Læsetid: 1 min.

'125 døde i forsøg på at krydse Muren'

17 år efter Berlinmurens fald er det fortsat uvist, hvor mange der mistede livet ved flugtforsøg over Muren. Tyske forskere sætter ny dødstallet til mindst 125
9. august 2006

Mindst 125 mennesker blev dræbt, da de forsøgte at overvinde Berlinmuren, som fra 1961 til 1989 delte den nuværende tyske hovedstad i to og var selve symbolet på den kolde krig.

Det fremgår af nye forskningsresultater, som Centret for Samfundshistorisk Forskning i Potsdam offentliggjorde tirsdag.

Selv om antallet af ofre reelt kan være langt højere, er det nu sat til de 125, fordi det er det tal, som kan bekræftes efter videnskabelige undersøgelser af i alt 268 dødstilfælde ved Muren, meddelte centrets talsmand Hans-Hermann Hertle på en pressekonference i Berlin.

Unge mænd

De fleste ofre var unge mænd i 16- til 30-års-alderen, og halvdelen af de dræbte omkom under flugtforsøg i de første fem år, efter at DDR-styret fik rejst Muren den 13. august 1961 for at hindre østtyskerne i at flygte til Vesttyskland.

Grænsevagterne ved Muren havde strikte ordrer om at skyde enhver, der prøvede at flygte.

"At antallet ikke er så højt, som opregnet i andre skøn, mindsker hverken de dræbtes skæbne eller regimets umenneskelighed," sagde Maria Nooke, der er leder for Berlins officielle mindesmærke for Muren i Bernauer Strasse.

Foreningen, der står bag museet ved den tidligere grænseovergang Checkpoint Charlie, mener dog, at tallet er langt højere og taler om over 1.200 dødsofre ved Muren. Museet henviser til DDR-grænsemilitærets hemmelige statistikker, som alene i 1962 noterede 4.823 forsøg på at overvinde Muren, hvoraf de 549 lykkedes, mens flugtforsøgene i de 4274 andre tilfælde enten endte med anholdelser eller døden.

Andre foreninger, der repræsenterer ofre for DDR-styret, sætter også antallet til mindst 1.000. Men ifølge Hertle findes der i de østtyske arkiver fra DDR-tiden ingen lister over døde ved Muren, da østtyske myndigheder som efterretningstjenesten Stasi bevidst prøvede at sløre drabene og skjulte dem for de pårørende.

Berlinmuren faldt den 9. november 1989 efter flere måneders folkelige protester. Året efter blev Tyskland genforenet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her