Læsetid: 1 min.

Åbne arkiver hjemsøger Østeuropa

29. august 2006

oRumæniens præsident Traian Basescu er kommet i problemer, efter han på tv erklærede, at han i kommunisttiden blot skrev almindelige rapporter, og aldrig havde indvilget i at være informant for det hemmelige politi Securiate. Kritiske rapporter hævder imidlertid, at en hemmelig fil om Basescu er forsvundet, og præsidenten er trængt af den mistillid, der er blevet skabt. Åbningen af arkiver - en del af den såkaldte 'lustrationsproces', der skal afsløre kollaboratører - har medført heftige debatter og gensidig mistro i mange af de tidligere kommunistiske østeuropæiske lande. Ungarns daværende præsident Peter Medgyessi blev for fire år siden tvunget til at gå af, efter hans fortid som hemmelig politiagent blev afsløret, og sådanne afsløringer rammer med jævne mellemrum høj og lav overalt i regionen fra Baltikum til de yderste tidligere sovjetrepublikker. For nyligt manede den tjekkiske ekspræsident Vaclav Havel til besindighed i renselsesprocessen: "Vi er alle i samme båd. De der skabte regimet; de der accepterede det, og alle os der ubevidst vænnede os til det," mener Vaclav Havel, der, efter at have støttet fuld åbenhed kort efter kommunismens fald i Tjekkiet, nu taler for 'besindighed og omtanke'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her