Læsetid: 2 min.

12 dømt for mordet på Serbiens tidligere premierminister

12 tidligere elitesoldater og mafiafolk blev i går idømt op til 40 års fængsel for mordet på Serbiens tidligere premierminister, Zoran Djindjic
24. maj 2007

Da en snigskytte skød mod en mand foran den serbiske regerings bygninger i Beograd for fire år siden, var målet langt mere end at slå en enkelt mand ihjel. Det var skud mod Serbiens spirende demokrati. For manden var landets daværende premierminister, Zoran Djindjic, den første demokratisk valgte premierminister i Serbien efter Anden Verdenskrig.

I går blev 12 tidligere elitesoldater og mafiafolk kendt skyldige for mordet og idømt mellem otte og 40 års fængsel.

"Det var ikke et almindeligt mord. Det var et politisk mord, der havde til formål at destabilisere staten," sagde overdommer Nata Mesarovic, da dommen faldt.

Flere af de dømte er tidligere medlemmer af en halvmilitær eliteenhed, der også er kendt som De Røde Baretter. Enheden blev oprettet af tidligere præsident Slobodan Milosevic under krigene på Balkan i 1990'erne.

Imod reformer

Zvezdan Jovanovic, der siges at have affyret de dræbende skud, var gruppens næstkommanderende. Gruppens leder var Milorad Ulemek, som menes at være hjernen bag drabet. De fik begge den hårdest mulige straf på 40 års fængsel.

For Ulemek er det anden gang, han idømmes 40 års fængsel. Han er nemlig tidligere dømt for mordet på Milosevics forgænger, Ivan Stambolic. Og så har han også fået 15 år for et attentatforsøg mod den daværende udenrigsminister, Vuk Draskovic.

Fem af de 12 dømte er på flugt og blev derfor dømt in absentia.

"Det mest smertefulde er at vide, at vi bor i et land, hvor premierministeren kan blive myrdet af organiserede kriminelle for at vinde politisk magt," sagde overdommer Nata Mesarovic.

Ifølge anklagerne i sagen var motivet til drabet at sætte en stopper for Zoran Djindjics provestlige reformer generelt og samarbejdet med den internationale krigsforbryderdomstol i Haag i særdeleshed. Djindjic afleverede Serbiens tidligere præsident Slobodan Milosevic til krigsforbryderdomstolen, og mange af De Røde Baretters medlemmer risikerede også at blive sat på anklagebænken.

Djindjics død skulle bane vejen for, at Milosevics støtter kunne komme til magten igen. Derudover frygtede Serbiens magtfulde mafiagrupper, at Djindjic forberedte en stor indsats mod den organiserede kriminalitet i Beograd, og derfor ville de gerne rydde ham af vejen.

Nationalisten Vojislav Kostunica overtog pladsen som premierminister i 2004, og siden da er Serbiens samarbejde med domstolen i Haag blevet mindre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her