Læsetid: 3 min.

Og den 29. dag ...

6. december 2000

Man skal aldrig sige aldrig. Lad os derfor straks slå fast, at selv om de amerikanske dommere nu har talt til ni, kan Al Gore stadig nå at rejse sig og fortsætte sin dramatiske kamp for at vinde Det Hvide Hus. Men efter distriktsdommer N. Sanders Sauls kompromisløse kendelse mandag hænger vicepræsidenten ude i tovene. Hans sidste mulighed er Floridas højesteret, hvor chancen for at få medhold er spinkel, men alligevel indenfor mulighederne. Det var trods alt den ret, der for snart tre uger siden omstødte en anden kendelse fra samme domstol og gav tre storkredse i Sydflorida lov til at fortsætte en manuel omtælling hinsides statens officielle tidsfrist. De syv højesteretsdommere i Tallahassee tilkendegav på det tidspunkt et princip, som måske vil lede dem igen, når de senere i denne uge skal tage stilling til Gores appel. Det var, at vælgernes forfatningsgaranterede stemmeret (herunder retten til at få sin stemme medtalt) under visse omstændigheder kan overtrumfe Floridas lovgivende forsamlingers myndighed til at fastsætte reglerne for omtælling. Så kernespørgsmålet er, hvad der vejer tungest – en så nøjagtig optælling af stemmerne som muligt eller overholdelsen af en valglov, hvis bestemmelser i mange henseender er indbyrdes modstridende.

Det er mildest talt en svær nød at knække. Højesteret skal være meget påpasselig med at tilegne sig myndighed, som ikke er foreskrevet den i Floridas forfatning. På den anden side er det domstolens fornemmeste opgave at holde en hånd over borgernes forfatningssikrede rettigheder. Sagt på en simpel måde: Ville det være forsvarligt i et demokrati at se bort fra stemmer, der er blevet afgivet lovligt, og som tilsyneladende ikke blev optalt af maskiner? Og skal stemmer, håndtalte i amterne Miami-Dade og Palm Beach, udelukkes, enten fordi omtællingen blev indstillet eller fordi de blev afleveret halvanden time for sent? Det er klart, at man i USA som i ethvert andet demokratisk land har behov for regler, der stiller en tidsramme for omtælling. Uden det kan man fortsætte i det uvisse og aldrig nå frem til afslutningen på et præsidentvalg. På den anden side ville det være skadeligt og demoraliserende for et demokrati, hvis der i så tæt et opløb sås tilstrækkelig tvivl om den officielle vinders legitime krav på sejrstitlen.

George W. Bush og hans rådgivere har gjort alt mellem himmel og jord for at udsætte og standse en håndtælling af stemmer i Florida af frygt for at tabe til Gore. Herved gør de amerikansk demokrati en bjørnetjeneste. Ingen kan være tjent med en præsident, der vandt et knebent flertal i valgmandsforsamlingen på baggrund af et mindretal af stemmerne i staten Florida. Sagt på en anden måde: Hvis Floridas højesteret ikke ser sig i stand til at chokstarte håndtællingen og derfor afviser Al Gores appel, risikerer USA og verden, at et eller andet uafhængigt institut i løbet af næste år tæller alle 6 mio. stemmer i Florida i hånden og erklærer demokraten for vinder. Hvad så? Det ville virke som et destabiliserende chok for en amerikansk regering ledet af George W. Bush. Et sådant udfald bør for alt i verden undgås. Desværre tyder absolut intet på, at dette ønske vil blive opfyldt. Tværtimod. For det første er republikanerne så forhippede på at fravriste demokraterne Det Hvide Hus, at de er villige til at indsætte en præsident, som efter alt at dømme ikke vandt Florida. For det andet giver Floridas love enhver borger tilladelse til at organisere en omtælling inden for to år efter et valg. Ingen kan være i tvivl om, at folk
allerede står i kø for at udføre opgaven.

Mange politiske iagttagere havde håbet, at landets øverste domstol ville tage det på sig at fremtrylle nogle retningslinier, der kunne garantere alle siders accept af valgresultatet i Florida. Det skete ikke. De ni dommere sendte i stedet begmand tilbage til deres kolleger i Tallahassee med en tandløs anmodning om tydeligere at forklare, hvordan de var kommet frem til deres beslutning om at udsætte tidsfristen for indlevering af de håndtalte stemmer med 10 dage. Det var skuffende, men måske forståeligt. Når alt kommer til alt, så er det op til Floridas højesteret at afgøre, om forfatning og valglov er blevet fulgt til punkt og prikke. Hvis Bush vinder, bør han være taknemmelig for, at Gore bragte sagen til Floridas højesteret. I det mindste giver en definitiv kendelse fra denne domstol republikaneren et skær af legitimitet, hvis han bliver taget i ed som den næste præsident.

burch

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her