Læsetid: 1 min.

17 dræbt i Helmand - kampe i Musa Qala

Et selvmordsattentat i Helmand-provinsen i Afghanistan har kostet mindst 17 mennesker livet, siger lokalregeringen. 10 dræbt i Musa Qala, som danske styrker forlod i sidste uge
29. august 2006

En selvmordsterrorist sprængte mandag sig selv i luften i en fyldt bazaar i Lashkar Gah, hovedstad i Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan.

Attentatmanden dræbte 17 mennesker og sårede 47. 15 af de dræbte er børn, siger en talsmand for provinsregeringen. Kampene i Afghanistan er nu de værste siden 2001. Hovedparten af dem foregår i den østlige og sydlige del af landet, i grænseområdet op til Pakistan.

Volden skyldes en sprængfarlig cocktail af modstand mod de afghanske myndigheder og udenlandske soldater, narkohandel, stammekrige og kriminalitet.

Danmark deltager i NATO-styrken, der er udstationeret i Helmand-provinsen, som er talebans hjemmebane og desuden den provins i Afghanistan, hvor der produceres mest opium. Og talebanerne menes at have allieret sig med provinsens narkohandlere.

Pakistan støttede tidligere Taleban og anklages af nogle afghanske ledere og efterretningsofficerer for fortsat at række sin tidligere protegé en hjælpende hånd.

Omkring 2000 mennesker - hovedparten af dem militante - men også civile, hjælpearbejdere afghanske styrker og mere end 90 udenlandske soldater er blevet dræbt alene i år. Taleban gennemfører jævnligt selvmordsbombeangreb, men langt de fleste af dem er rettet mod den afghanske hærs soldater, NATO's internationale styrke (ISAF) eller den amerikansk ledede koalition.

Mandag gik det dog ud over en tyrkisk bygningsarbejder, som blev dræbt under et væbnet angreb på en hovedvej mellem Kandahar og byen Herat i den vestlige del af landet. En vejstrækning, der flere gange tidligere har været mål for formodede talebaneres angreb. Over weekenden var der voldsomme kampe i regionen, og en britisk NATO-soldat mistede livet. Samtidig oplyste det lokale politi, at det dræbte 10 taleban-oprører i byen Musa Qala, som de danske soldater tidligere på ugen forlod. I Helmand-provinsen er der udstationeret 4750 britiske soldater og knap 300 danske soldater. I Kandahar-provinsen er der knap 2.300 canadiske soldater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her