Læsetid: 3 min.

åh, nej! hjælp. Min maske. Jeg kvæles i den

For at omgås hinanden må mennesker iføre sig masker, men masken kan ende med at spærre livet ude
6. maj 2005

Som revyforfatter havde jeg skrevet en vise til forestillingens diva.

Da hun havde læst teksten, spurgte hun:

"Hvad er min rolle?"

"Rolle? Du skal bare synge den - lige i smasken på dem."

"Det kan jeg da ikke. Jeg kan ikke bare stå dér på scenen. Jeg skal have en figur at dække mig bag."

Det fik hun så. Blomsterhandlerske blev hun. Det gav også et par foræringer til forbedring af teksten, som hun afleverede med fynd og klem - og altså som blomsterhandlerske.

Siden har jeg tænkt på, hvad hun sagde. Det er jo rigtigt. Uden en rolle at dække sig bag er det svært at stå på nogen scene - også livets den store.

Cary Grant, den amerikanske skuespiller, udstrålede på filmlærredet elegant-ironisk verdensmandighed. Han var forbillede for flere generationer, og blandt hans efterlignere tilstod både John F. Kennedy og Frank Sinatra at befinde sig. Grant sukkede engang til en interviewer: "Alle ønsker at være Cary Grant. Også jeg ønsker at være Cary Grant."

Hans egentlige navn var Archibald Leach, og uden for projektørlyset var han et undseeligt menneske.

Roller skaber forventninger. Både hos rollebæreren og omgivelserne. Der er forskel på, om man deltager i en bryllupsmiddag som brudens far eller som hendes forhenværende elsker. I den sidstnævnte egenskab kan man bedre end i den førstnævnte slippe af sted med at drikke sig svimlende beruset og komme med upassende bemærkninger.

De fleste mennesker har i livets løb nok forbløffet sig selv ved den person, de viste sig at være. Den analytiske dybdepsykologis grundlægger, schweizeren Carl Gustav Jung, var fascineret netop af ordet 'person'. Det stammer fra latin, hvor 'persona' betyder den maske, som antikkens skuespillere iførte sig for at gøre deres karaktertræk tydeligere for publikum.

Personlighed er altså den maske, man bærer til skue. Jung har sagt det på denne måde:

"Persona er et kompromis mellem den enkelte og samfundet om den måde, som den enkelte fremtræder på."

Den maske, der er kompromiset, bliver ifølge Jung lavet ud fra tre hensyn:

-Det ønskebillede af sig selv, som ethvert menneske bærer i sig.

-Den forestilling, som dette menneske vækker hos andre ud fra deres smag og idealer.

-Hertil kommer de sjælelige og fysiske grænser for, hvor langt man kan imødekomme sine egne eller omverdens fordringer.

For ikke at blive et skævt menneske, er man nødt til at imødekomme alle tre hensyn. Den, der bare indretter sig efter andres ønsker, kommer til at fremstå som det, 1930'ernes litteratur kaldte et 'dusinmenneske'. Og den, der kun lægger sig efter sit eget idealbillede, kommer til at fremstå som utilpasset - en særling, en enspænder.

Jung gør opmærksom på, at persona ikke bare er den psyke, man viser frem; det er hele registeret af signaler til andre: holdning, gang, frisure, tøj, grimasser, smil og suk.

Masken er en nødvendighed, fordi den sikrer, at man kan omgås andre nogenlunde ubesværet . Men risikoen er selvfølgelig, at masken ikke har den fornødne elasticitet - at den ikke kan tilpasse sig til, hvad situationen kræver. Så bliver det en jernmaske, der kvæler mennesket bag, og som spærrer forbindelsen til andre.

Herom siger Jung: "Identifikationen med embede og titel har noget forførende ved sig, og derfor er mange mennesker intet andet end den værdighed, som samfundet har givet dem. Det ville være ganske forgæves at lede efter en personlighed bag denne skal; man ville bare finde et ynkeligt lille menneske."

"Netop derfor er embedet - eller hvad skallen nu består i - så forførende, for det giver en billig kompensation for personlig utilstrækkelighed."

Som eksempel anfører Jung: "Vi kender alle den professor, der opbruger hele sin individualitet på professor-rollen. Bag denne maske finder man ikke andet end et bundt af fortrædelighed og infantilitet."

Tak skæbne! Man ser det for sig. Og har da mødt nogle typer, som var stivnet fuldstændigt sammen med deres maske. Hvad med Dem, kære læser? Hvordan har De det med Deres maske? Og med andres?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her