Læsetid: 1 min.

Århus-politikere afviser retningslinjer for religionsdebat

Integrationen i Århus skal styrkes; blandt andet med oplysningskurser for indvandrerforældre om danske forhold
28. februar 2007

Hverken forslag om kommunalt ansatte imamer eller om kommunale retningslinjer for, hvad borgere kan tillade sig at sige om hinandens religion, vinder bifald blandt politikerne i Århus byråd.

Derimod er der stemning for blandt andet at tilbyde indvandrerforældre oplysningskurser om danske forhold og for at ruste pædagoger og lærere med større viden om fremmede religioner. Det står fast efter et møde mandag aften om kommunens integrationspolitik.

Det er alle forslag, som er fremsat af omkring 70 personer blandt indvandrere og integrationsarbejdere som bidrag til en beslutning i byrådet til maj om en ny og storstilet integrationspolitik for alle kommunens forvaltninger.

Borgmester Nicolai Wammen (S) siger om imamerne, at kommunen er interesseret i en dialog med dem, men ikke går på kompromis med principper, som byens rådmænd i forvejen har udstukket om, at integrationen skal basere sig på lige rettigheder og lige pligter og på ligestilling for alle byens borgere.

Indgreb i ytringsfrihed

Forslaget om, at kommunen med en såkaldt anti-mobbekampagne skal udstikke retningslinjer om, hvad folk bør vise af hensyn til andre religioner, afviser politikerne som et indgreb i ytringsfriheden. "Det er et område alene for domstolene. Kommunen hverken kan eller skal gå ind og være smagsdommere i forhold til, hvor grænsen går for, hvad man kan sige," siger Nicolai Wammen.

Rådmand for børn og unge, Louise Gade (V), siger, at muslimske pigers tørklæder og forbuddet mod at spise svinekød skal respekteres på institutioner og på skoler, men som led i en "noget-for-noget" politik. Til gengæld må muslimske forældre respektere, at kommunen ikke anerkender et nej til skoleudflugter eller svømmeundervisning, bare fordi piger og drenge er sammen. Ligeså må muslimske forældre acceptere, at deres børn undervises i kristendom, og at der fejres jul på institutionerne.

"Vi skal respektere religionsfrihed, men må være enige om, at religion aldrig nogen sinde kan stå over arbejdet med at give de unge den bedst mulige opvækst og uddannelse," siger Louise Gade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her