men vi kan jo ikke gøre så meget andet end at appellere til ministeren," siger borgmesteren, der ligesom amtet ønsker en garanti fra miljøminister Connie Hedegaard (K) om, at amtets regning ikke overgår til kommunen.

Miljøministeren fastholder dog sin tidligere udtalelse om, at hun ikke vil drøfte statens rolle, før begge retssager om affaldsdepoterne er afsluttet. Mens der i går blev afsagt dom i sagen om konkursboets ansvar for depoterne, handler den anden sag om selve håndteringen af affaldet. Her har amtet på grund af de kommende århundreders nødvendige opsyn med affaldet klaget over, at Miljøstyrelsen har ophævet amtets påbud til Stålvalseværket om at betale for affaldshåndteringen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu