Læsetid: 2 min.

Årgang 1947

27. september 2005

Er 1947 en god årgang? Vin fra 1947 må efterhånden være gået eddikevejen, men hvad med mennesker med en dåbsattest fra 1947? Er de som god vin, der bliver bedre med alderen, men måske med risiko for at blive til eddike?

Det er i hvert fald eddikesurt, at 10.000 raske og friske ældre hvert år skubbes ud af arbejdsmarkedet, og at samme antal tvinges væk på grund af helbredsproblemer, men kunne være fastholdt med fleksible arbejdsvilkår (ifg. Ældresagen).

Der er brug for de ældre på arbejdsmarkedet, og de skal blive der i længere tid, siger vores beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og er selv en årgang 47. Han vil fjerne den særregel, der fritager de 58-60-årige for aktivering.

Nu skal de tvangsaktiveres og lægge deres CV ud på Arbejdsformidlingens (AF) jobbank og hjemmeside, Jobnet, for ikke at miste retten til dagpenge. Det er nu ikke nemt, når man ikke har de rette it-kvalifikationer og undrer sig over, hvorfor tasterne ikke sidder i alfabetisk orden, eller om musen virker ligesom symaskinen derhjemme, Altså som fodpedal.

Og du bliver godt eddikesur, når du opdager, at jobbanken overhovedet ikke ønsker en årgang 47 som kunde. Du skal skrive, hvornår du startede din skoleuddannelse, f.eks. 1954. Det år eksisterer bare ikke. Du kan vælge årstallene fra 2005 til 1955, og det kan ikke skrives manuelt.

Intet om jobeffekten

Jobbanken kan ikke bruges af mennesker over 58 år. Du er eddikesur og ringer til jobbankens "varme line", der kun kan fortælle, at så må du snyde med årstallene for sådan er systemet. Surt!

Skaffer det monopollignende flagskib, Jobnet, de ledige i arbejde, eller er det bare en kontrolfunktion? I Arbejdsmarkedsstyrelsens nyeste brugerundersøgelse af Jobnet fremhæves det, at en halv million benytter Jobnet hver måned og otte af 10 jobsøgere er tilfredse. Til gengæld får vi intet at vide om jobeffekten.

Hver 3. måned kan fagforeningerne bruge tid på, om de ledige nu har udfyldt et "kvalitets-CV", og de ledige frustreres af, at de skal huske at aktivere deres CV igen og igen, og at dit tilbud ikke er godt nok. Ingen arbejdsgiver har læst dit CV.

Højtuddannet pædagog

En af mine ældre venner har på to år fået tilbudt to job:

Som ungarbejder (16- 17 år) i en vuggestue - "du skal rydde op og sortere legetøj i 1 time daglig" - og som pædagogmedhjælper, hvor der blev lagt vægt på han skulle være aktiv i institutionens "musik-, sanse-, og legerum".

Ingen alder blev angivet, og det skal min ven være glad for. Han er 58 år og højtuddannet økonom med mere end 20 års erfaring, som underviser. Hvorfor han fik tilbudt disse job? Han har pædagogisk erfaring. Det ligner mere kontrol frem for job.

Hvordan kan den ansvarlige for jobbanken fortælle os, at der er brug for de ældre, når der samtidig ingen adgang er i hans jobbank for mennesker over 58 år?

Der er nok en rigtig god grund til systemets fravalg af mennesker over 58 år. Hele 71 procent af de ældre vil gerne blive på arbejdsmarkedet, men det er svært, at overbevise virksomhederne om, at de ældre er samfundets ressource.

Men vi kan jo glæde os til den dag, da en beskæftigelsesminister, årgang 47, selv skal bruge sin egen jobbank.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her