Læsetid: 6 min.

21-årig amerikansk soldat sigtet for voldtægt og mord i Irak

En 21-årig amerikansk soldat er sigtet for at have voldtaget og dræbt en irakisk pige i Irak samt myrdet tre af hendes familiemedlemmer. Endnu et udtryk for at den moderne asymmetriske krig får det til at slå klik for stadig flere soldater, lyder det fra krigspsykologer
5. juli 2006

Som han bliver eskorteret ud af forbundsdomstolen i North Carolina, iført en Johnny Cash t-shirt og håndjern om såvel håndled og ankler, ligner 21-årige Steven Green ikke andet end en stor skoledreng.

Alligevel står han nu anklaget for at have begået en af de mest bestialske krigsforbrydelser siden invasionen af Irak i 2003 - og dermed blive den 15. i rækken af amerikanske soldater, der dømmes for drab på civile irakere.

I en skriftlig erklæring, udsendt af det amerikanske justitsministerium i forbindelse med Steven Greens entre ved domstolen i mandags, fremgår det, at han er anklaget for at have voldtaget og dræbt en ung irakisk pige samt myrdet tre af hendes familiemedlemmer.

Historien om mordet på Abeer Qasim Hamza er en uundgåelig sideeffekt af den moderne assymmetriske krig i Irak, hvor det nærmest kan være umuligt at vurdere, hvem der er venner, og hvem der er fjender, lyder det fra flere militærpsykologer. En krig hvor man den ene dag, skal hjælpe en civil iraker med hans vandbrønd, og forsvare sig mod et angreb fra selvsamme irakers fætre den næste, sætter nemlig et historisk stort mentalt pres på soldaterne i Irak.

"Et umenneskeligt pres og en social kontekst baseret på vold og død, kan næsten få enhver til at bukke under og udvikle en drabeligt aggressiv adfærd, som de ikke kunne drømme om at udvikle i deres normale civile livþ" siger professor i krigspsykologi ved Princeton University i USA Susan Fiske.

Hun og to kollegaer har forsket i, hvordan den moderne krig lægger stadig større pres på nutidens soldater, og det har blandt andet mundet ud i afhandlingen 'Why Ordinary People Torture Enemy Prisoners' efter Abu Ghraib-skandalen.

Efter hendes mening er ydmygelserne af irakiske soldater i Abu Ghraib og den 21-årige Steven Greens angivelige mord på en hel familie to sider af samme sag.

"Det folk altid spørger om, er: Kunne alle og enhver gøre det her? Der må jeg næsten svare 'ja' til. Det her handler ikke bare om nogle få såkaldte rådne æbler i militæret, men også om, at moderne krig i et land som Irak lægger et stadig større pres på soldater, der nærmest stadig er børnþ" siger Susan Fiske.

Hun henviser til, at soldaterne i Irak og Afghanistan inden for få minutter kan risikere at skulle omstille sig fra at hjælpe og beskytte de lokale til at forsvare sig mod en fjende, der til forveksling ligner civilbefolkningen.

"Det gør det let, at soldaternes normer i forhold til, hvordan man skal behandle de her irakere rykker sig, så man ser fjender alle vegne. Hver gang det går galt med en amerikansk soldat, der går amok i Irak, siger de amerikanske myndigheder jo bare, at det drejer sig om et råddent æble, men det er utroværdigt i længdenþ" siger Susan Fiske.

Holder kun 100 dage

Militærsociolog Claus Kold er enig. Han forklarer, at den gennemsnitlige soldat i en moderne asymmetrisk krig, hvor fjenden ikke har uniform, og hvor du ikke møder ham på slagmarken, kun kan holde til presset i omkring 100 dage.

"Og mange af de her soldater i Irak befinder sig jo i landet i halvandet år, selvom de tror, at de skal hjem efter seks måneder. De er i en situation, hvor de konstant venter på en hjemsendelsesdato, og hvor de ikke ved, om de er købt eller solgtþ" siger Claus Kold.

Han henviser til, at den 21-årige Steven Green befandt sig i Irak i 11 måneder, før han blev sendt hjem.

"Og det er jo langt mere end de 100 dage, som al forskning siger, man kan klare, før man langsomt begynder at bryde sammen og blive følelseskold. Og så kan det godt være, at der er klare militære retningslinier, for hvad man må i den ideelle verden- virkeligheden er ofte en helt anden," siger Claus Kold.

Et bebudet mord

Historien om den unge Abeer Qasim Hamza død d. 11 marts begynder ved en amerikansk kontrolpost tæt ved den landsby, hun bor i, ved byen Mahmoudiya, som hun næsten dagligt passerer. Pigen har ry for at være ligeså smuk, som hun er ung, og det bliver bemærket af de amerikanske soldater, fremgår det af afhøringerne af soldater fra Peter Greens enhed.

Den 21-årige og tre andre soldater er denne dag på vagt ved kontrolposten, hvor nogle andre fra enheden overhører dem diskutere en plan om at voldtage den unge Abeer, fremgår det af anklageskriftet i sagen.

Senere på aftenen skifter Steven Green og to af de andre fra kontrolposten militærtøjet ud med sorte dragter og sætter kurs mod Abeer Qasim Hamzas hjem.

En af soldaterne bevogter indgangen til den unge piges hjem, mens de tre andre træder ind i huset, hvor Abeer er i selskab med sine forældre og lillesøsteren.

Ifølge Washington Post har Abeer Qasim Hamza flere gange beklaget sig til sin mor over, at de amerikanske soldater ved kontrolposten lagde an på hende - nu ser hun selvsamme soldater gene moderen og de to andre familiemedlemmer ind i et soveværelse bagerst i huset.

Kort efter høres skud fra værelset, hvorefter Peter Green træder ind til sine soldaterkammerater og proklamerer:

"Jeg har lige skudt dem, de er alle døde."

Det forklarer to af de tilstedeværende soldater i den foreløbige efterforskningsrapport, som det amerikanske justitsministerium har udsendt.

Så er turen kommet til Abeer Qasim Hamza.

Peter Green placerer angiveligt en brun t-shirt foran ansigtet, før han skyder den unge pige to til tre gange i hovedet med hendes fars AK-47-gevær.

Hun følger imidlertid først forældrene og den syv-årige lillesøster i graven, efter at Peter Green og en af de andre tilstedeværende har fuldendt det, de egentlig kom i hjemmet for - at voldtage den unge pige.

Kollektiv nedbrydning

Af efterforskingspapirerne som det i sagen fremgår det, at flere soldater fra enheden angiveligt kendte til Steven Greene og de tre andre soldaters udflugt til Abeer Qasim Hamzas hjem. Alligevel holdt de tæt i adskillige måneder.

Det kan skyldes, at nedbrydningen af respekten for militære regler og en følelseskold adfærd over for omgivelserne ofte foregår som en kollektiv proces i enheden.

"Og i Irak, hvor du ofte kun kan kende forskel på en landsbyboer, som du hjælper med at skaffe vand og en fjende, der vil slå dig ihjel, på, om han har en Kalashnikov i hånden, er presset jo ekstra stort," forklarer formanden for Hærens Konstabel og Korporalforening Flemming Nielsen.

Han mener dog ikke, at vi kan forvente, at danske soldater går amok og begår alvorlige krigsforbrydelser i Irak.

"Den amerikanske tradition går jo meget på, at komme brasende med geværløbet først, og det sætter jo en standard for, hvordan man betragter lokalbefolkningen, som de nordiske soldater ikke har tradition forþ" siger Flemming Nielsen.

Og den vurdering deler Claus Kold: "Amerikanerne tager normalt de værste slag selv, når en by skal indtages og mennesker slås ihjel. Det er svært at slå en masse lokale ihjel og så forvente at spille kort med deres familier 14 dage efter. Der har danskerne den fordel, at vi ofte får rollen som the good guys, der primært hjælper med genopbygningen."

'Skal aldrig nævnes igen'

Mens mordet på Abeer Qasim Hamza stod på, havde Green og de tre andre sat en femte soldat til at vogte over kontrolposten. Han bemærker blodstænkene på deres tøj, beklædning som de siden hen har brændt.

"Det der er sket, skal aldrig nævnes igen," slår soldaterne ifølge de foreløbige papirer fast ved kontrolposten.

Det uopklarede familiemor bliver i første omgang slået hen af myndighederne i byen Mahmoudiya som et barbarisk religiøst motiveret mord. Lige indtil et par soldater fra Steven Greens enhed sidste måned angav deres soldaterkammerater. Angiveligt fordi skyldfølelsen var blevet for stor.

Myndighederne har siden lagt låg på historien om den blodige krigsforbrydelse i Mahmoudiyah. Lige indtil 21-årige Steven Greene i mandags iførte sig sin Johnny Cash t-shirt og blev ført ind i til domstolen i North Carolina.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her