Læsetid: 4 min.

1600-tallets Woody Allen

Føj! Christian 4. lugter. Hvad få ved, er at den utrolig forfængelige krigsherre måske nok havde rådne tænder og stank af sprut, men havde ånde der duftede af kardemomme og kanel
4. august 2006

Forberedelserne til dette års Golden Days Festival - Københavns historiske festival - er i fuld sving i det lille sekretariat på Sølvtorvet i København.

Bag ruder med påklistrede billeder af en ung Christian 4. iført sort kåbe og perleørering bliver der diskuteret, hvordan årets frontfigur kan vækkes til live og gøres interessant i 2006.

"Christian 4. var metro-seksuel. Han så lækker ud, duftede dejligt og importede hollandske kniplinger. Samtidig var han en krakilsk, alkoholisk og brovtende regent," siger historiker Ulla Tofte, projektleder for festivalen, der starter 1. september.

"Han var i virkeligheden en kombination af Kronprins Frederik - den sportslige maskuline mand med kontakt til sine følelser - og Bill Clinton - den karismatiske politiker med godt tag på damerne. Han var nok, hvad mange kvinder i dag ville betragte som den ideelle mand," fortæller Ulla Tofte.

Christian 4. er den konge i danmarkshistorien, som danskerne kender bedst - tronende på et skib med klap for øjet. Den største udfordring under forberedelserne for de seks unge kvinder, der står bag Golden Days, er at nedbryde de mange fordomme om, at historie og ikke mindst den gamle konge er kedelig. Ifølge Ulla Tofte handler det i høj grad om at fylde rustningen ud med et menneske i kød og blod.

"Christian 4. er indtil nu blevet beskrevet ud fra maskuline værdier: krig, politik og nederlag - altså sin rolle som krigsherre og konge. Så vi har skulle genopfinde ham for at gøre ham interessant for nutidsmennesket. Det gør vi ved at beskrive fortiden med nutidsbegreber. Sproget er en vigtig del af det," siger hun.

Krakilsk byplanlægger

Golden Days Festivalen er baseret på et bredt samarbejde mellem Københavnske museer, Københavns Kommune og Kulturministeriet. Festivalen har udgangspunkt i København - den by hvor Christian 4. har haft så stor indflydelse. Den udvikling Christian 4.'s København undergik i 1600-tallet kan på mange måder sammenlignes med, hvad der sker i København i dag.

"I dag oplever vi Ørestaden blive til, mens befolkningen dengang oplevede Christianshavn blomstre op på det flade Amager. Ritt Bjerregaard vil lave billigboliger på Kløvermarken - Christian 4. byggede Nyboder," fortæller Ulla Tofte og beskriver, hvordan han ikke overlod noget til tilfældighederne. Han blandede sig i den mindste detalje. Længe leve forfængeligheden!

Højhælede historikere

Ikke meget lys slipper igennem Christian 4.'s korpus, der er påklistret kontorets rude. Gule og pink post-it lyser op omkring computerskærmene. Reklamepostkort til festivalen er netop ankommet og står i stabler i den lille gang. Årets motiv, der skal sælge Golden Days, er et billede fra Renæssancen af Neptun og en afklædt gudinde - bare bryster sælger altid.

"Folk tror, vi er nogle gamle nisser. Folk tænker typisk: Vi gider ikke have proppet noget tørt ned i halsen! Vi arbejder for den gode histories skyld - uden at kvaliteten falder. Det skal ikke være poppet og fjollet, hvor en idiot klædt ud som Christian 4. render rundt og deler roser ud på Strøget," siger Iben Tandgaard, der er pressemedarbejder og tekstforfatter.

Alle kvinderne i sekretariatet er i 20'erne og 30'erne, og det har en væsentlig betydning for udformningen og modtagelsen af festivalens aktiviteter.

"Vi er meget bevidste om, at det betyder noget, hvem der arrangerer festivalen. Rigtig mange bruger vores hjemmesider til at gå ind og se, hvem vi egentlig er," siger Anne Maja Larsen, der er webmaster.

Projektleder Ulla Tofte er enig.

"Kvinder bruger fortiden meget aktivt. Vi er bevidste om vores muligheder og begrænsninger. Det har selvfølgelig en betydning for vores arbejde med at formidle historien," siger hun.

Sans sans sans

Ikeastolene i køkkenet knirker, bordet er statens aflagte, og fra væggen stirrer den danske kongerække på Bodumkanden og småkagerne. Her køres husmorstilen - spares hvor der spares kan - og netop hverdagens detaljer er helt centrale i formidlingen af Christian 4.'s person og omgivelser.

"Vi har lavet et samarbejde med Emmerys, der i september lancerer en Renæssancekage fra Danmarks første kogebog. Det sanselige univers, vi kender fra fortiden, skal genoplives," siger Ulla Tofte.

En anden ny og anderledes måde at formidle historie er via dufte.

"Vi havde alle en fordom om, at Christian 4. lugtede rigtig dårligt, og vi tænkte på at lave et duftkort som dem, der findes i Anders And bladene, men så fandt vi ud af, at han faktisk har duftet enormt godt - at han fik sit tøj vasket i lavendel og rosenvand. De små dagligdags ting er nødvendige for at gøre historien levende," fortæller Sarah Giersing, programredaktør og projektkoordinator.

Kvindernes Christian

Fælles for de seks kvinder er, at de føler, de har fået et nært forhold til den gamle konge.

"Det specielle ved Christian 4. er, at vi kan lære ham at kende ved at læse så mange af hans personlige breve. Han må have været frygtelig at leve sammen med, men også dybt fascinerende," bemærker Martha Haarløv, der netop er i gang med at kreere en kopi af den oprindelige Vesterport, som skal være Golden Days' vartegn på Rådhuspladsen.

"Udfordringen er at få folk til at kende ham! Han var en rigtig bulderbasse, der elskede at holde fest," udbryder Lise Korsgaard, informations -og marketingskoordinator. Rent faktisk holdt Christian 4. danmarkshistoriens største fest, da hans ældste søn skulle giftes. En fest der ifølge Ulla Tofte ville have fået Kronprinsens bryllup til at ligne en billig firmaudflugt.

"Jeg kan godt lide ham, nu hvor jeg kender ham - han er sin tids Woody Allen. Falder over sine egne ben og vælter sig i kvinder og klynker stadig 10 år efter skilsmissen med sin anden kone," tilføjer Iben Tandgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her