Læsetid: 2 min.

25 øre i skadeserstatning til overlevende tsunamiofre

Beboerne på de indiske øer Andamanerne og Nicobarerne er vrede over de minimale summer, de har i modtaget i tsunamierstatning fra myndighederne
3. maj 2005

DELHI - Vrede og chok har bredt sig på de indiske øgrupper Andamanerne og Nicobarerne, siden den indiske regering i sidste uge begyndte at uddele skadeserstatningschecks til de overlevende efter anden juledags tsunami med pålydende beløb så lave som to rupees (25 øre).

Beboerne på de to øgrupper - det indiske territorium, der blev hårdest ramt af kæmpebølgerne - føler i det hele taget, at myndighederne har svigtet dem siden katastrofen. Mens nødhjælpsindsatsen i selve Indien og andre berørte lande er blevet lovprist, nåede situationen på Andamanerne så desperate højder, at de lokale overlevende ikke så anden udvej end at bortføre en højtstående bureaukrat for at tvinge myndighederne til at uddele mad.

Nu har chekkene med de gnieragtigt små erstatningsbeløb så føjet spot til skade. Efter BBC's afsløring af historien, har Indiens guvernør for øerne, Ram Kapse, måttet indrømme, at beløbene var "latterligt små".

25 øre for en plantage

Charity Champion, som bor i Nancowrie på øgruppen Nicobarerne var blandt dem, der fik en check på to rupees. Hele hendes på plantage med 300 kokospalmer og areca-træer blev skyllet væk af tsunamien, og hun mener selv, at hun har lidt et tab på 20.000 rupees.

"Selv efter regeringens måde at opgøre skaderne på, burde jeg have fået mindst 6.000 rupees udbetalt," siger hun. "Hvad kan man købe for kun to rupees?"

Champion siger, at hun helle ikke kan indløse checkken, da hun ikke har nogen bankkonto. Daniel Yunus fra Car Nicobar, den værst ramte ø, fik en chek på 41 rupees, som den indiske regering mente, ville række til at dække hans økonomiske tab ved at have mistet 200 areca-træer og 300 bananpalmer.

Den indiske centralregering har tidligere lovet, at den ville afsætte 8,2 milliarder rupees til nødhjælp og skadeserstatning for tsunamiofrene på Andaman-øerne. For overlevende vil de summer, regeringen har kunnet strække sig til, være ensbetydende med økonomisk ruin.

Før tsunamien slog til, blev Andaman-øerne af mange indere set som lidt af et paradis. Tusindvis var immigreret hertil fra hovedlandet, men efter tsunamien er mange af dem søgt tilbage igen.

En ondsindet vits

Det er overvejende etniske nicobaresere, der bor på øgrupperne. Efter at deres oprindelige kultur i de seneste årtier er blevet truet af strømmen af immigranter fra Indien, føler de nu, at de er blevet ladt i stikken. Mange af dem, som tjente til dagen og vejen ved landbrug, har mistet deres afgrøder såvel som deres hjem. For dem bliver tilværelsen en ren overlevelseskamp frem til de igen kan så nye afgrøder.

"Det er en ondsindet vits, regeringen har for med disse mennesker, der har mistet alt," siger Rashid Yusuf, leder af en lokal ungdomsorganisation.

Guvernør Kapse har dog forsikret om, at flere og større erstatningssummer er undervejs.

Flere indiske kommentatorer undrer sig over, at Kapse har fået lov at beholde sit job efter den mangelfulde nødhjælpsindsats på øerne. Overlevende blev efterladt uden mad eller ly i over en uge, mens Kapses regering afviste at give udenlandske hjælpearbejdere adgang til øerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her