Læsetid: 4 min.

Et århundrede i klimatruslens skygge

Verden bliver et stadig mere risikabelt sted, fastslår ekspertgruppe op til årets World Economic Forum i Davos. Mest truende er den globale opvarmning, og kun samarbejde mellem USA og Kina kan hindre, at det går helt galt
17. januar 2007

Verden er blevet et farligere sted, og klimaforandringerne er truslen, der afgørende kommer til at præge det 21. århundrede.

Sådan lyder konklusionen i en rapport, der vil ligge på bordene, når deltagerne i dette års World Economic Forum i næste uge samles i den fashionable skisports-by Davos i de schweiziske alper.

De af verdens fremtrædende forretningsfolk, politiske ledere og trendsættere, der måtte have deltaget i WEC's prestigefyldte årsmøder i Davos siden starten i 1971, kan måske ligefrem selv registrere det. Gennem de seneste to-tre årtier er temperaturen i Alperne steget markant og mærkbart mere end den globale gennemsnitstemperatur. Efteråret 2006 blev ifølge de schweiziske meteorologiske myndigheder tre grader varmere end normalt og dermed varmere end nogensinde før i temperaturmålingernes historie. Temperaturen i Alperne vil blive ved at stige og midt i dette århundrede være 1,8 grader varmere om vinteren og 2,7 grader varmere om sommeren, spår schweiziske forskere.

"Vi regner ikke med at have sne på lavtliggende steder som Klosters (nær Davos) i mere end de næste 10 år," sagde den schweiziske forsker, professor Werner Schmultz fra World Radiation Center i Davos sidste år.

Men foreløbig er der hvidt omkring kongrescentret, og endnu er der mulighed for at afværge de mest alvorlige konsekvenser, hvis verdenssamfundet kan nå til enighed om at handle.

Risikokataloget

Rapporten, der bringer klimatruslen i centrum af dette års WEC-drøftelser, hedder Global Risks 2007 og er udarbejdet af forummets Global Risk Network, bestående af fagfolk fra forsikringsbranchen, finansverdenen og forskningssektoren.

Den årligt tilbagevendende rapport identificerer og analyserer en lang række risici, der udfordrer det internationale samfund: Oliepris-chok og afbrydelse af energiforsyninger, økonomisk tilbageslag i Kina, dollarfald som konsekvens af USA's enorme underskud, mangel på drikkevand, international terror, konflikt i Mellemøsten, sammenbrud i globale it-netværk, globale sygdomsepidemier - i alt 23 trusler mod den globale stabilitet og udvikling.

"Eksperternes bedømmelser peger på, at risikoniveauet øges for næsten alle de 23 risici, Global Risk Network har fokuseret på gennem det seneste år - men mekanismerne til at håndtere og dæmpe disse risici er utilstrækkelige i erhvervslivet, på regeringsniveau og på globalt niveau," konkluderer rapporten.

Én risiko er imidlertid røget helt i top i år.

"Klimaforandringer anses nu for en af de udfordringer, der vil definere det 21. århundrede - og som en global risiko med konsekvenser, der rækker langt ud over det miljømæssige," hedder det.

Michael Cherkasky, øverste chef for den store forsikrings- og finanskoncern Marsh & McLennan, siger:

"Ændringerne af klimaet er en af de alvorligste, tiltagende risici, som verden står over for i dag. Det er også den vanskeligste at håndtere. Rækkevidden af de klimarelaterede trusler, der møder os, har aldrig været større."

Cherkasky kritiserer ligesom selve risiko-rapporten det internationale samfunds aktører for 'silo-tænkning', dvs. for at se de enkelte trusler som noget, der skal håndteres isoleret og af særlige afdelinger i virksomheder eller hos myndighederne. Blandt de typiske dårlige undskyldninger for at lukke øjnene, læne sig tilbage og skyde ansvaret fra sig nævner rapporten:

- Nogle andre vil tage sig af det

- Risikoen er ikke relevant for min organisation

- Det vil forsinke mig, hvis jeg handler

- Det er for dyrt at imødegå risikoen

- Det er for stort til at håndtere, og det er ikke givet, det lykkes.

Hænger sammen

"Som det er tilfældet med alle risici må håndteringen af klimaforandringerne ikke håndteres som et 'vedhæng' til en virksomheds aktiviteter. Det må være en integreret del af den planlægning, som fra starten fastlægger forretningsprocesserne og aktiviteterne," understreger Michael Cherkasky.

Risikorapporten fokuserer f.eks. på, hvordan klimaproblemet og problemet med olieafhængighed er nært forbundne og i høj grad har fælles løsninger.

"En effektiv imødegåelse af klimaforandringer kan i sidste ende også betyde øget modstandsdygtighed i i-landene over for olieprischok i kraft af en bevægelse fra fossile energikilder til alternative energikilder."

Chefen for den globale ingeniørkoncern ABB Fred Kindle påpeger erhvervslivets ansvar og muligheder i den sammenhæng.

Klimaforandringerne "frembyder forretningsmuligheder, eftersom ingen ønsker at beskytte planeten ved at sætte en stopper for udvikling og sænke levestandarden. Der kan gøres en masse for at stabilisere CO2-udledningerne ved f.eks. at investere i energieffektivisering og alternative energikilder. Erhvervslivet er nødt til at løfte sin del af ansvaret ved at mindske deres eget energiforbrug og ved at gå i alliance med andre virksomheder for i fællesskab at påvirke udviklingen," siger Fred Kindle.

Samtidig gælder det, at overhøring af én risiko kan forværre en anden.

"Ineffektiv håndtering af klimaforandringerne vil med stor sandsynlighed være en faktor bag krige mellem lande samt borgerkrige de kommende 50 år," mener risikoeksperterne.

USA og Kina

De har bl.a. lavet et hypotetisk scenario, der illustrerer, hvordan tiltagende klimaforandringer med oversvømmelser i f.eks. det lavtliggende Bangladesh skaber et stort flygtningeproblem, der udvikler sig til grænsekonflikter mellem Bangladesh og Indien - samtidig med at klimaforandringer og andre miljøproblemer i Kina undergraver landets landbrug og økonomi og får social utilfredshed til at boble over - alt mens pludselig klimatisk krisebevidsthed i USA fører til et boom i efterpørgslen på bioethanol, som fører til hård kamp om den dyrkbare jord og afgrøderne og til prisstigninger på fødevarer.

I mange af risikoanalyserne viser det sig, at meget vil komme til at afhænge af adfærden hos de to store globale magter USA og Kina.

"En af de centrale konklusioner, der dukkede frem af risiko-scenarierne var den absolut centrale betydning af samarbejde mellem USA og Kina i håndteringen af en række store, globale risici - fra imødegåelse af klimaforandringer til håndtering af globale epidemier. Uden såvel USA's som Kinas fulde deltagelse vil det blive ekstremt svært at håndtere de globale risici på succesfuld vis," fastslås det.

Årets World Economic Forum starter næste onsdag og ventes at samle omkring 2.000 ledende politikere, erhvervsfolk og organisationsrepræsentanter fra hele kloden. Mens de magtfulde taler i Davos, mødes det globale civilsamfunds græsrødder til det alternative World Social Forum, der i år finder sted i Nairobi, Kenya fra 20.-25. januar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu