Læsetid: 4 min.

300 millioner amerikanere - og de bliver flere og flere

Sammenligningen med Europa er rystende. Her reproducerer ingen lande sig selv, og folketallet vil falde i fremtiden, selv hvis de 25 EU-lande frem mod år 2050 modtager 38 millioner indvandrere. Vel at mærke, indvandrere der kommer fra lande uden for Europa
18. oktober 2006

I går kunne USA fejre et bemærkelsesværdigt jubilæum. Ifølge det amerikanske folketællingsbureau Census Bureau bød den amerikanske familie sit medlem nummer 300 million velkommen i går den 17. oktober 2006 tidligt på eftermiddagen.

Uanset omfanget af computerteknologi, overvågning, kirkebøger, hospitalsindberetninger og meget andet, kan den store dag naturligvis ikke fastlægges med sikkerhed. Der er jo tale om en nettostørrelse, så at sige. Hver dag dør og fødes der titusinder på amerikansk jord, og hvornår totalen præcis rammer 300 millioner, ved ingen.

Dertil kommer, hvad man skal gøre med de måske 11 millioner mennesker, der lever illegalt i det store indvandrerland. Eller hvordan opgøres antallet af de børn, der fødes på de mange klinikker, der ligger tær på grænsen til Mexico. Da et barn er amerikaner, hvis det lille pus er født på amerikansk jord, er der tradition for, at mange gravide kvinder krydser grænsen ved Mexico for at føde deres amerikanske barn. Præcis som i de helt gamle dage hvor gravide spanske kvinder sejlede den lange tur fra Mexico over Atlanterhavet, for at deres kommende barn kunne blive spanier. Men lad det nu ligge.

For ved nærmere eftertanke er her tale om en tankevækkende historisk udvikling. For blot få hundrede år siden var dette kolossale kontinent næsten mennesketomt. Her herskede de oprindelige indianere, indtil europæerne langsomt og brutalt holdt deres indtog. Op gennem 1800-tallet og store dele af 1900-tallet rejste millioner af europæere til det forjættede land. Enten for at søge lykken eller på flugt fra sult eller politisk og religiøs forfølgelse. Det var dengang Europas folketal eksploderede, og flugten til Amerika tog trykket af kedlen. I parentes bemærket sørgede europæerne også for, at der kom slaver fra Afrika og kulier fra Kina til Den ny Verden.

Og lige siden er befolkningen i USA steget og steget, og det bliver ved. Alene siden 1967 er den amerikanske befolkning vokset fra 200 til 300 millioner mennesker, og ifølge prognoserne vil antallet af amerikanere nå 400 millioner i år 2043.

I dag har kun Kina og Indien et højere indbyggerantal end USA. Der er dog langt op til Kinas 1.300 millioner indbyggere og Indiens 1.100 millioner. I fremtiden vil det dog være Indien, der lægger afstand til alle andre. I år 2050 forventes antallet af indere at nå 1.800 millioner.

Får mange børn

Det mest interessante ved den amerikanske udvikling er, at den ikke alene finder sted på grund af en fortsat høj indvandring. USA er - foruden Israel - det eneste af de rige vestlige lande, der gennem sit fødselstal reproducerer sig selv. De amerikanske kvinder føder i gennemsnit 2,1 børn, hvilket er det antal, der skal til, hvis ikke folketallet på længere sigt skal falde. Dette, sammen med en betydelig indvandring, fører til den hidtidige og fremtidige befolkningsvækst.

Fem dage før antallet på de 300 millioner amerikanere officielt blev nået, offentliggjorde EU-Kommissionen en rapport over fremtidens demografi i den gamle verden. Sammenligningen mellem Europa og USA er på kanten af at være rystende. Ingen af de 25 EU-lande reproducerer i dag sig selv, og den gennemsnitlige fødselsrate i EU er på 1,5 barn pr. kvinde, næsten 30 procent under reproduktionsniveau. Endnu mere fortvivlende - set ud fra et demografisk synspunkt - er det, at i årene fremover forventes denne tilstand at være uforandret. I år 2050 forventes det gennemsnitlige antal børn født i EU at være på 1,6. (The demographic future of Europe - from challenge to opportunity, se www.europa-kommissionen.dk).

Resultatet er ikke til at tage fejl af. Rapporten forventer, at EU's næsten 460 millioner indbyggere i dag vil falde til 450 millioner i år 2050. Som nævnt ovenfor, vil USA's befolkning være steget med 100 millioner syv år tidligere.

Forventet indvandring

Men bag disse EU-tal ligger, at den eneste årsag til, at antallet af europæere ikke falder dramatisk er, at der forventes en betydelig indvandring til Europa. Hvis ikke EU-Kommissionen havde forudsat en indvandring frem til år 2050 på 38 millioner mennesker, ville de 25 EU-landes folketal falde med lidt over 48 millioner europæere. Sagt på en anden måde:

Hvis Europa blot skal se frem til en beskeden nedgang i folketallet, må der finde en betydelig fremtidig indvandring sted. Og den skal ikke komme fra de nye EU-lande, men fra lande uden for EU. For denne negative demografiske udvikling er noget, der i varierende grad rammer alle 25 EU-lande. Hvordan ansvarlige europæiske politikere i den situation kan modarbejde Tyrkiets fremtidige medlemskab af EU, kan derfor virke uforståeligt. For Tyrkiet har i dag en fødselsrate, der ligger meget tæt på den amerikanske (2,2 børn pr. kvinde).

Konsekvenserne af denne demografiske udvikling på begge sider af Atlanterhavet er, at USA står langt bedre rustet til fremtidens økonomiske udfordringer, end Europa gør. Det gør de af mindst tre årsager. For det første kommer forsørgelsen af de ældre til at udgøre et langt større problem i Europa end i USA, da der i Europa vil være langt færre unge i forhold til antallet af ældre. For det andet formår USA langt bedre at integrere de nødvendige indvandrere på arbejdsmarkedet, end Europas lande gør. For det tredje er det sandsynligt, at de relativt flere unge i det amerikanske samfund også vil medføre en større dynamik i samfundet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her