Læsetid: 1 min.

Åbent hus afliver fordomme

Otte danske moskéer holdt i går åbent hus for at bidrage til dialog og åbenhed
3. oktober 2005

Foruden moskéen huser Valdemarsgade bl.a. KFUM og frimurerlogen Dansk Broder Orden. Ude fra gaden byder et stor, håndskrevet skilt på en parkeret varevogn velkommen her i nummer 17 til Moskéernes dag.

Men fremmødet her kl. 14.30 er beskedent, måske fordi få danske medier har brugt den udsendte pressemeddelelse om arrangementet, der holdes for andet år i træk og i år omfatter otte danske moskéer i Århus, Vejle, Brøndby og København.

Ideen om 'åben moské' har til formål at skabe åbenhed og dialog, forklarer Ibrahim Karakaya, der viser rundt.

"Vi vil gerne skabe kontakt til muslimer og måske aflive fordomme," siger han.

Mest ligner moskéen et regulært, lyst lagerrum, spartansk indrettet med væg-til-væg-tæppe stribet i grønt og pink. De besøgende er alle dansk-danskere. En kvinde og lidt senere et midaldrende par med en stor søn går selv rundt og kigger. Stemningen er afslappet og hyggelig. Folk giver hånd og takker, når de tager deres sko på igen: "Det var en fornøjelse."

"Sidste år kom der 70-80 mennesker, de fleste sidst på dagen," oplyser Ibrahim Karakaya.

Tre unge mennesker omkring de 20 får den store tur. Næsten en time tager det den anden rundviser Savci Akbas at udlægge moskéens indretning og de til lejligheden ophængte små danske informationsplancher.

Savci Akbas slutter af med dagens clou: Et stort opsat, indrammet korancitat i guld og sort: "På otte timers kursus kan alle lære at læse det op, helt uden accent, tyrkere, danskere, alle. Det synes jeg er helt fantastisk og det beviser for mig, at det er Guds sprog," forklarer han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu