Læsetid: 4 min.

Åh, Monica...

30. juli 1998

Et skuldertræk, et sarkastisk smil og en spørgende mine. Dét har lige fra starten af Monica-gate i januar været langt de fleste amerikaneres typiske reaktion på den suppedas, præsident Bill Clinton træder rundt i. Ingen tager det rigtigt alvorligt, men alligevel fniser familien, når emnet bliver bragt på bane under indtagelsen af desserten.
Fornylig udfoldede sig følgende optrin under en sommermiddag i Cambridge, Massachusetts. Værterne, den ene en kendt professor i amerikansk og engelsk litteratur på Harvard, den anden lektor i samme fag på Yale University, sagde, at de nogle dage forinden havde diskuteret med nogle venner - én af dem skriver for det anerkendte litterære tidsskrift The New York Review of Books - hvilken forbindelse der egentligt eksisterer mellem Whitewater-undersøgelsen og Clintons seksuelle forhold til Monica Lewinsky. Alle blev svar skyldigt.
Spørgsmålet er interessant, fordi særundersøgeren Kenneth Starr oprindeligt blev anmodet af Kongressen om at beskæftige sig med Clinton-parrets investering i en grund langs Whitewater-floden i Arkansas. Hvordan ender republikaneren Starr op med at snuse rundt i Clintons privatliv? Under middagen tog det næsten ti minutter at ransage hukommelsen og servere svaret på et sølvfad. Ja, netop - Webster Hubbell. Selvfølgelig! Det er Hillarys tidligere kollega i et sagførerfirma i Little Rock, som bærer hovedparten af skylden for præsidentens alvorlige juridiske problemer.
Hubbell arbejdede i Clintons første embedsperiode som nummer to i justitsministeriet, men måtte trække sig tilbage, da den emsige Starr fik færden af, at Hillarys advokatpartner formentlig havde været involveret i noget ulovligt i Whitewater-sagen. Hubbell fik løfte om immunitet og talte fra karsken bælg, da han vidnede over for en grundlovsdomstol i 1996. Men Starr trak en nitter. Hubbell sagde ikke noget belastende om Bill & Hillary. Den halstarrige særundersøger påstod herpå, at præsidenten og hans håndlangere havde "bestukket" den tidligere vicejustitsminister med et job hos en indonesisk koncern i USA mod, at Hubbell klappede i.

Det er her Monica Lewinsky kommer ind. Hvis Starr kunne bevise, at præsidenten og hans mænd (golfpartneren Vernon Jordan) havde anvendt samme metoder til at holde hendes mund lukket, da Paula Jones sagførere indkaldte erhvervspraktikanten som karaktervidne i midten af januar, ja så ville det understøtte hans teori, at Bill Clinton jævnligt bestikker folk med jobs og gaver for at komme ud af knibe. Sagt på en anden måde: Præsidenten er korrupt. Det var derfor, Starr stod så fast på, at Monica fortalte hele historien om sit forhold til præsidenten, inden han ville give hende fuld immunitet mod et sagsanlæg for menéd. Han havde lært af fiaskoen med Webster Hubbell.
Da Monica og dernæst selve præsidenten havde benægtet over for Paula Jones' sagførere, at deres forbindelse var seksuel, rykkede Starr frem med et krav til justitsminister Janet Reno. Han havde begrundet mistanke om, at de begge løj og begik menéd og desuden, at Monica var blevet bestukket. Om Reno kunne udvide hans mandat som særundersøger, for det ville styrke hans legale argumenter i Whitewater-sagen? Justitsministeren skulle have sagt nej og ladet én anden særundersøger tage sig af opgaven, for Starrs teori er ærligt talt tynd. Men hun var malet op i et hjørne og turde ikke give indtryk af at være partisk og forsvare præsidenten. Så Starr fik frit løb.
På baggrund af denne gennemgang kan man konkludere én ting: At særundersøgeren og hans advokater har sat Whitewater på lav flamme - sagen er for tynd - og valgt at forfølge de mere ophedede og sensationelle sex-anklager. Manden skal partout bevise sit værd - og begrunde 40 mio. dollar i udgifter over tre år - ved først at slæbe USA's præsident for en grundlovsdomstol og dernæst anbefale Kongressen en rigsretssag for menéd, bestikkelse og foragt for retten. Alt sammen i en sag, som ifølge de fleste amerikanere hører hjemme bag Det Hvide Hus' fire vægge.

Det er så let at påstå, at Kenneth Starrs motiv er politisk, at han forfølger rabiate højrerepublikaneres dagsorden. Javel, der synes at være et påfaldende interessesammenfald, men den barske virkelighed er snarere, at Starr og hans advokater har forvandlet sig til et sandhedssøgende udrykningskorps af retsvidenskabelige duksedrenge, der sætter sig over forfatning og demokrati - blot for at knalde præsidenten i at fortælle en hvid løgn. Hverken USA eller verden kan tåle, at en folkevalgt leder bliver kanøflet og sat af bestillingen af en administrativt udpeget anklager for én eller flere seksuelle småudskejelser. Starr ligner efterhånden en blanding af Robespierre og Antonio Di Pietro.
Hvis denne historie vel at mærke er sand! Tirsdag eftermiddag forlød det, at Starr endelig har skænket Lewinsky fuld immunitet, og de amerikanske aviser beretter - uden navngivne kilder - at Monica nu har skiftet mening. Hun havde ganske rigtigt oral sex med Bill i Det Ovale Kontor og sammen aftalte de, at hun skulle benægte dette forhold under forhøret med Paula Jones' sagførere. Om Monica vil sige mere end dét til grundlovsdomstolen - om f.eks. bestikkelse - ved vi inden længe. For Clinton og hans rådgivere gælder det nu om at sinke hans eget vidneudsagn, så de kan få nys om, hvad Monica har sagt og tilpasse deres version.
Ingen ved, hvad Starr sidder inde med af andre beviser. At han nu har skænket Lewinsky og hendes moder immunitet, antyder kun én ting med sikkerhed: At undersøgelsen er ved vejs ende og at hans rapport snart vil være Kongressen i hænde. Den bliver en varm kartoffel for både demokrater og republikanere nogle måneder før midtvejsvalget i november. Ingen kan forudsige, hvordan vælgerne vil reagere. Skal man ligge med lav profil, distancere sig fra præsidenten eller skyde med skarpt? De fleste kongresmedlemmer er helst fri for at tænke så langt. I deres urolige nattesøvn beder de til Gud i himlen om at ekspedere Starr til en anden planet.burch

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu