Læsetid: 4 min.

24 procent af tyskerne overvejer at stemme helt til venstre

Det vesttyske parti WASG og det østtyske Venstrepartiet er nu officielt sammenlagt på en kongres med 800 delegerede. I spidsen for det nye parti Venstre (Die Linke) står to ledere: Oskar Lafontaine og Lothar Bisky
25. juni 2007

Så lykkedes det endelig: Oskar Lafontaine bliver partileder for anden gang i sit liv. Han har tidligere ledet det tyske socialdemokrati SPD, været ministerpræsident i Saarland og nåede et enkelt år at være finansminister under Gerhard Schröder, før han trak sig helt ud af politik i 1999. I 2005 gik han ind i det nydannede parti WASG (Valgalternativ Arbejde og Social Retfærdighed).

Lothar Bisky er partiets anden leder. Han har ledet PDS, det østtyske enhedsparti SED's efterfølgerparti, næsten uafbrudt siden 1993. Bisky udvandrede som 18-årig fra Vest- til Østtyskland, hvor han erhvervede sig en doktorgrad og et professorat i film- og medievidenskab.

Partierne er nu lagt sammen under navnet Venstre (Die Linke). Egentlig gik de to partier allerede uformelt sammen i juli 2005 under navnet Venstrepartiet, hvis formand var Bisky. Ved Forbundsdagsvalget to måneder senere fik Venstrepartiet 54 mandater.

Tidligere SED-medlemmer

Det østtyske PDS/Venstrepartiet bidrager med 60.300 medlemmer, mens vesttyske WASG kun kommer med 11.400 medlemmer, hvoraf de 3.000 formentlig snart bliver smidt ud igen, da de ikke har betalt deres kontingent. WASG ønskede dog ikke at rydde op i medlemsskaren og dermed forringe sit bidrag til det nye parti inden sammenlægningen.

40.000 af de nu i alt 72.000 medlemmer var engang medlem af SED. Det betyder, at også det nye Venstre må betragtes som et SED-efterfølgerparti.

Süddeutsche Zeitung bemærkede i sin reportage fra kongressen, at mange af partiets unge tilhængere er at finde blandt demonstranterne ved det netop overståede G8-topmøde:

"Sådan finder man i Venstrepartiet ned gennem generationerne en dobbelt ekspertise: Den ene part ved, hvordan det var at demonstrere foran hegnet i Heiligendamm; andre kan formentlig stadig huske, hvordan det var at regere bag ved Berlinmuren."

Men uanset hvad betyder sammenlægningen, at 'Die Linke' overhaler det liberale parti FDP som Tysklands tredjestørste parti. FDP har kun 65.000 medlemmer.

Det er anden gang siden Murens fald, at et øst- og et vestparti slutter sig sammen. I 1993 gik Bündnis 90 fra øst og De Grønne fra vest sammen under navnet De Grønne/Bündnis 90. I modsætning til den nye sammenslutning, var det dengang vestpartiet, der var det største.

Østtyskere helt til venstre

Venstre har valgt sloganet "Frihed gennem socialisme", og på kongressen erklærede Gregor Gysi, Venstres gruppeformand i Forbundsdagen, at partiet vil gøre Tyskland til en stat med demokratisk socialisme. Det tiltaler tilsyneladende en stor del af tyskerne. En meningsmåling, foretaget efter sammenlægningen af analyseinstituttet Forsa for avisen Bild am Sonntag, afslørede, at 24 procent af de tyske vælgere kunne forestille sig at stemme på Venstre ved et Forbundsdagsvalg.

I Østtyskland drejer det sig om hele 44 procent af vælgerne, mens det i Vesttyskland er 19 procent. Alene de første dage efter sammenlægningen skal partiet have fået 1.500 nye medlemmer.

Selv om hovedparten af Venstres tilhængere gerne ser deres parti i regering med SPD, er det samme ikke tilfældet for de socialdemokratiske vælgere. Hovedparten af dem ønsker ikke en koalition med Venstre, og udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) var ikke imponeret efter Venstres stiftende partikongres.

Han siger, at Venstres program er den "sikre vej til fattigdom, i særlig grad for de socialt svage", og at "redningsløfterne" fra Lafontaine kun vil fungere, hvis man bygger en mur rundt om Tyskland og afskærmer landet fra resten af verden. En koalition mellem de to partier er derfor udelukket.

"Skulle Venstre engang få udenrigspolitisk ansvar, ville vores hovedallierede snart ikke længere være Frankrig og USA, men Venezuela og Bolivia," sagde Steinmeier og hentydede dermed til, at Lafontaine i sin tale på kongressen udtrykkeligt roste den kurs, de socialistiske ledere Hugo Chavez og Evo Morales har lagt i deres respektive lande.

SPD nede på 25 procent

Steinmeiers udtalelser falder samtidig med, at SPD står svagere end længe. En opinionsundersøgelse foretaget for magasinet Stern og tv-stationen RTL viser, at kun 25 procent af tyskerne ville stemme på SPD ved et Forbundsdagsvalg i dag. Det er den laveste andel siden sidste valg i september 2005. Det betyder en tilbagegang på to procentpoint for SPD på bare to uger.

Lafontaine kritiserede SPD i skarpe vendinger i sin tale på den stiftende kongres. Socialdemokratiets reformpolitik de senere år har ifølge Lafontaine ødelagt den tyske socialstat. Lafontaine opfordrede til, at man "genopliver gamle kampformer" som f.eks. generalstrejken.

SPD's leder Kurt Beck er i særlig grad upopulær. Hvis der var direkte valg til kanslerposten, ville kun 29 procent af SPD's vælgere stemme på Kurt Beck, mens 40 procent af de socialdemokratiske vælgere ville vælge Angela Merkel som deres kansler.

Det er SPD's fortvivlende tilstand, som Venstre vil vokse sig stærk af. Alene på et punkt som mindstelønnen kan SPD ikke blive enig med de to unionspartier, som det regerer med, og timelange natlige forhandlinger har for nylig ført til ingenting på dette punkt. Ingen tvivl om, at der ligger mange stemmer og venter på Venstrepartiet hos de dårligst stillede lag af samfundet, der føler, at SPD i koalition med Merkel svigter dem, og hos de vælgere, der ellers ikke plejer at stemme.

Heller ikke De Grønne skal føle sig for sikre. Den dag, Venstrepartiet blev stiftet, skulle have været lykkens dag for De Grønne. Partiet kom for første gang i to år atter med i en delstatsregering (i Bremen). Men samme dag lød det fra en Forsa-meningsmåling, at 43 procent af de vælgere, der i dag stemmer på De Grønne, godt kunne forestille sig i stedet at give deres stemme til det ny Venstre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her