Læsetid: 3 min.

A-kraft idioti

26. maj 2001

DO Æ A kraftidiot! Så uvenlig en hilsen kan Venstres jysktænkende formand Fogh vel have sendt sin energiordfører, Peter Hansen-Nord, da Hansen-Nord i går morges på Berlingske Tidendes forside og
i Radioavisen gjaldede »Jeg går ind for a-kraft« og ønskede debatten om denne energiform genoplivet.
Venstres politiske ordfører, Ulla Tørnæs, ilede til Ritzau med beskeden: »Venstre har absolut ingen
planer om at indføre atomkraft i Danmark. Det, Peter Hansen-Nord siger, må stå for hans egen regning.«
For at gøre underkendelsen eftertrykkelig bebudede Tørnæs samtidig, at sagen kommer op på Venstres gruppemøde tirsdag.
»Her vil partiets politik blive understreget,« varsler hun.
Tidspunktet for Nords kernekraftige melding er da heller ikke heldigt. På tirsdag aflægger den svenske statsminister EU-formandsvisit i København. Den danske regering vil givetvis benytte lejligheden til endnu engang at presse for svensk overholdelse af løftet om at lukke Barsebäcks a-kraftværk i 2003.
Det ville nok more Göran Persson at bemærke, at når danske politikere nu forlanger, at vi selv går på galajen, er det sælsomt at kræve, at svenskerne hopper af den. Kvikke regeringspolitikere kunne hurtigt finde på at beskylde Venstre for national illoyalitet.

OG FORUDE VENTER en agurkesimrende sommer, hvor indenlandsk atomkævl ville bekræfte indtrykket af splid inden for Venstre og i den borgerlige lejr i det hele taget.
At rådvildhed råder, får de konservatives Eva Møller slået fast ved i Berlingske at melde som Nord, men samtidig understrege, »at partiet officielt siger nej, men at næsten halvdelen af den konservative folketingsgruppe er tilhængere.«
Kort sagt: De konservative, når de er mest sig selv under Bendt Bendtsens ledelse.

MEN ER BALLADEN så afstyret ved det hastige Venstre-gok til en Hansen-Nord, som i forvejen er groggy efter først at være vraget som folketingskandidat af sin vælgerforening i Ringsted og dernæst i april underkendt af Fogh for sit ja til et kraftvarmeforlig, hvis afgiftsstigninger dømtes i strid med Venstres skattestop?
Måske afstyret på kort sigt, men næppe på det længere. I sin iver for igen at gøre a-kraften til lovende fremtid er Hansen-Nord nemlig talsmand for en international rørelse.
Information kunne i går berette, hvorledes den amerikanske atomkraft-industri vejrer morgenluft. Den ydede gavmildt til George W. Bush’s valgkamp, og det værdsætter præsidenten nu ved sin energiplan, der lover at ’strømline’ godkendelse af nye a-kraftværker og udstrækning af gamles driftstid. Og ikke mindst:
At forlænge den lov, der pålægger forbundsstaten at dække udgifterne efter atomulykker, hvis erstatningerne overstiger 9,5 milliarder dollar.
I Europa har Europa-Kommissionen i november udsendt en grønbog, der advarer mod behovet for stigende energi-import både som følge af stigende forbrug og udtømning af olie- og gasreserver. Kun tre EU-lande har fastholdt atomkraften i deres langtidsplanlægning; de øvrige har sagt nej eller er i gang med afvikling. Sagen må diskuteres igen, mener kommissionen, der også peger på forpligtelsen til at nedbringe CO2-udslip.
Den europæiske sammenhæng er Hansen-Nord omhyggelig med at henvise til. Samtidig lufter han et motiv, der kan være nok så bærende: Irritation over, at debatten har været styret af »følelsesladede 68’ere«.
Der er symbolpolitik her, i Washington såvel som i København: En selvretfærdig højrefløj søger omgjort de nederlag, den har måttet tåle i forudgående årtier.

TILBAGE STÅR, at a-kraftindustrien endnu ikke har løst de problemer, der sendte den af mode: Garantien for sikker drift og opbevaring af affald. Oveni er investeringer og forsikringsomkostninger så gigantiske, at alskens statssubsidier er nødvendige.
Atomkrafttilhængernes ubehag ved at diskutere konkrete konsekvenser kom Hansen-Nord til at udstille med de ord, hvormed han i går tog retræten:
»Jeg snakkede om energiforsyningen i fremtiden i Europa, og jeg beklager diskussionen om, hvor det næste a-kraft-værk i Danmark skal ligge.«

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her