Læsetid: 5 min.

30.000 dræbte - fire millioner er hjemløse

Dødstallet efter det jordskælv, der lørdag ramte Indien og Pakistan, stiger stadig - ikke mindst på grund af de lokale regeringers manglende evne til at håndtere katastrofen
10. oktober 2005

Tabstallene ved Pakistans værste jordskælv i mere end 100 år stiger stadig - 30.000 i skrivende stund, men det kan blive til flere, når militær og redningsfolk når frem til hundredevis af byer, som endnu ikke har fået hjælp.

Jordskælvet indtraf midt i et skybrud, som bidrog til omfattende jordskred, der afbrød kommunikationen i det meste af den pakistansk styrede del af Kashmir og i Pakistans nordvestlige gænseprovins.

Situationen er desperat, og nødhjælp fra Europa og USA flyves nu hver time ind til hovedstaden Islamabad.

Alle militære styrker er mobiliseret til redningsarbejdet, men en storm af kritik ryster allerede landets regering og kupgeneralen Pervez Musharraf, landets enevældige hersker siden oktober 1999.

"Allah hjælpe os," råbte desperate overlevende i Muzaffarabad, provinshovedstad i Kashmir, hvor mere end halvdelen af bygningerne er jævnet med jorden.

Den overdimensionerede hær med i alt 650.000 soldater viste sig at være ilde forberedt og dårligt rustet til at klare en naturkatastrofe af disse dimensioner.

Jordskælvet, som havde en styrke på omkring 7,6 på Richter-skalaen, ramte hele det nordlige Pakistan og var så stærkt, at det udløste panik - også i New Delhi, Kabul og Dhaka.

På private tv-kanaler viste man rystende billeder fra en pigeskole i byen Mansehra, hvor 250 af eleverne døde, da taget styrtede ned. Grædende, desperate forældre gravede med de bare hænder i murbrokkerne i håb om at redde deres børn.

"Pakistan er blevet udsat for en større prøvelse end nogensinde før i fredstid," sagde en tydeligt rystet Musharraf i det statsejede tv.

Sammen med store dele af sin regering besøgte han hurtigt Margalla Towers - elitens eksklusive boligområde i bjergene lige nord for Islamabad. Her var en af de fem nietages højhuse faldet sammen, og mere end 150 mennesker menes begravet ved sammenstyrtningen.

Men ingen af regeringens medlemmer gjorde sig det besvær at tage en tur med helikopter ud til de fattige byer og velkendte turiststeder, som nærmest blev udslettet ved jordskælvet.

Det oplyses, at de små byer Kafalgarh, Harigal og Baniyali uden for byen Bagh, 60 kilometer nord for Islamabad, er fuldstændig jævnet med jorden, og ingen overlevende kan iagttages. Mange sygehuse og sundhedsklinikker er ødelagt, og hundredevis af patienter og tilskadekomne ligger på græsplæner og parkeringspladser. Turistparadiserne i Balakot og Mansehra er også væk, mens Murree har klaret sig bedre.

"Det er fuldstændig kaotisk, og alle synes at være på vej til begravelsespladserne med en slægtning på ryggen," siger en amerikansk missionær i Bagh til tv-kanalen Geo.

Tvillingebyerne Islamabad og Rawalpindi med en befolkning på fire millioner ligger 100 kilometer fra jordskælvets epicentrum. De klarede sig med begrænsede skader. At det luksuøse Margalla Tower brød sammen, skyldes med stor sikkerhed, at hele komplekset er byggesjusk. Reparationsarbejderne har stået på så længe, at de naturskønt beliggende huse er blevet en vits i folkemunde. Alligevel blev en stor del af boligerne lejet ud til FN-personale på grund af deres 'vestlige standard'.

Anvendelse af fortyndet cement er almindeligt i Pakistan, som er et af verdens mest korrumperede lande.

Dansk Røde Kors-leder

Der er proklameret landesorg i hele Pakistan og undtagelsestilstand i nord. Ved de delvis sammenstyrtede moskéer i den stærkt religiøse nordvest-provins forsamlede tusinder af mænd sig til højtlæsning af koranen og bønner om hjælp.

Mindst fire millioner pakistanere står uden tag over hovedet efter jordskælvet. De hjemløse skal have telte, rent vand og medicin i en fart, lyder de første udfordringer for den danske leder af det internationale hjælpearbejde i Pakistan, Jørgen Kristensen.

Hårdest ramt er den pakistanske del af Kashmir-provinsen, hvor langt de fleste af de hjemløse befinder sig.

"Problemerne er meget større, end vi regnede med lørdag. Det kommer flere og flere rapporter ind om byer, hvor 80-90 procent af husene er ødelagt. Det allervigtigste er at give folk tag over hovedet," siger Jørgen Kristensen.

Han peger på, at det er vigtigt at få fat i telte af god kvalitet, som befolkningen kan bo i gennem den kolde vinter i bjergene. Held i uheld er det dog, at de fleste af Røde Kors' telte netop bliver produceret i Pakistan. Men der er langt fra nok telte, fastslår Jørgen Kristensen, der foreløbigt arbejder i hovedstaden Islamabad, hvorfra han koordinerer hjælpearbejdet.

På nuværende tidspunkt ligger det officielle dødstal på 30.000, men den danske leder af hjælpearbejdet regner med, at tallet når endnu højere op.

"Jeg forventer helt klart, at det tal stiger, når man kommer ud i de fjerntliggende området. Mange landsbyer er jo blevet fjernet fuldstændigt på grund af jordskred, og der er mange steder, hvor man endnu ikke har fuldt overblik over skadernes omfang," siger Jørgen Kristensen, der ikke vil komme med et bud på, hvor højt man når op.

Han venter på mere pålidelige tal, men det besværliggøres af, at hjælpearbejderne har vanskeligt ved at nå frem til området blandt andet fordi mange veje er spærret af jordskred. Samtidig er telefonsystemet nede. Ud over de fysiske begrænsning har Kashmir også været besværligt at komme ind i af politiske årsager.

"Det er et politisk sensitivt område, og det har betydet, at det ikke har været helt ukompliceret at få lov til at sende hjælp ind. Der er meget militær i området, og der har været krig længe. Men det er min klare fornemmelse nu, at der banet vej for, at vi kan komme i gang med arbejdet, fortæller Jørgen Kristensen.

Ud over at skaffe telte til befolkningen er sundhed også i toppen af prioriteringslisten, da mange sundhedsinstitutioner er styrtet sammen. Der er også hårdt brug for medicin, rent drikkevand og sanitet. Hertil kommer fødevarer og tæpper.

Jørgen Kristensen forventer, at der vil være tale om et langt sejt træk, før områderne er bygget op igen. Det kan tage mellem tre og fem år, inden områderne igen fungerer som før, vurderer han.

Jørgen Kristensen er ikke eneste danske islæt i det internationale arbejde. En dansk læge, Agnes Madarras, deltager også i hjælpearbejdet i Pakistan, og på anmodning fra FN har Beredskabsstyrelsen udsendt en specialist, der skal indgå i det internationale hold, som skal koordinere hjælpearbejdet.

Himalaya rammes ofte af jordskælv. Men Pakistan har været forskånet siden julen 1974, hvor 5.300 mennesker omkom ved jordskælv i det samme område. Også det indiske Kashmir blev ramt af lørdagens jordskælv. Der rapporteres om 700 døde i byerne Uri og Baramullah ved våbenstilstandslinjen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her