Læsetid: 3 min.

75 kroner mere om året er ikke uoverkommeligt

Forhandlingerne om et nyt medieforlig går i gang om kort tid, og i den forløbne uge foreslog DR blandt andet, at licensen forhøjes. Den bøn er de radikale klar til at opfylde. Det er vigtigt, at der er et kvalitets-alternativ til de kommercielle tv- og radio-stationer, mener de radikales medieordfører Simon Emil Ammitzbøll
18. november 2005

- Hvorfor støtter I en licensstigning, sådan som Danmarks Radios generalsekretær Kenneth Plummer foreslog forleden?

"Fordi der er brug for flere penge til Danmarks Radio, hvis DR fortsat skal have en stærk position i det danske mediebillede. Vi skal dels sikre, at DR kan sende på så mange medieplatforme som muligt - altså ikke kun via radio, tv og internet, men også på mobiltelefon, ipod, osv. Og dels mener vi, at DR skal komme med flere tilbud, der målretter sig mere specifikke befolkningsgrupper, især børn og unge."

- Hvorfor er det så vigtigt med et stærkt Danmarks Radio?

"Det er vigtigt eksempelvis i forhold til børn og unge, at der er et alternativ til kanaler, der sender amerikanske serier, tegnefilm og musikvideoer. At der er et sted med danske kulturtilbud, og hvor man også har programmer, der kan tage problemer op, der er relevante for børn og unge."

$SUBT_ON$Neutral nyhedsformidling

"I det hele taget handler det om, at der skal være et kvalitets-alternativ, der er reklamefrit. Vi vil gerne støtte op om de kommercielle medievirksomheder, men vi synes også, at det er vigtigt, at der er et ikke-kommercielt alternativ, og det udgør DR."

"Det er vigtigt, at der nogle, der er uafhængige af politiske og økonomiske interesser, og som kan sikre en neutral nyhedsformidling og være med til at lave nogle af de ting, der ikke er råd til på de kommercielle kanaler, f.eks. Krøniken og Ørnen, osv."

- Lukningen af Sky Radio har vist, at det har været svært for kommercielle radiostationer at lave andet end populær musikradio. Kan DR ikke blive for stærk?

"Danmarks Radio kan sagtens blive for stærk, og derfor skal DR eksempelvis også have en mindre andel af DAB-kanalerne, end de har i øjeblikket, og vi mener ikke, at DR skal have flere af FM-frekvenserne. Iøvrigt mener jeg ikke, at lukningen af Sky viser, at det ikke kan lade sig gøre at drive kommerciel radio i Danmark, uden at det bare er popmusik. Det viser bare, at guld også kan købes for dyrt. Alle vidste jo, at Sky havde købt til en horribel høj pris."

$SUBT_ON$75 kroner om året er til at overkomme

- Hvor mange flere penge skal DR have?

"Vi går ind for at afskaffe licensloftet, hvilket vil give 75 millioner om året, og at licensen bliver uafhængig af, om man har et fjernsyn eller radio. Desuden er vi åbne overfor en forhøjelse af licensen. Men det kræver, at vi går nærmere ind i økonomien i forbindelse med forhandlingerne om det nye medieforlig, så vi kan se, om der så også er brug for en egentlig licensstigning."

- Plummer har foreslået en stigning på 1,5 procent i licenensen. Hvad siger I til det?

"Jeg synes ikke, at man skal lægge sig fast på den del endnu. Men jeg synes ikke, at en licensstigning på 75 kroner om året, som DR foreslår, er noget, der virker uoverkommeligt for forbrugerne."

- DR er en bærer af dansk kultur, og en tilføring af yderligere midler vil være en yderligere forankring af danske værdier. Er det også et motiv for jer for at forhøje licensen ?

"Jeg ved ikke, hvad danske værdier er. Vi betragter danske værdier, som noget dynamisk. Det der er vigtigt er, at DR kan formidle en ordentlig samfundsdebat og kan formidle det, der sker rundt omkring i kulturlivet og samfundsdebatten. Det er ikke nogle bestemte budskaber, der skal fremmes. Tværtimod."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her