Læsetid: 3 min.

25.000 nye boliger på fire år

Byg 25.000 boliger de næste fire år til en maks. husleje på 6.000 kr. om måneden
20. oktober 2005

Uden rummelige og varierede boligkvarterer kan vi vinke farvel til alle de planer og drømme, vi ellers har for København. Hvis ikke københavnerne mødes i opgange og boligkvarterer, så mødes de ikke i vuggestuen, skolen, på arbejdspladsen, i supermarkedet eller i resten af samfundet.

Der foregår en kamp om København i de her år, og SF kæmper for, at hovedstaden fortsat skal være den blandede og mangfoldige by, vi kender. Vi, der har vort på det tørre skal ikke have lov til alene at sætte os på de attraktive lejligheder i bro-kvartererne og udefter, mens de sårbare grupper og mindrebemidlede presses endnu længere ud af øje og sind.

Det er en skandale, at folk med almindelige indtægter, lærere, politibetjente og sygeplejersker heller ikke længere har råd til at bo i København. Unge boligejere i København betaler 40 procent mere i skat end etablerede boligejere, der købte hus eller ejerlejlighed før 1998. Whiskybæltet starter allerede i Valby, som ejendomsmæglerne tørt konstaterer, men som eneste parti på rådhuset har SF en sammenhængende aktionsplan, der kan gribe ind og regulere det uretfærdige amokløb på boligmarkedet.

Vi foreslår at bygge 25.000 nye boliger til en snitpris på 6.000 kroner om måneden. Så mange skal vi bygge, for at priserne på den eksisterende boligmasse også vil falde - og så mange boliger skal vi bygge for realistisk set at kunne gøre noget ved ghettoproblemerne. Hvis man vil bygge billige boliger, så er man netop nødt til at bygge mange boliger, og de kan stå færdig om fire år, hvis vi vil.

Ørestaden, Nordhavn og Sydhavn er oplagte steder at bygge helt nye boliger, og som noget nyt har SF har også bragt nogle af de gamle banearealer i spil, hvor der er plads til nye boliger.

Socialdemokraterne fedter til gengæld rundt med en plan om 5.000 nye boliger, men det er altså ikke særligt ambitiøst, når København i forvejen bygger 2.000 nye boliger om året med den nuværende boligaftale.

En af mine partifæller i Borgerrepræsentationen har da også for nylig i flere medier pillet "Ritts boligslum", som jeg kalder planen, effektivt fra hinanden med knusende argumentation.

5.000 boliger i forsvarlig kvalitet til fem tusind kroner om måneden lader sig simpelthen ikke gøre til trods for, hvad Socialdemokraterne hårdnakket påstår. Og nu vi snakker slum, så må vi for alt i verden heller ikke glemme den eksisterende boligmasse. SF vil genoplive byfornyelsen, 30.000 boliger i København har ikke eget bad, og 6.500 lejligheder i København mangler stadig eget toilet. Det skal de have i løbet af fem år, foreslår vi.

Ghetto-områderne

Hvis vi har boliger nok, så kan vi også angribe det andet store problem, som København står med - nemlig udbredelsen af både rige og fattige ghetto-områder. Kvarterer som Mjølnerparken, Akacieparken, Urbanplanen og Tingbjerg suger sociale problemer til sig. SF vil have en mere mangfoldig beboersammensætning, og vores boligudspil indebærer, at boligsøgende med arbejde og uddannelse kommer forrest i boligkøen.

Det er et forslag, der kommer fra Mjølnerparken selv, og SF har taget det til sig. I forslaget ligger naturligvis også, at dem, der springes over i boligkøen, som ikke har arbejde eller uddannelse, de skal anvises en bolig til rimelig husleje i et af de mere velfungerende boligområder.

SF vil sænke huslejen med 25 procent for at trække nye beboere til og give rabat til svage familier, som frivilligt flytter. Partnerskaber og samarbejdsaftaler skal få offentlige kontorer, arbejdsgivere og kulturelle tilbud til at finde sammen om at trække ghettoerne i den rigtige retning. Kommunen skal også kunne anvise boliger i privat udlejningsbyggeri og have op til 100 procents anvisning i meget velfungerende, almene boligafdelinger.

Og her i disse valgtider må jeg så ikke godt have lov til at minde om en af hovedårsagerne til, at den københavnske boligsituation anno 2005 ser endnu værre ud, end den burde. Minde om, hvad der sker når S og V laver aftaler sammen. Et skrækscenario, der vel heller ikke er helt utænkeligt efter den 15. november i år:

Københavns økonomi i midt-90'erne var ganske rigtigt dyster, og som eneste modsvar, hvad gjorde S og V? Solgte 20.000 kommunale lejligheder! Solgte arvesølvet og fyrede ekstra kul på den ulykkelige boligsituation, vi står med i dag. Derfor går SF efter overborgmesterposten. Som garant mod slingrekurs og for en bedre boligpolitik.

Bo Asmus Kjeldgaard er overborgmesterkandidat for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her