Læsetid: 2 min.

5. FN og civil indsats tager over

10. november 2006

Kritikere af koalitionens nuværende indsats og strategi har argumenteret for at overføre ansvaret for Irak-missionen til FN's regi samt at ændre indsatsen, så det militære aspekt viger for det genopbygningsmæssige. Det sidste er bl.a. blevet fremført af den hjemlige opposition i Folketinget med henvisning til, at selve militærindsatsen avler mere aversion og oprør, end den skaber sikkerhed, og at det samtidig er fraværet af forbedringer i irakernes hverdag - elforsyning, vandforsyning, beskæftigelse, olieproduktion, levealder og levestandard er ringere i dag end under Saddam - der skaber vrede og oprørstrang.

Isoleret set er forslagene næppe realistiske. Anders Fogh Rasmussen har således en pointe, når han siger, at civile genopbygningsprojekter i øjeblikket er en umulighed i bl.a. det sydlige Irak, hvor de danske styrker opererer. Det er ikke en tilfældighed, at næsten ingen internationale bistands- og udviklingsorganisationer har haft ikke-irakisk personale i Irak de sidste par år. Eller at f.eks. et dansk finansieret, men irakisk bemandet menneskeretskontor i Basra for nylig har måttet lukke. Eller at udenrigsministeriets styringsenhed for genopbygning for nylig har ladet sig evakuere fra Basra by.

Socialdemokraterne har foreslået, at den militære danske indsats i Basra veksles til et humanitært projekt i den mere rolige kurdiske region i nord. Det er der sikkert brug for, men det bidrager ikke meget til at skabe ro, fremtidstro og bedre levevilkår i det hærgede syd, at man etablerer hospitaler i det rolige nord.

Tilsvarende med tanken om at veksle en amerikanskledet koalition med en FN-styrke. Ifølge FN-resolution 1637 udløber FN's mandat til den amerikanskledede koalition den 31. december i år. Iraks regering har allerede anmodet koalitionen om at blive foreløbig et år til, og det er svært at forestille sig, at lande, der er så heldige ikke at være rodet ind i det irakiske morads, inden for den nærmeste måneds tid erklærer sig villige til at rykke ind som del af en helt ny FN-styrke.

Alle kan se, at den nuværende strategi er kørt fast, men næsten alle vil også foretrække at lade aben forblive hvor den er: hos amerikanerne, briterne, danskerne og de få andre lande med soldater i Irak.

Hvis ikke de nærmeste uger bringer hektisk international, amerikansk og irakisk aktivitet for at skabe en helt ny formel for Irak-indsatsen, må man forvente, at Sikkerhedsrådet udtaler nogle alvorsord, men i øvrigt dukker nakken og forlænger mandatet til ulykkesfuglene i den nuværende koalition.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her