Læsetid: 4 min.

29 års syrisk dominans i Libanon er slut

Libaneserne vidste ikke, om de skulle juble eller græde, da de sidste syriske styrker trak sig ud af landet i god ro og orden
28. april 2005

MASNAA, den libanesisk-syriske grænse - Nu er de væk. Efter 29 år i Libanon kørte de sidste syriske soldater - mænd, som slet ikke var født, da deres hær rykkede ind - i militærlastbiler over grænseovergangen under vinken og V-tegn? Hvori bestod deres sejr? Hvad var der at vinke for? Jo, deres mission var jo fuldført. Det var i hvert fald sådan, de gerne ville fremstå - som en hær af fredssoldater, der triumferende vendte tilbage til Syrien efter at have ofret sig i årtier. Sågar deres statuer tog de med sig. Mange libanesere vidste ikke, om de skulle smile eller græde.

Græd gjorde de, som kunne se tilbage på de år, hvor syrisk sikkerhedspoliti holdt dem fangne og pinte dem i torturkældre. Smilede gjorde general Ali Habib, stabschefen for den syriske hær, og en mere uhyggelig figur: general Rostum Ghazale, chefen for Syriens militære efterretningstjeneste i Libanon. Ghazales smil var afmålt, og i grunden har han ikke meget at smile af, for FN's detektivhold, som ankommer hertil i næste uge, vil meget gerne vide, hvad efterretningschefen ved om mordet på Libanons tidligere ministerpræsident Rafik Hariri den 14. februar. At general Ghazale ved alt, hvad der er værd at vide, er den almindelige holdning blandt libaneserne.

I sentimentale stunder som denne spejder man efter glimt af værdighed, og her kunne man konstatere, at den syriske hær, som kom på et mandat som fredsbevarer fra Den Arabiske Liga i 1976, trods alt ikke blev ydmyget i de sidste timer af sin tilstedeværelse. Hundredvis af libanesiske soldater paraderede side om side med de syriske tropper, der var iført røde baretter, og begge styrker præsenterede gevær over for deres respektive befalingsofficerer. Et mindre libanesisk messingblæserband spillede op, og et noget mere melodisk orkester fra den syriske hær tog over. Den musikalske ledsagelse fik afmarchen til at tage sig rimeligt præsentabel ud på syrisk stats-tv. Hertil bidrog også de mange civile syrere, som var blevet kørt til grænsen i lastbiler for at modtage deres hjemvendende soldater med blomster.

Libanesisk jubeldans

Den syriske rømning forekom mange libanesere uvirkelig, skønt landsbyboerne fra Majdal Aanjar dansede dabke ved grænsen for at tilkendegive deres jubel over den endelige tilbagetrækning, og deres borgmester sagde, at han for første gang i snart 30 år endelig igen følte, at han kunne ånde frit.

På dagen for den sidste afmarch var det general Habib, som førte ordet. Han lovpriste de 250 syriske specialstyrkesoldater, som havde taget opstilling over for ham i den gamle franske lufthavn i Rayak. Han talte om de ofre, Syrien har bragt, og nedlagde en krans ved et nyligt opført mindesmærke for de soldater, som Syrien mistede i løbet af årene i Libanon. Ingen nævnte noget tabstal - kun det slag, syrerne udkæmpede mod Israel i 1982. Det reelle antal dræbte syrere er omkring 12.000.

De lod sig ikke mærke med det, men afmarchen var en bedrøvelig stund for syrerne, hvis magt og indflydelse i Libanon dog var nedbrudt, allerede før de sidste soldater havde krydset grænsen. Ali Haj, politichef og manden, som plantede 'beviser' på åstedet for Hariris attentat, er fejet bort. Forstødt er også sikkerhedschef Jamil Sayed, mens Raymond Azaar, chefen for Libanons militære efterretningstjeneste, uvist hvorfor er rejst til Paris.

De var Syriens protegeer i Beirut. Nu er også de væk.

Syriens fejl var at trække for store veksler på Libanons gæstfrihed. Men den tanke, var det ikke meningen, vi skulle få under sidste fase af deres tilbagetrækning. Syrerne, hvis opførsel over for journalister normalt varierer mellem åbne trusler og hæse råb om "ingen fotos" var lutter forekommende elskværdighed. Mændene fra specialstyrkerne bar camouflageuniformer, var iført ulastelige, valmuerøde baretter og marcherede ekstrarunder på paradepladsen til ære for tv-kameraerne.

Skinnet bedrager

Alligevel var det til at se, at det også økonomisk er trængselstider for Syrien. De kampvogne, der er rullet ud af Libanon gennem de seneste tre uger, var rustne og dårligt vedligeholdte. Den libanesiske hær, der nu tæller 60.000 mand, var derimod i nye uniformer, marcherede med præcision og havde nymalede panserkøretøjer.

Skinnet kan bedrage! Libanons hær kan ikke bruges til at nedkæmpe civile uroligheder eller en borgerkrig - så ville den som dens forgænger i 1976 øjeblikkeligt brække over i sekteriske fraktioner.

En syrisk soldat fortalte mig da også i marts, at han følte sig sikker på, at hans hær måtte rykke ind i Libanon igen, når en ny borgerkrig før eller siden ville bryde ud. Det ser jeg ikke for mig. Libanons nye uafhængighed og dets kommende 'demokrati' - i anførselstegn, indtil vi har set udfaldet af valget den 29. maj - vil formentlig tilføre landet noget af den stabilitet, som det har savnet siden mordet på Hariri.

Syrien efterlader flere celebre lig bag sig. Ud over Hariri er der præsident René Moawad, druserlederen Kemal Jumblatt, stormufti sheik Hassan Khaled - alle var de raget uklar med Syrien, og alle, bortset fra Jumblatt, blev myrdet i massive bombeeksplosioner, hvilket er grunden til, at libanesernes råb siden Hariris død om, at "vi kræver, at sandheden kommer frem", også kunne omfatte dynger af andre lig. Vil vi nogensinde finde sandheden? Vil de sidste 29 års hemmeligheder komme for dagens lys?

"Alt for Gud, Syrien og Bashar," råbte syrerne, da de krydsede grænsen ved Masnaa. De havde allerede bjærget alle statuer af den syriske præsident, Bashar Assads døde bror, Basil, og af deres far, Hafez Assad - hvilken skæbne, der ville overgå dem, hvis de blev ladt tilbage, stod kun alt for klart. 'Gud, Syrien og Bashar' rejser nogle interessante problemstillinger. Jeg ved ikke rigtig med Gud, men Syrien vil fortsat eksistere. Hvad Bashars regime angår, føler jeg mig ikke så sikker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her