Læsetid: 3 min.

Århus Universitet skærer igennem: Stop giftproduktion

Cheminovas hovedaktionær Århus Universitet vil have kemigiganten Cheminova til at stoppe med at sælge det giftige sprøjtemiddel Monocrotophos til indiens bønder. "Fem år," lover Cheminova. 'Det er ikke tilfredsstillende,' siger rektor for Århus Universitet Lauridz B. Holm-Nielsen
27. september 2006

Den danske kemiproducent Cheminova presses nu af sin hovedaktionær Århus Universitets Forskningsfond, som vil have standset produktionen af den farlige sprøjtegift Monocrotophos i Indien.

"Vi har været i tæt dialog med Cheminova, og de har lovet at udarbejde en konkret plan for, hvornår og hvordan de vil udfase insektpesticidet," fortæller rektor og formand for forskningsfonden, Lauritz B. Holm-Nielsen.

Information skrev mandag, at en række af de andre store kemiproducenter - herunder amerikanske DOW og tyske Bayer - har stoppet salget af sprøjtemidlet. Det er på WHO's liste over stærkt giftige stoffer og er årligt skyld i tusinder af tilfælde af forgiftninger i den tredje verden. Stoffet har ikke været tilladt i USA og EU i årtier.

I et interview med Information lovede Cheminovas direktør Bjørn Albinus, at Monocrotophos under virksomhedens navn også vil blive fortid på det indiske marked inden fem år. Men det er ikke godt nok for hovedaktionæren.

"Fem år er ikke tilfredsstillende. Der er naturligvis en lang række forhold, der skal på plads, men vi forventer, at Cheminova kommer med en plan, der opererer med et kortere tidsperspektiv," siger Holm-Nielsen.

- Kan man ikke bare slukke for maskinerne?

"Når man er i denne her branche, har man også et ansvar over for de bønder, der er afhængige af produkterne," siger Lauritz B. Holm-Nielsen.

Ud med fosfaterne

Flere af de store internationale kemiproducenter er gået væk fra de såkaldte organofosfater, som Monocrotophos er iblandt. Det dræber insekter ved at lamme centralnervesystemet. Men det har samme virkning på mennesker og er derfor gradvist udfaset i USA og Europa. Men stoffet udgør stadig en betydelig del af Cheminovas produktion i Indien.

I sidste uge afviste direktør Bjørn Al-binus da også, at Cheminova ville stoppe alle de fosfatholdige gifte.

"Der er også en plads for organofosfater i fremtiden," fastholdt Albinus over for Information. Men Lauritz B. Holm-Nielsen ser gerne, at Cheminova går i tænkeboks for at finde alternativer.

"Det er klart, at organofosfaterne bør udfases så hurtigt, som det overhovedet er muligt. Vi har hele tiden sagt, at Cheminova skal være i førergruppen og der-for arbejde hen imod at erstatte produkterne med nogle, der er mere sikre, " si-ger Lauritz B. Holm-Nielsen.

-Men mener du, at Cheminova i dag ligger i den førergruppe?

"Ja, det mener jeg, at gør de herhjemme, men jeg var da overrasket over, at de ikke gør det i Indien," siger Lauritz B. Holm-Nielsen.

Cheminova har produceret monocrotophos i Indien siden 1997

Hos en anden af Cheminova hovedaktionærer, Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), venter man også på svar fra kemiproducenten. Dyrtidsfonden gik i dialog med virksomheden, efter at DR i sommer i dokumentarfilmen 'Når Tilbud Dræber' viste, hvordan indiske bomuldsbønder bruger giftige danskproduc-erede produkter uden beskyttelse.

"Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi arbejder for at der kommer en køreplan for udfasningen af monocrotophos," siger Dorrit Vanglo

- Cheminova siger fem år. Er det tilfredsstillende?

"Vi så naturligvis gerne, at det går hurtigere," siger Dorrit Vanglo, der dog ikke mener, at man bør være naiv.

"Cheminova er sat i verden for at tjene penge og vi investerer for at få et afkast. Men LD tænker langsigtet omkring sine investeringer. Cheminova bør arbejde for at stoppe eller kemisk nyformulere de mest problematiske produkter," siger LD's Dorrit Vanglo.

Hos den tredje storaktionær, ATP, holder man kortene noget tættere til kroppen. Claus Wiinblad, Chef for danske aktier, fortæller, at også pensionskassen har været i dialog med Cheminova, men ønsker ikke på nuværende tidspunkt at uddybe. Han vil heller ikke kommentere, hvorvidt ATP vil presse Cheminova til at stoppe salget af Monocrotophos.

"Vi mener, at det er mest konstruktivt at holde dialogen mellem os og Cheminova."

- Men kan du give en garanti for, at vi ikke kan skrive den her historie igen om et år?

"Jeg kan ikke give nogen garantier, men kernen i dialogen er fremtiden for de her stoffer," lyder det fra ATP's aktiechef.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her