Læsetid: 2 min.

60.000.000 piger mangler

Verden mangler 60 mio. piger på grund af selektive aborter og drab
26. november 2005

Det er ikke noget tilfælde, at der er betydeligt flere drenge end piger i sydindiske landsbyer, og at ungkarle i Østkina må betale ekstraordinært mange yuan til kontaktbureauer for at komme i nærheden af singlepiger. Der er voksende mangel på kvinder i Asien, fordi piger i mange tilfælde er uønskede af forældrene, som tyer til metoder lige fra sædsortering til drab.

Det bevidste fravalg af piger gør, at der nu mangler cirka 60 millioner kvinder globalt set. Det fremgår af den nye bog Women in an Insecure World, hvori der henvises til et stuide af Nobelpristager Amartya Sen. Af dette studie fremgår, at piger især fravælges i Kina, Sydasien og Nordafrika. Udgiveren af bogen er det schweiziske Center for Demokratisk Kontrol af Væbnede Styrker (DCAF). Direktøren for centeret, Theodor H. Winkler, skriver i bogens forord, at der er tale om "et systematisk folkemord på kvinder", og at "proportionerne er tragiske".

Normalt vil der blive født cirka 103 drenge for hver gang, der bliver født 100 piger. I 2000 viste en folketælling i Kina imidlertid, at forholdet var 119 drenge for hver 100 piger. Ifølge bogen er sædsortering og ultralydsscanninger med efterfølgende aborter af pigefostre blevet en "boomende industri" i Kina, Indien og Sydkorea.

I Women in an Insecure World har 60 skribenter samlet oplysninger om alle mulige former for vold mod kvinder som æresdrab, drab som følge af utilfredshed med størrelsen af en medgift og drab på nyfødte. Alt i alt gør vold mod kvinder, ifølge bogen, at der i dag mangler omkring 200 mio. på verdensplan. Winkler sagde ved præsentationen af bogen: "Kvinders liv ender på alle mulige gruopvækkende måder... En af dem har med kultur at gøre. Det begynder i livmoderen. Der er samfund, hvor man foretrækker drengebørn, især hvis antallet af fødsler er begrænset."

Lav-status køn

Når en velskabt, nyfødt pige ikke spreder smil alle steder, skyldes det ofte kvinders lave status. Så hvis man vil undgå pigedrab og sædsortering, så handler det mest af alt om et langt, sejt træk for at ændre holdninger.

I bogen er der anvisning til, hvordan drab på nyfødte og provokerede aborter af pigefostre kan nedbringes. Det drejer sig f.eks. om, at stater bruger flere midler på familierådgivnings-klinikker, oplysningskampagner om kvinders værd og indfører love, der forbyder gynækologer og andet sundhedspersonale at oplyse om et fosters køn. Som det fremgik af Information fredag, så har man i Indien et forbud mod oplysning af fostres køn, uden at det tilsyneladende har nogen effekt. Kønnet bliver afsløret via koder som "dit barn bliver en stor cricket-spiller en dag", og ingen indiske læger er blevet dømt for overtrædelser, siden loven trådte i kraft i 1994.

På den internationale dag for udryddelse af vold mod kvinder, fredag, sagde FN's generalsekretær, Kofi Annan, at verdens ledere på et FN-topmøde i september forpligtede sig til, at "fordoble deres indsats for at bekæmpe alle former for vold mod kvinder og piger. Der skal udøves lederskab ved at vise, at når det drejer sig om vold mod kvinder, så er der ingen grunde til at udvise tolerance, og der er ingen acceptable undskyldninger."

Mere om bogen 'Women in an Insecure World' på www.dcaf.ch

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu