Læsetid: 3 min.

142 danskere kræver oplysninger fra PET

142 danskere har bedt PET udlevere personoplysninger fra Den Kolde Krig. Flere retssager er under opsejling. Justitsminister Lene Espersen vil ikke svare på, om PET er nødt til at åbne sine arkiver efter Strasbourg-dom
22. marts 2007

Presset på Politiets Efterretningstjeneste vokser. Ikke mindre end 142 danskere kræver nu at få at vide, hvilke oplysninger PET har om dem. Ansøgningerne er sendt på opfordring fra Information, og de første standardafslag er allerede kommet. PET fastholder tilsyneladende sin praksis med hverken at af- eller bekræfte, om tjenesten er i besiddelse af oplysninger om enkeltpersoner, selv om flere juridiske eksperter har fastslået, at der skal ske en konkret afvejning i hver enkelt tilfælde. Samtidig forbereder tidligere topfolk på den danske venstrefløj sig på at gå rettens vej for at få adgang til PET's materiale om deres aktiviteter under Den kolde Krig.

På overarbejde

I PET's hovedkvarter på Klausdalsbrovej 1 i Søborg er politiassessor Kate Jaquerot kommet på overarbejde. Mindst 142 danskere har brugt Informations forside fra den 22. februar til at bede tjenesten udlevere, hvad de måtte ligge inde med af oplysninger om deres person.

Information har læst nogle af svarene og kan konstatere, at ansøgerne har fået standard-svar, hvor PET meddeler, at tjenesten "i almindelighed" ikke giver aktindsigt i personoplysninger.

Af princip vil tjenesten desuden hverken af- eller bekræfte, om man overhovedet har oplysninger om ansøgerne. PET skriver i afslagene, at der er foretaget en konkret vurdering af den enkelte sag, men at tjenesten ikke har fundet grund til at bryde sin praksis. Flere tidligere topfolk på venstrefløjen har gennem længere tid forsøgt at få aktindsigt i deres egne sager hos PET. Det gælder bl.a. tidligere folketingsmedlem Hanne Reintoft, journalist og forfatter Arne Herløv Petersen samt EU-parlamentariker Søren Søndergaard. De to førstnævnte har fået adgang til enkelte dokumenter, som også har været tilgængelige for en række koldkrigsforskere, men ingen af de tre har indtil videre fået adgang til resten af PET's oplysninger om dem.

Reintofts advokat, Christian Harlang, regner med at gå hele vejen til Strasbourg med sagen.

"Vi afventer i øjeblikket yderligere aktindsigt, men hvis vi ikke får fuld indsigt i samtlige dokumenter, som PET har, så vil vi køre en sag," siger han.

Udgangspunktet for sagen er den såkaldte Segerstedt-dom, som Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg afsagde sidste sommer. Den fastslår, at personoplysninger, som er 30 år eller ældre, kan kræves slettet, hvis de ikke længere har betydning for den svenske stats sikkerhed. Christian Harlang understreger, at Reintoft ønsker oplysningerne slettet.

Kryber udenom

Adskillige jurister med speciale i menneskerettighedsspørgsmål har over for Information fastslået, at en dom ved Menneskerettighedsdomstolen er bindende for Danmark, selv om den behandler en sag fra et andet medlemsland, i dette tilfælde Sverige.

Samtidig med de 142 nye begæringer om egen-acces, har Folketingets Retsudvalg derfor bedt justitsminister Lene Espersen (K) redegøre for konsekvenserne af Segerstedt-dommen. Men det har ministeren indtil videre ikke ønsket at svare på. I et svar til udvalget refererer ministeren blot dele af dommen og beskriver, hvordan det danske system p.t. fungerer. Det er Line Barfod fra Enhedslisten ikke tilfreds med.

"Ministeren kryber udenom, hvor vidt borgerne har ret til at få indsigt i en del af det materiale, som PET måtte være i besiddelse af om dem. F.eks. oplysninger, der er mere en 30 år gamle eller på anden måde er irrelevante i dag," siger hun.

Barfod vil derfor bede ministeren udlevere Strasbourg-dommen til Retsudvalget, så medlemmerne ved selvsyn kan danne sig et indtryk af konsekvenserne for Danmark. Line Barfod undrer sig i øvrigt over, at Lene Espersen ikke har refereret den del af Segerstedt-dommen, som fastslår, at borgerne skal have adgang til et uvildigt klageorgan i sager vedrørende registrering af personoplysninger. I dag kan man kun klage til det ansvarlige ministerium, hvis man er utilfreds med PET's svar. Det har ikke muligt at få en kommentar til justitsministerens svar fra Retsudvalgets formand, Peter Skaarup (DF).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her