Læsetid: 2 min.

20 år efter Tjernobyl er maden stadig giftig i flere lande

Store dele af radioaktiviteten fra atomulykken i Tjernobyl faldt over Europa. 20 år efter er begrænsninger på en række fødevarer endnu langt fra ophævet. Grønne kritiserer i en ny rapport de officielle tal fra FN's atomenergiagentur.
11. april 2006

BRUXELLES - Der vil gå mange år endnu, hvor bestemte fødevarer fra nogle vesteuropæiske lande ikke må spises på grund af atomulykken i Tjernobyl i 1986.

Det fastslår EU's energikommissær, Andris Piebalgs, i et svar til den grønne tyske EU-parlamentariker Rebecca Harms. Hun har bedt to britiske forskere om at komme med en uafhængig rapport om Tjernobyls følger, og de kommer med kraftig kritik af de officielle tal om ulykkens følger, som FN's atomenergiagentur IAEA offentliggjorde sidste efterår.

De to uafhængige britiske forskere når frem til langt højere tal af dødsfald og tilfælde af kræft som følge af ulykken, end IAEA gør, men ikke mindst mener de også, at der i den officielle rapport fra IAEA ikke bliver givet nok oplysninger om, hvor meget radioaktivitet, der faktisk faldt over det vestlige Europa.

Siden 1986 har det eksempelvis været forbudt at spise kød fra bestemte områder i Storbritannien og Irland. Sidste år var endnu 379 landbrug omfattet af forbuddet, og i årene 2004-2005 blev kun tre landmænd fritaget.

Årsagen, forklarer Kommissionen, er de særlige planter i disse områder, som optager det radioaktive cæsium, samt at områderne var særlig hårdt ramt efter ulykken. Lignende situationer findes i Sverige og Finland.

I 2002 lavede Kommissionen en rundspørge i alle EU-lande og fik at vide, at vildt og fisk fra bestemte områder heller ikke må spises endnu. Det gælder særligt bestemte områder i Tyskland, Østrig, Italien, Sverige, Finland, Litauen og Polen, igen på grund af det farlige cæsium.

Upræcise dødsfald

Netop cæsium er et af de store kritikpunkter i rapporten: Ifølge de to britiske forskere var udslippet af radioaktivt cæsium 137 omkring en tredjedel højere end de officielle tal i IAEA-rapporten.

Ukraine, Rusland og Hviderusland fik de største koncentrationer af radioaktivt nedfald, men rapporten kritiserer, at "mere en halvdelen af mængden" faldt udenfor disse lande.

Når det handler om vurderingen af dødsfald, vælger de britiske forskere derfor at inddrage andre tal and IAEA og kritiserer IAEA for at bruge tallet 4.000 for mulige dødsfald i pressemeddelelsen, mens selve rapporten omtaler 9.000.

De to briter mener også, at tallet for mulige dødsfald som følge af det samlede udslip nærmere må ligge mellem 30.000 og 60.000.

IAEA forsvarer sine beregninger overfor den britiske avis The Guardian:

"Vi har bred videnskabelig enighed blandt 100 førende videnskabsfolk. Når vi ser eller hører meget høje dødsrater, må vi stille spørgsmålstegn ved værdien af disse tal. Har de kvalificerede folk? Er de ansvarlige? Hvis de tror, de har data, som ikke har været inddraget, burde de sende det," sagde en talsmand til den britiske avis.

Rebeca Harms' undersøgelse er ifølge Guardian blot en blandt flere rapporter, der bliver udarbejdet op til 20-året for Tjernobyl-ulykken senere på måneden. Rapporterne er undervejs og bliver udarbejdet med støtte fra politiske grupper i EU-parlamentet, Greenpeace samt medicinske fonde i Storbritannien, Tyskland, Ukraine og Skandinavien.

Imens følger Rebecca Harms op med flere omfattende spørgsmål til EU-Kommissionen for at få afklaring på de reelle følger: Blandt andet vil hun gerne vide, hvilke fødevarer, der konkret er farlige i andre EU-lande end Storbritannien, hvilke beregninger Kommissionen har på stråling over europæiske lande foruden Rusland, Ukraine og Hviderusland, samt hvor længe Kommissionen tror, at undtagelser på fødevarer endnu skal opretholdes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her