Læsetid: 2 min.

Åbenhed koster knapper

I Statsministeriet, Transportministeriet og Integrationsministeriet har man valgt at opkræve betaling, når borgerne vil have indsigt i en sags dokumenter
7. december 2006

Ti kr. for den første fotokopi og én kr. for hver af de efterfølgende...

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis en borger ønsker aktindsigt i en sag med mange dokumenter. Men vel at mærke kun hvis den myndighed, der har dokumenterne, selv vælger at tage betaling.

En 20 år gammel bekendtgørelse åbner for muligheden for betaling. Men det er bestemt ikke noget krav, lyder det fra Justitsministeriets statsretskontor. Her fortolkes bekendtgørelsen nemlig som "ikke-pligtmæssig", og som udgangspunkt opkræver Justitsministeriet da heller ikke selv betaling for aktindsigt.

Med andre ord er det en politisk beslutning, om en myndighed vil opkræve betaling, når fotokopimaskinen har været i gang.

Den beslutning har man altså truffet i de tre omtalte ministerier. Og det er sket under den nuværende regering.

I Statsministeriet er beslutningen først truffet i februar 2005. "Baggrunden var", skriver ministeriet til Information, "en længere periode med et stadigt stigende antal anmodninger om aktindsigt, der samtidig synes at være af voksende omfang".

Statsministeriet opkræver dog først betaling, hvis en aktindsigt indebærer mere end 100 siders fotokopi. I 2005 skete det for 14 aktindsigter, hvor ministeriet i alt sendte fakturaer på godt 10.000 kroner.

Én regning på 15.000 kr.

Også Transportministeriet har i 2005 sendt 14 fakturaer af sted til borgere med opkrævning af godt 4.000 kr.

"Ja, det er korrekt, at vi tager betaling. Det sker på baggrund af Justitsministeriets bekendtgørelse. Det føler vi, at vi må gøre, når det står i bekendtgørelsen," som juridisk chef i Transportministeriet, Christian Østrup, forklarer.

Endelig har Integrationsministeriet i ni tilfælde i 2005 sendt fakturaer på tilsammen godt 4.000 kr. Ministeriet blev først oprettet i november 2001.

Pressejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole noterer sig, at det er blevet mere almindeligt, at myndigheder kræver betaling for borgernes aktindsigter. "For nogle år siden var der, så vidt jeg ved, ingen ministerier, der forlangte betaling, men nu er de første altså begyndt på det."

Oluf Jørgensen påpeger, at hvis et ministerium har skiftet praksis, altså begyndt at opkræve betaling hvor det tidligere ikke har været tilfældet, så skal ministeriet gøre opmærksom på det.

"Ellers vil borgere og ikke mindst journalister jo have en forventning om, at det fortsat er gratis. Så det skal man gøres opmærksom på, før ministeriet sender en regning,"mener Oluf Jørgensen og henviser til en aktuel sag, hvor en journalist til sin store overraskelse fik en regning på over 15.000 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her